2018 Yılında Yapmamanız Gereken Pazarlama Hataları

Son Güncellenme: Thu Apr 2024 07:08

Yanlış ve pahalı adımlar işletmenizi kötü bir pozisyona düşürebilir. Pazarlama stratejinizi ve müşterilerinizi iyi bir şekilde belirleyerek işletmenize büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

2018 Yılında Yapmamanız Gereken Pazarlama Hataları
Enes Öksüz admin

Birden fazla kanalı kapsayan pazarlama stratejileri her zamankinden daha çeşitli hale geldi. Bununla etkileşimde kalabilmek için zaman zaman pazarlama denetimi yapmanız gerekmektedir. Yapılacak bir çok işle beraber ince bir çizgi üzerinde yanlış bir adım atabilirsiniz. Bu hatalı adımlar size boşa giden zaman ve para olarak geri dönmektedir. Pazarlama stratejinizi marka gelişminizle beraber senkronize tutabilmek için bu adımlardan kaçınmanız gerekir.

Kişiselleştirmeden Bireyselleşmeye Geçiş

Herkes kişiselleştirme konusunu konuşuyor ancak pazarlamacılar hala anlaımlı bir müşteri deneyimi yaratmakta zorlanıyor. Buradaki soru ise verdiğniiz mesajı kişiselleştiriyor musunuz yoksa herkese ortak bir mesaj mı veriyorsunuz. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre dünya çapındaki çevrimiçi ve çevrimdışı pazarlama kanallarında kullanılan stratejilerin sadece %6’sı kişiselleştirilmiş. Eğer siz de bu %6’lık çerçeve içerisinde yer almıyorsanız pazarlamanızı yeterince doğru yapmadığınız anlamına gelmektedir.

80/20 Kuralına Uymama

Pareto İlkesi olarak da bilinen 80/20 kuralını duymamış olabilirsiniz. Bu ilkeye göre aldığınız tepkilerin %80’inin kaynağı, yaptıklarınızın %20’sidir. Bunu pazarlamada kullanmanız son derece önemlidir. Hedefiniz içerik pazarlaması, sosyal medya pazarlaması ya da e-posta bültenleri olabilir. Yaptıklarınızın %80’i hedef kitlenize markanızın değer kazandırmaya yönelik çalışmalardır. Kalan %20’yi ise sunduğunuz hizmeti ya da ürünü ön plana çıkarma çalışmasıdır. Bu çalışma müşterileriniz ile etkileşim içerisinde ve uzun süreli ilişkiler kurmanızı sağlar.

Mevcut Müşteriyi Göz Ardı Etmek

Mevcut müşterileriniz, pazarlama stratejilerinizin bel kemiği olmalıdır ve bunun iki nedeni bulunmaktadır. Birincisi, zaten bir ilişki içerisinde olduğunuz birine satış yapmak daha kolaydır. İkincisi ise mevcut müşterilerinize satış yapmak daha karlıdır. Yapılan araştırmalara göre, mevcut bir müşteriye satış yapma oranınız %60 ile %70 arasında değişirken yeni bir müşteriye satış yapma oranınız %5 ile %20 arasındadır. Yeni bir müşteri elde etmek, mevcut müşteriyi elde tutmaktan 6-7 kat daha maliyetlidir. Birisi müşteriye dönüştükten sonra ona pazarlama yapmayı bırakmadığınızdan emin olun. Günümüzde müşteri sadakati oluşturmak son derece zordur.

Yeni Kanalları ve Platformları Görmezden Gelmek

En başarılı şirketler, her türlü pazarlama kanalından yararlanabilmek için ellerinden geleni yapmaktadır. Sadece eski ve aynı pazarlama kanallarına sadık kalmak unutulmaya neden olmaktadır. Harvard Bussiness School tarafından yapılan bir araştırmaya göre birden fazla kanaldan yararlanan perakendeciler, tek bir kanaldan pazarlama yapan perakendecilere göre çok daha fazla kar elde ediyor. Sürekli olarak gelişen dijital dünyada yeni çıkan pazarlama kanallarını benimsemek ve kitlenizle bağlantı kurmak son derece önemli.

Mesajlara Yeterince Zaman Ayırmamak

Pazarlamada yapılabilecek en büyük hatalardan birisi de vereceğiniz mesajalra yeterince zaman ayırmamaktır. Mevcut ve potansiyel müşterilerinizden ne beklediğiniz hakkında iyice düşünün. İster bir blog yazısı olsun, ister bir e-posta olsun, isterse de bir Facebook paylaşımı olsun yazacağınız her kelime mesajınızın açık ve inandırıcı kulmalıdır. Pazarlama söz konusu olduğunda sadece önemli olan mesajınızı ileteceğiniz kanal değil, mesajın kendisi de aynı derecede önem arz etmektedir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler