Yeni Mezunların CV’leri Nasıl Olmalı?

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 03:47

Yeni mezunlar CV hazırlarken nelere dikkat etmeli? Umutsuzluğa kapılmadan, en doğru bilgileri sunarak fark yaratmak mümkün! Detaylar yazımızda…

Yeni Mezunların CV’leri Nasıl Olmalı?
Enes Öksüz admin

Yeni mezunsanız ve CV hazırlayacaksanız işiniz biraz zor demektir. Malum yeni mezun olduğunuz için iş deneyiminiz ya yoktur ya da birkaç stajdan ibarettir. Bu nedenle yeni mezunların CV’leri ya çok boştur ya da hatalı hazırlandığı için işverenler tarafından dikkate alınmaz.

Deneyimin esas olduğu düşünülürse yeni mezunların CV’leri ile ön plana çıkması için kendilerini çok iyi ifade etmeleri gerektiği sonucuna varabiliriz. Olmadık deneyimler yaratmak yerine okul yıllarında edinilen kalifikasyonlara yoğunlaşılması faydalı olacaktır. Yeni mezunların doğru CV hazırlaması ve CV’leri ile dikkat çekmeleri için bu yazımızda onlara özel önerilerde bulunacağız.

Yeni Mezunların CV’leri Dikkat Çekmelidir

Hayatımız fark yaratmaya çalışmakla geçiyor, bu süreç daha okul yıllarında etkisini hissettiriyor. CV’lerde de durum pek farklı olmuyor. Binlerce yeni mezun arasından sıyrılmak için öncelikle dikkat çeken ve kuralına uygun hazırlanan bir CV gerekiyor. Kimi yeni mezunlar CV’lerini otobiyografi tadında yazarken bazıları nokta atışı bilgiler sunarak işe alım yetkililerinin dikkatini çekmeyi başarıyor.

CV hazırlayacaksanız işverenlerin ilgileneceği özelliklerinizi ön plana çıkarmalısınız. CV’nizi göndereceğiniz şirketi araştırmalı, şirket kültürünü öğrenmeli ve onlara ihtiyaçlarını sunmalısınız. Geçmişinizi anlattığınız CV’leri özenle hazırlamış olsanız bile maalesef sonuna dek okunmayacağı gerçeğini aklınızda bulundurmalısınız. İş ilanı kapsamında aranan nitelikleri de göz önünde bulundurarak işverenlerin ihtiyaçlarını karşıladığınızı gösteren bir CV hazırlamalısınız.

Yeni Mezunların CV’lerinde Neler Bulunmalı?

Bu sorunun cevabı yine başvuru yapılan iş pozisyonuna ve şirketin değerlerine göre değişiklik gösterecektir. Yeni mezunlar şirketler için hem bir avantaj hem de bir risktir. Şöyle açıklayalım, yeni mezun oldunuz ve KPSS’ye girdiniz. Bu sınavdan aldığınız notu CV’nize yazarsanız iş başvurusu yaptığınız firma yetkilileri sizin niyetinizin memur olmak olduğunu düşünecek ve sizi yetiştirmek için zaman kaybetmeyi göze almayacaktır. Her ne kadar yüksek puan alsanız ve bunun ayırt edici bir nitelik olduğunu düşünseniz dahi KPSS sınav sonucunu CV’lerinize eklememelisiniz.

Yeni mezun olduğunuz için iş deneyimi kısmını boş geçebilirsiniz. Ancak yaz tatillerini değerlendirip başvuruda bulunduğunuz iş pozisyonuyla ilgili staj yaptıysanız işte o zaman ön plana çıkaracağınız önemli bir niteliğiniz var demektir! Stajlar ya da part time işler sizinle ilgili işe alım uzmanlarının merakını arttıracaktır.

Mezun olduğunuz okul da başlı başına sizin referansınız niteliğindedir. Bilindik ve kalitesi sorgulanmayan bir okuldan mezun olmuşsanız; her ne kadar tasvip etmesek de; CV’niz doğrudan ön plana çıkacaktır. Mezuniyet dereceniz de sizinle ilgili önemli ipuçları sağlanmasına yol açacaktır. Bu nedenle okulunuzu, bölümünüzü ve mezuniyet derecenizi de mutlaka CV’lerinize eklemelisiniz.

Okul hayatınızı nasıl değerlendirdiğinizi de ayrı bir başlıkta anlatmalısınız. Katıldığınız gönüllü projelerden ve faaliyet gösterdiğiniz okul kulüplerinden mutlaka bahsetmelisiniz. Henüz okul yıllarındayken bile sosyalliğinizi konuşturduğunuz bu deneyimler işe alım uzmanlarını mutlaka etkileyecektir.

CV’lerde Gereksiz Bilgilerin Yeri Yoktur

İşe alım uzmanları CV’leri gördüklerinde saniyeler içerisinde okunmaya değer olup olmadığını anlarlar. Profesyonel görünen bir E-mail adresinin değerlendirilmesi ya da size ulaşabilecekleri sosyal medya platformları bilgisi onları cezbedecektir. Özellikle iş dünyasını bir araya getiren LinkedIn gibi mecralar sizinle ilgili edinecekleri bilgilerin kapsamını genişletecektir.

Lise eğitiminizin detayları ya da lise hayatınız boyunca elde ettiğiniz başarılarla ilgili söylemler işe alım uzmanlarının dikkatini çekmeyecektir. Onlar sonuç odaklı oldukları için sizin son dönemde başardıklarınızla ilgilenirler. Bu nedenle geçmiş zaferlerinizden bahsetmeli ancak CV’nizi bu bilgilerle doldurmamalısınız.

CV’nizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da yeteneklerinizdir. Birçok yeteneğiniz olabilir fakat başvuru yaptığınız iş pozisyonu ile ilgili olmadıkları takdirde maalesef işe yaramayacaktır. CV’nizde yazdığınız niteliklerinizi de bu nedenle seçmelisiniz.

Yeni mezunların CV’lerinde dikkat çeken diğer bir bölümde referanslar kısmıdır. Staj yapmayan ve daha ilk deneyimini elde etmeyen  kişilerin CV’lerinde referans belirtmesi mantıklı olmayacaktır. İş deneyimi olmayınca sunulan tüm referansların eş dost olduğu düşünülecektir. Bu nedenle dikkate dahi alınmayacaktır. Tüm CV’lerde referans olması gerektiği doğru değildir, negatif etki yaratmamak için tüm bu unsurlar dikkate alınmalıdır.

Yeni Mezunların da Şansı Vardır

Yeni mezun arayan birçok firma vardır. Her ne kadar deneyimli olanların seçenekleri daha fazla olsa da yeni mezun kişilerin umutsuzluğa kapılmamaları gerekir. Deneyimleri olmaması onların yetersizlikleri değildir. Bu nedenle CV’lerini hazırlarken özgüvenli olmaları ve kendilerini en doğru şekilde ifade etmeleri önemlidir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler