Bayilik Alarak Ne Kadar Para Kazanabilirim?

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 12:07

Bayilik alarak ne kadar para kazanabilirsiniz? Herkes bu sorunun cevabını merak eder… Ancak beklentilerinizin ne denli gerçek olduğunu anlamak için bu soruya verdiğiniz cevapların sağlam dayanakları olmalıdır. Nasıl mı?

Bayilik Alarak Ne Kadar Para Kazanabilirim?
Enes Öksüz admin

Bayilik almak ve bundan sonraki hayatınızda kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız mutlaka bu soruyu sormuşsunuzdur; “Bayilik alarak ne kadar para kazanabilirim?”. Hem çok önemli hem de cevap vermesi zor olan bu sorunun yanıtını almak için yapmanız gereken en doğru hamle hali hazırda sektörde faaliyet gösteren bayilerle konuşmak olsa da bu yazımızda bu konuyu biraz daha detaylı inceleyeceğiz. 

Eğer net bir şekilde karar verdiyseniz ve bayilik alarak hayatınızın seyrini değiştirmek istiyorsanız bu sorunun çok önemli olduğunu siz de bilirsiniz. Başarılı bir şekilde işleyen bir işin sahibi olmak ve bayilik veren firmaların standartlarını karşılamak kimi zaman düşündüğünüzden daha zor olabilir. Emek, nakit ve zaman harcarsınız ve elbette kar etmeyi istemek en doğal hakkınızdır. Çabalarınızın karşılığını alamazsanız girişimcilik serüveniniz size keyif vermeyecektir!

Bayilik sistemi iş hayatına yeni atılan ve sektör deneyimi az olan girişimcileri dahi kucaklar; işleyen bir iş modeli, şeffaf süreçler ve hali hazırda piyasada yer edinmiş ürün ya da hizmetler girişimcilere büyük fırsatlar sunar. Ancak tek başına hareket edilmek istenirse tüm bu avantajlar bir anda girişimcilerin elini kolunu bağlayan engellere dönüşebilir. 

Bu nedenle bayilik veren firmalar arasından girişimcilerin kendilerine en uygun olanını seçmeleri ve işe başlamadan az da olsa ne kadar para kazanacaklarını öngörmeleri gerekir. 

Seçtiğiniz Bayiliklerin Para Kazanmasını Sağlayabilirsiniz

Durum Tespiti Yapın; Bayilik almadan önce, edindiğiniz tecrübeleri bir işletmenin sahibi olarak nasıl değerlendirebileceğinizi araştırın. Seçtiğiniz bayiliklerle örtüşen deneyimleriniz varsa ya da kendinizi bu sektöre adapte edebileceğinizi düşünüyorsanız işi baştan avantajlı hale gelebilirsiniz. Bu uyumun içerisinde salt deneyim de bulunmaz. Finansal olarak yeterliliklerinizi gözden geçirmeyi de ihmal etmemelisiniz. Neticede ne denli iş yapabilecek bir bayilik alsanız da kâra geçmesini beklemek zorunda kalacaksınız, bu önemli ayrıntıyı aklınızdan çıkarmayın.

Bilançoda Nihai Kar – Zarar Hanesinin Ötesine Odaklanın

Bir işletmenin görünen günlük kârının, işletmenin gerçek kârı olduğu düşünülür. Ancak genellikle işin aslı böyle değildir. Çoğu işletme sahibi kazançlarını minimumda gösterir ve vergilerden muaf olmak için kişisel harcamalarını şirket harcaması olarak gösterebilir. Eğer bayilik almayı düşünüyorsanız ve size kârını açıklamaya istekli bir bayi bulursanız verdiği rakamların gerçek kazancını yansıtıp yansıtmadığını üstü kapalı bir şekilde sorgulayabilirsiniz. Ailesinin tatil masraflarını, cep telefonu faturalarını ve hatta gıda harcamalarını şirket harcamaları olarak gösteren bir işletme sahibiyle konuşursanız size verdiği kârlılık oranları sizi tatmin etmeyebilir. 

Bir İşletmenin Kazanç Potansiyelini Nasıl Tespit Edilir?

Bayilikten Para Kazanılır mı?

Tüm Kazanç ve Harcamaların Listesini İsteyin

Bayilik almadan önce mevcut bayilerle görüşürseniz ve kendileri size harcamaları ile bilgi vermeyi kabul ederlerse, salt kârlılık oranlarından ziyade tüm harcama ve kazançlarını görebileceğiniz kayıtları talep edebilirsiniz. 

Bayi Bilgilendirme Belgesini İnceleyin

Bayi olarak karşılaşabileceğiniz ek harcamalar bu işe başlamadan önce bilmeniz gereken önemli bilgiler arasında yer alır. Her ne kadar bu bilgiler bayilik sözleşmesinde yazsa ve bayilik veren firmalar bu konuda genel açıklamalar yapsalar da mevcut bayilerin yaptıkları ek harcamalar size önemli bilgiler aktaracaktır. Kimi zaman gizli harcama olarak ortaya çıkabilen bazı giderlerle karşılaşabileceğinizi daha önceki yazılarımızda da belirtmiştik.

Edindiğiniz Bilgileri Bayilerle Tekrar Teyit Edin

Bayilik alarak ne kadar para kazanabileceğinizi öngörür hale geldiyseniz, size sunulan bilgilerin doğruluğunu tekrar teyit edebilirsiniz. Bu noktaya kadar size bilgi veren bayiler bu aşamadan sonra da size yardımcı olacaklardır. Eğer tüm gelir ve giderlerin doğru aktarıldığından emin olursanız kârlılığınızla ilgili yaklaşık bir fikir edinmiş olursunuz. 

Açıklama Yapmalarını Talep Edin

Bayilerle konuştuğunuz zaman en çok harcama yapılan alanları öğrenmelisiniz. Ürün satışı yapan bir bayilikten yola çıkalım; bayilerin en büyük gideri ürünlerse, bu ürünlerin kârlılık oranlarını ve belli bir zaman diliminde ortalama ne kadar ürün satışı yapılabildiğini öğrenmeye çalışın. Ürünlerden elde edeceğiniz kazancın ne kadar sürede hanenize yazılacağı, karar verme süreciniz için önemli bir veri olarak kalacaktır. Böylece bu verileri toparladıkça işletme harcamaların dinamiklerini daha net anlayabilirsiniz. 

Daha Fazla Veri Elde Etmeye Çalışın 

Bakış açınızı genişletmek için doğru zamandasınız! Neticede az ya da çok bir yatırım yapacaksınız ancak daha da önemlisi gelecek günlerinizi bu iş fikriyle şekillendireceksiniz. Az önce bahsettiğimiz adımları gerçekleştirebileceğiniz ve size yardım edecek bir bayi bulmanız elbette çok önemli; ancak daha fazla veri elde etmekten de bir zarar gelmez. Farklı lokasyonlarda faaliyet gösteren farklı bayilere ulaşmaya çalışın. Diğerlerinden de bu bilgileri almanız analizlerinizi güçlendirecek ve yanlış sonuçlara kapılma ihtimalinizi en aza indirecektir. 


Sonuç olarak, bir işin sahibi olmayı düşündüğünüzde kazanabileceğiniz miktarları öğrenmek, “maaşım ne kadar olacak” sorusundan çok daha komplikedir. Her girişimci beklentisini karşılayacak kârlılığı yakalamak ister, ancak sorgulamadan başlatılan bir girişim hayallerin suya düşmesine de neden olabilir. Kâr potansiyelini bilmek zaman zaman girişim fikirlerini durdurmanıza kimi zaman ise bu işe başlamak için hevesinizin artmasına neden olabilir. Araştırın, analiz yapın ve girişimlerinizi başlatın. Karşılaşacağınız kârlılık kadar olası engellere de hazırlıklı olun!

Bir önceki haberimize göz atarak, Bayilik Almadan Önce Mevcut Bayilere Sorulması Gereken Sorular hakkında fikirler bulabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler