Türkiye’nin Yatırım Haritası

Son Güncellenme: Thu Sep 2024 07:57

Yeni bir yatırım yapmak ya da mevcut yatırımınızı büyütmek istiyorsanız devletin sunduğu hibe ve destek programlarını incelemeli ve buna göre yatırım odağınızı oluşturmalısınız

Türkiye’nin Yatırım Haritası
Enes Öksüz admin

Yatırım yapmak isteyen herkes devlet destekli yatırım yapmayı gündeme alarak değerlendirebilir. Hem iş büyütmek hem de yatırım yapmak için devletten destek alabileceğinizi bildiğiniz zaman çok daha güçlü ve kendinden emin bir adım atabilirsiniz. Bayilik veren firmalar ile görüşmek ya da kendi fikrinizi hayata geçirmek yatırımınızın ilk adımı olsa da bu alanda hibe destek aldığınız zaman adımlarınızın ne kadar çok hızlandığını rahatlıkla fark edersiniz. Türkiye’de uygulanan farklı hibe ve destek programlarından sizin için en uygun olanlarını bulmak için inceleme yapabilirsiniz. İş kurmak istediğiniz alana odaklı özel verilen hibeleri ya da lokasyon bazlı hibeleri değerlendirirseniz işiniz için etkili bir yatırım desteği alabilirsiniz. 

Yatırım Destekleri Nasıl Olur?

Girişimciler genellikle AR-GE ve inovasyon yatırımları alırken projeler üzerinden de destek alabilirler. Yurtdışına yönelik pazarlama çalışmaları olarak öne çıkan fuarlar için yatırım almak, yeni girişimci desteği almak Türkiye’nin özellikle bölgesel ihtiyaçlarının sağlanmasın da hibelerin önemi çok büyüktür. Maliyetlerin %70’i oranında hibe alan yatırımcılar bu sayede özellikle kolayca geri plana atılan AR-GE ve pazarlama bütçeleri için kaynak ayırabiliyor ve daha güçlü bir şekilde rekabet şansı elde ediyor. Türkiye’nin bölgesel olarak yatırım ihtiyacını hedef alan hibe projeleri de hem bölgelerde istihdam yaratmayı hem de lokasyon bazlı yatırımlarla ülkenin bölgesel olarak kalkınma ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. 

Destekler Hedeflerle Uyumlu 

Kendini işini kuranlar ya da kurmak isteyenlerin öncelikli hedeflerinden birisi de işlerini ya da fikirlerini büyütmek olduğundan dolayı devlet tarafından verilen destekler bu durumla uyumludur. Devletin bu noktada sergilediği duruşun sebebi işsizliğin azaltılması, ülkenin yatırımlarla kalkındırılması ve daha çok ihracat yapabilen bir üretici kitlesi oluşturmaktır. KOSGEB gibi girişimcilere destek veren kuruluşlar ile finansal ve operasyonel destek sağlanır. Hali hazırda işi olanlar ya da iş kurmak isteyenler için mevcut programları gözden geçirmek ve mümkünse yeni yatırım planlarını bu programlar dahilinde yapmak daha avantajlı olabilir. 

Her Bölgenin İhtiyacına Göre Hibe

Devletten yatırım desteği almak için sağlanması gereken şartlar arasında bazen bir kursa katılmak yeterli olurken bazen sektörel ve konumsal uygunluk sağlanması şartı aranır. Bu tamamen hibenin içeriği ve faydası ile alakalıdır. Eğer devlet desteğinin bölgesel kalkınma odaklı olduğu bir alandaysanız sektör üzerinden gelen talepleri yerine getirmeniz gerekir. Mevcut yatırım hibe ve desteklerini araştırdığınızda bölgesel farklılıkları kolayca yakalayabilirsiniz.

Ege Bölgesi: Bölgede verilen hibe ve destekler KOSGEB özelinde kurs katılımcılarına iş fikirleri üzerinden verilse de beyaz eşya ve beyaz eşya parçaları üretimi ile ilgili devlet desteği almak için burada iş kurabilir ya da yatırım yapabilirsiniz. 

Marmara Bölgesi: Türkiye’nin, sanayinin ve yatırımın kalbi olan Marmara Bölgesi yabancı yatırımcıların da ülkeye giriş noktası olması sebebiyle oldukça popüler bir alan. Her alanda cazip olarak tanımlanan bölgede özellikle üretim ve sanayi odaklı yatırımcılar için etkili destekler veriliyor. 

İç Anadolu Bölgesi: Devlet desteğinin savunma sanayi odaklı yoğunlaştığı bölgede hayvancılıkla uğraşmak isteyenler de hibe alabiliyor. Bölgenin yatırım yapmaya, çiftlik ve fabrika kurmaya çok müsait olan coğrafi özellikleri sayesinde yatırımcılar burada rahatlıkla yer bulabiliyor. 

Karadeniz Bölgesi: Sağlık sektörü ve tarım odaklı yatırım yapmak isteyenler için bölgede oldukça fazla destek var. Karadeniz’de tarım yapmanın zor olduğu düşüncesini kırmak için bölgede tarım odaklı yatırımları arttırmak isteyen devletin bu alanda çalışmaları devam edeceği için yatırımcılar bu durumu değerlendirebilir.

Akdeniz Bölgesi: Gıda ve gemi sanayi yatırımlarına öncelik verilen bölgede çok fazla yatırımcı turizm odağında gıda yatırımları yapıyor. Daha üretim odaklı yatırımlar ya da turizmi farklı şekilde destekleyecek gıda yatırımları da bölgede değerlendirilebilir. 

Doğu Anadolu Bölgesi: Cazibe Merkezi Projesi kapsamında da yatırım alan illerin bulunduğu bölgede su ürünleri ve unlu mamüller odağında yatırım yapmak isteyenler, çiftlik ve fabrika kurmak isteyenler yatırım yaparken destek alıyorlar. 

Güney Doğu Anadolu Bölgesi: Bölgenin kalkınması, istihdamın sağlanması için devlet burada özellikle çok fazla hibe ve destek sunuyor. Cazibe projesinde yer alan şehirlerle birlikte bölgede yüksek oranda istihdam yaratılma planı ile birlikte yatırımcıları bölgeye çekmek için çok farklı destek projeleri hazırlanıyor.

Bir önceki yazıda KOSGEB Kredileri İle Bayilik Açmak başlığı altında destekler hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler