Psikologlara Göre İşyerinde Tükenmişliğin Aşamaları

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 12:03

Psikologlara Göre İşyerinde Tükenmişliğin Aşamaları
Enes Öksüz admin

Birisi size ben hastayım ya da ya da yoruldum dediğinde çok fazla bir  bilgi vermiyor demektir. Ne kadar hasta ya da ne kadar yorgun olduğu hakkında detay vermediği sürece bunun gerçek olduğunu düşünmek için çok az bir nedene sahip olabilirsiniz. Hafif bir soğuk algınlığı durumu söz konusu olabilir ya da kişi o anda korkunç bir rahatsızlık geçiyor olabilir. Yeni doğum yapmış birisi ise aylarda uykusuz kalan birisi ya da bir önceki akşamki partide biraz eğlenceyi fazla kaçırmış birisi olabilir. Tükenmişlik de benzer bir şekilde ortaya çıkabilir. Molaları dört gözle beklemekten altı aylık bir uykuya kadar geniş bir kapta ortaya çıkabilir. Her farklı seviye için farklı bir cevap vermeniz gerekir. Ayrıca benzeri bir durumun çalışanların değil de bir işletimeci olarak sizin de başınıza gelebilir. Tükenmişliğin içerisine girdiğinizi nasıl anlayabilirsiniz. Bu konuda son yıllarda çok çeşitli bilimsel araştırmalar yapılıyor ve bu araştırmalara göre tükenmişliğin 12 aşamalı bir modeli bulunuyor.

Kendini İspat Etme Zorunluluğu: Saplantılı bir şekilde kendini göstermeye çalışmak, sürekli olarak en iyi çalışanları bulmaya çalışmak ve sorumluluğu kabul eden hevesli kişileri aramak eğilimi işletmecilerin tükenmişliğini gösteren etmenlerden bir tanesi olabilir.

Daha Çok Çalışmak: Kendinizi işinizin hiç bitmediğine inandırabilirsiniz. Ayrıca bundan zevk almak ve uzun süreler boyunca iş üzerine çalışmak, iş için sosyal ve aile hayatını ihmal etmek gibi göstergeler stresli bir iş yaşamının sonucu olabilir.

İhtiyaçları İhmal Etme: Düzensiz uyku, çeşitli yeme bozuklukları ve sosyal etkileşim eksikliği gibi eksiklikler çok sık görülebilir. Bu gibi durumlar yoğun iş temposu ile birleştiğinde işletmeciler için yıkıcı sonuçlar doğuruyor.

Çatışmaların Ortaya Çıkması: Sorunların bir türlü çözülmüyor oluşu kendinizi tehdit altında, panik ve sinirleri bozuk bir şekilde hissettirebilir. Problemler zaman içerisinde çözülecektir ancak bu gibi sonuçlar doğurması tükenmişliğin belirtilerinden birisi olabilir.

Değerlerin Gözden Geçirilmesi: Değerler çarpık gelmeye başladığında bazı sorunlar baş göstermeye başlamış olabilir. Ailenizi ve arkadaşlarınızı ihmal etmeye başladığında ya da hobilerin gereksiz olduğunu düşünmeye başladığınızda tükenmişlik yolu gözüküyor olabilir. İş tek amacınız olduğunda bu yola giriş olma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Yükselmekte Olan Sorunları Kabul Etmeme: Hoşgörüsüzlük, çalışanları disiplinsiz olarak algılama, sosyal temasların zorlaşması ve ani öfkeler stresli bir iş yaşamının getirdiği tükenmişliğin göstergeleri arasında yer alıyor. Bu gibi durumlar yaşamsal değişiklikler yerine zaman baskısı ya da çalışmadan kaynaklı olarak ortaya çıkabiliyor.

Süreç

Gördüğünüz gibi tükenmişlik iş yerinde her gün karşılaşabileceğiniz ya da başınıza her an gelebilecek şey gibi gözüküyor. Bu durum hafif şiddetli ancak endişe verici davranışlardan başlayıp çöküşe kadar uzanıyor. Eğer bu durumları görmezden gelirseniz daha büyük problemlere kapıyı aralık bırakmış olursunuz ancak bunu değişen hayatınızın bir parçası olarak kabul ederseniz üstesinden gelmeniz daha kolay olur.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler