Start Up Nedir - Start Up Olmak

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 12:50

Yazımızda start-up nedir, start-up ve şirket arasındaki farklar, start-up sermayesi ve Türkiye’den bir start-up örneğinden bahsedeceğiz. 

Start Up Nedir - Start Up Olmak
Enes Öksüz admin

Start-up bir girişimin başında olan şirketlere verilen isimdir. Dünya genelinde start-up kavramı İngilizce haliyle kabul edilmiştir. Türkiye'de alternatif bir isim olarak filiz şirket de denmektedir. 

Yazımızda start-up nedir, start-up ve şirket arasındaki farklar, start-up sermayesi ve Türkiye’den bir start-up örneğinden bahsedeceğiz. 

Start-Up Nedir Start-Up Ne Demek?

Start-up yeni bir ürünü, hizmeti piyasaya süren başlangıç seviyesinde şirketlerdir. Piyasada görülen ihtiyaçları karşılamak için doğarlar. Start-up şirketler genelde teknoloji şirketleri olarak düşünülür. Ancak farklı sektörlerde hizmet veren şirketler de start-up olarak anılabilir. Önemli olan bir ihtiyaca dokunması ve yeni bir fikirle hareket etmesidir.

Start-Up ve Şirket Arasındaki Farklar Nedir?

Çok genel anlamda bir start-up klasik şirketler gibi çalışır. Ancak bir start-up’la şirketleri ayıran şey onların bu çalışmayı yapma şeklidir. Şirketler daha çok bilinen örneklerden yola çıkarak, çizilmiş yol haritalarını takip ederek işlerine devam ederler. Ancak bir start-up kendi çalışma şeklini tasarlama şansına sahiptir. Start-up’ı farklılaştıran özelliklerden biri de budur. 

Start-up’ların ve şirketlerin bir diğer farkı ise hız ve büyümeye dairdir. Fikirleri hızlı bir şekilde geliştirir ve uygularlar. Böylece müşterilerinden aldıkları geri bildirimlerle ürünlerini ya da hizmetlerini hızlıca değiştirip geliştirebilirler.

Start-up’lar hızlı büyümeyi hedefler. Start-up söylemindeki “up” (yukarı) kelimesi de bize bu fikri verebilir. Hem ürünlerini büyütmeyi hem de finansal olarak büyümeyi hedeflerler. Bu yüzden her girişime start-up denmez. Yerel kalmak niyetiyle yola çıkan girişimler de vardır ve bunlar start-up değildir. Ayrıca girişimler doğrudan kar odaklıyken start-up’ların dünyaya katmak istedikleri ve onda değiştirmek istediği şeyler vardır. Örneklendirmek gerekirse bir giyim mağazası açmak bir start-up kurmak değildir. Hedef zincirleşmek ve dünyaya yayılmak olabilir. Ancak varolan kuralları takip etmesi ve bilinen bir ihtiyaca yönelik olması bu girişimi start-up olmaktan çıkarır. 

Bir Start-Up Sermayeyi Nasıl Sağlar?

Start up’ların sermayeleri başlangıçta çoğunlukla kurucuları, kurucuların çevreleri ile sağlanır. Buna “bootstrapping” denir. Ardından start-up yatırımcıların dikkatini çektiği takdirde melek yatırımcılardan “tohum yatırım” denen yatırımları alabilir. Bir sonraki aşama ise yatırım turlarına katılmaktır. Bu turlarda start-up’lar risk sermayedarı firmalar tarafından yayınlanan A, B, C ,D finans turlarına katılınır. Eğer start-up girişimi ümit vaad ediyorsa kendine sponsorlar/yatırımcılar bulabilir.

Türkiye’den Bir Start-Up Örneği: Kunduz

Kunduz Türkiye’de 2016 yılında 3 arkadaş tarafından kurulan bir eğitim teknolojileri şirketi. Şirketin üzerine odaklandığı sorun sınava hazırlanan öğrencilerin bireysel destek almaları, soru çözümlerine erişebilmeleri.  Aynı zamanda bu hizmeti uygun fiyatlara sunarak öğrenciler arası rekabet eşitsizliğini azaltmak.

2016’dan beri 4 milyon öğrencinin 58 milyondan fazla sorusu Kunduz eğitmenleri tarafından cevaplandı. Öğrenciler aylık paketlerden birini satın alıp sorularını sormaya başlayabiliyor. Eğitmenler ise çözdükleri her soru için ödeme alıyor. 

Öğrenciler Kunduz’da sadece soru çözümünü bulmuyor. Uygulama içerisinde video konu anlatımlar ve yapay zeka ile kişiselleştirilmiş testlerle öğrenciler pratik yapmaları gereken konularda da pratik yapabiliyor. Yani ders çalışırken ihtiyaç duyulan her şey uygulamada diyebiliriz. 

Kunduz’u start-up yazan özelliklerinden biri ise Kunduz’un deyimiyle “10x learning better & faster”.  Hedef 10 kat hızlı ve iyi öğrenmeyi sağlayabilmek. Burada start-up’ın özelliklerinden olan bir ihtiyaca dokunma ve yenilik özelliklerini görebiliyoruz. Sınav yılında çok önemli olan zaman kullanımını öğrenciler için optimize ediyor. Böylece öğrenciler soru sormak için öğretmen aramıyor. 15 dakika içinde onlara özel hazırlanmış çözüme ulaşabiliyor. 

Kunduz’u start-up yapan bir diğer özelliği ise hızlı büyüme ve globalleşme özellikleri. Kunduz 2021 itibariyle Amerika’da da öğrencilere hizmet vermeye başladı ve globalleşme girişimlerine devam ediyor. 

Kunduz’un internet sitesine ulaşmak ve incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler