Pilot Olmak İsteyenler İçin Tavsiyeler

Son Güncellenme: Mon Mar 2025 12:26

"Nasıl Pilot Olunur?" sorusunun cevabını herkes için araştırdık. Pilot olmak için gerekli şartlar, avantajları ve dezavantajlarını size sunuyoruz.. İyi okumalar..

Pilot Olmak İsteyenler İçin Tavsiyeler
Fatih Bozoğlu user

En tutkuyla yapılan meslekler arasında yer alan pilotluk birçok kişinin hayalindeki meslektir. Yurt içi ve yurt dışı farklı noktalara gitmek; üstelik bu sırada göklerde olmak özgürlükle bağdaştığı için karşı konulması zor bir çekimi yaratır. 

Pilot olmak eğlenceli, sorumluluk isteyen ve aynı zamanda çaba gerektiren bir yolculuk olarak düşünülmelidir. Pilotluk mesleği çeşitleri çok olduğu için göklerde olmanın da farklı yolları olduğu göz ardı edilmemelidir. 

Pilot lisansı alma kuralları uçmak istenen hava aracı tipine göre değişir. Planörler, hafif hava araçları, balonlar, helikopterler ve uçaklar pilot olmak isteyen kişiler tarafından uçurulabilir. Unutulmaması gereken her bir hava aracını uçurabilmek için gerekli kriterlerin değiştiği ve her bir araca özel pilot lisanslarının var olduğudur. 

Pilotluk yapılan hava aracının niteliği kişinin pilotluktan gelir elde edip edemeyeceğini de etkiler. Ticari seviyede uçmak için ticari uçuş lisansının alınması gerekir. 

Dünya genelinde onlarca havayolu firması her sene deneyimli-deneyimsiz; ancak mutlaka yetenekli pilotlar için işe alım süreçleri düzenlemektedir. Pilotların çalışma şekilleri, kazandıkları maaşlar, uçuş başına primleri, yurt dışı uçuş ikramiyeleri görev yapılan şirkete göre değişiklik gösterebilir. Pilot olmak için verilen emeklerin karşılığı deneyim arttıkça çok daha hızlı bir şekilde alınacaktır. 

Bu yazımızda pilot olmak isteyenler için kapsamlı bilgiler sunacağız. Siz de geleceğinizin göklerde olmasını arzu ediyorsanız “Pilot olmak için ne yapmalı?”, “Pilot olmak için sağlık şartları nelerdir?”, “Pilot olmak zor mu?”, “Pilot olmak için gerekenler nelerdir?” gibi en önemli soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. 

Pilot Olmak İçin Gerekenler

Pilot Olmak İçin Gerekenler

Pilot olmak için ön koşullar karşılandığı, eğitimler başarıyla tamamlandığı takdirde ticari uçuş lisansı alınabilir. Pilot olmak zorlu bir süreçtir ve kimi zaman gereken minimum şartları sağlamak hedeflenen havayollarında pilot olmak için yeterli değildir.

Öğrenci Pilot Lisansı (SP) Başvuru Şartları

  • Entegre kurslara başlayacak kişilerin 16; ilk yalnız uçuşa çıkacak olanların 17 yaşını doldurması gerekir. 
  • En az lise veya dengi okullardan mezun olunması; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş kurumlarda 1. veya 2. sınıf sağlık sertifikası alınması gerekir. 

Hususi Pilot Lisansı (PPL) Başvuru Şartları

  • En az lise ya da dengi okul mezunu olup 18 yaşını tamamlamış olmak şartı aranır.
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen sağlık kurumlarında 1. veya 2. sınıf sağlık sertifikası alınmalıdır. 
  • SHGM tarafından yetkilendirilen Uçuş Eğitim organizasyonlarında teorik ve uçuş eğitiminin başarı ile tamamlanması gerekir. 
  • Teorik ve uçuş eğitiminden 6 ay sonra düzenlenecek yetenek testinde başarılı olmak zorunludur.
  • Gece uçmak isteniyorsa eğitim alınmalıdır. 

Ticari Pilot Lisansı (CPL) Başvuru Şartları

  • Lise veya dengi okullardan mezun olup 18 yaşını doldurmak.
  • 1. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak.
  • Teorik bilgi ve uçuş eğitimini tamamlamak, testlerde başarılı olmak ve gerekli uçuş tecrübesini doldurmak. 

Nakliye Pilotu Lisansı (ATPL) Başvuru Şartları

  • En az lise veya dengi okuldan mezun olmak ve 21 yaşını tamamlamak.
  • 1. sınıf sağlık sertifikası almak.
  • MMC kursu görmek.
  • Uçuş eğitim organizasyonlarında teorik ve uçuş eğitiminin alınması, sınavlarda başarılı olmak.
  • Onaylanan uçuş eğitim organizasyonlarında teorik bilgi ve aletli uçuş eğitiminin alınmış olması.

Pilot olmak şartları elbette alınan eğitimler için gerekli niteliklere sahip olunması ve akabinde düzenlenen testlerden başarıyla geçilmesi ile ilişkilidir. Ancak pilot olmak için gereken minimum şartların karşılanıyor olması günümüzde pilot olmak için tam anlamıyla yeterli değildir. 

Pilot Olmak İçin Ne Yapmalıyız?

Pilot Olmak İçin Ne Yapmalıyız?

Pilot olmanın ağır bir sorumluluk yüklediği, iyi bir gelir sunsa da zahmetli bir meslek olduğunu bilen; yine de pilot olma hayalini kuran kişiler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Uçuş Eğitim Organizasyonlarına kayıt yaptırabilirler. Türkiye’de SHGM tarafından yetkilendirilen toplamda 22 ayrı kurum bulunmaktadır. 

Yetkilendirilmiş Uçuş Eğitim Organizasyonları hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için Uçuş Eğitim Organizasyonları linkine tıklayabilirsiniz. 

Pilot Olmak İçin Hangi Bölüm Mezunu Olunmalı?

Pilot Olmak İçin Hangi Bölüm Mezunu Olunmalı?

Türk Sivil Havacılık Mevzuatı kapsamında pilot olabilmek için en az lise veya dengi okullardan mezun olunması gerekiyor. Ancak bu noktada bir gerçekliğin bilinmesi gerektiğini düşünüyoruz. Pilot maaşları yüksek olduğu ve çalışma şartları beğeni topladığı için günümüzde birçok üniversite mezunu pilot olma yarışına dahil olmaktadır. Bu nedenle pilot olmak için şartlar zorlaşmaktadır. Havayollarında pilot olarak çalışmak isteyenlerin 4 yıllık üniversite mezunu olması ve hatta teknik bölümleri bitirmiş olmaları kendilerine avantaj sağlamaktadır. 

Pilot Olmak İçin İngilizce Bilmek Önemli Midir?

Pilot Olmak İçin İngilizce Bilmek Önemli Midir?

Pilot olmak için gerekli şartlar arasında İngilizce bilmenin zorunlu olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. Kule ile irtibat İngilizce sağlanacağı ve iletişim sırasında yanlış bir ifadenin sonuçları ciddi olabileceği gerçeği havayollarının pilot seçerken İngilizce seviyelerine dikkat etmesi sonucunu doğurmaktadır. Temel düzeyde İngilizce bilmek maalesef ki tercih edilmek için yeterli değildir. İngilizce seviyesinin en az orta ve mümkünse ileri düzeyde olması iş bulma sürecinde adayların en büyük artılarından biri olacaktır. Mesleki dokümanların İngilizce olması, sınavların İngilizce yapılması ve mülakatların çoğunlukla İngilizce gerçekleştirilmesi adayların kendilerini bu alanda geliştirmesini gerektirir. 

Hava Yolu Pilot Lisansı Almanın Maliyeti Ne Kadardır?

Hava Yolu Pilot Lisansı Almanın Maliyeti Ne Kadardır?

Lisansın alınacağı uçuş eğitim organizasyonlarının fiyat politikaları değişebilir. Ancak maliyet ile ilgili genel bir bilgi vermemiz gerekirse ATPL lisansı almak isteyen kişilerin yaklaşık 80 bin Euro’luk bir bedeli gözden çıkarmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Yine de eğitim kurumu seçerken dikkatli olunması gerekir ve maliyet politikalarının karşılaştırılması büyük bir avantaj sağlar. 

Pilot olmak isteyenlerin mümkünse tüm uçuş eğitim kurumları ile görüşmesi ve sunulan imkanları karşılaştırılması önerilmektedir. Neticede fiyat politikası kadar eğitim süreci de önemli olacaktır. Ortalama 18 ay süren bir eğitim sürecinden sonra pilot adayları havayollarında pilotluk için başvuru yapabilirler. 

THY Pilot Olmak

THY Pilot Olmak

Hem Türkiye’nin hem de dünyanın en prestijli havayolları arasında yer alan Türk Hava Yolları pilot olmak isteyenlerin ve pilotların hayalini süslüyor. Çalışma şartları, sosyal imkanlar, maaş yüksekliği ve prestij pilotluk için THY’yi en ideal kurumlar arasına sokuyor. 

DLR Sınavı Nedir?

Pilot Maaaşları Ne Kadardır ?

THY pilot seçimini titizlikle gerçekleştiriyor ve THY’de pilot olmak için DLR-1 ve DLR-2 gibi zorlu adımların geçilmesi gerekiyor. DLR; Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. yani Alman Havacılık ve Uzay Dairesi sınavı astronot seçilmesi için tasarlanan bir sınavdır ve kariyerinde ilerlemek isteyenlerin aşmaları gereken en önemli adım olma özelliği taşımaktadır. DLR-1 de pilot adayının teknik bilgiler sorgulanıyor; DLR-2 de ise adayın psikolojik yeterliliği sorgulanıyor. 

THY İngilizce bilme kriterlerini TOEFL ve IELTS sınav puanlarına göre değerlendiriyor ve adaylarının en az 4 yıllık lisans mezunu olmasını istiyor. Tüm bu şartlara ek olarak adli sicil kaydının temiz olması, askerlik hizmetinin tamamlanmış ya da tecil ettirilmiş olmasını ve boy-kilo oranının ideal seviyelerde olmasını da bekliyor. 

Pilot Maaşları Ne Kadardır?

Pilot Maaşları Ne Kadardır?

Pilot maaşları havayolu şirketinin ücretlendirme politikasına, pilotun sahip olduğu sertifikalara, toplam uçuş süresine, ay içerisindeki uçuş sayısına, yurt içi veya yurt dışı uçuş yapıyor olmasına göre değişiklik gösterebilir. Deneyimli bir pilotun prestijli havayolu firmalarında ayda en az 20 bin TL maaş aldığı bilinmektedir. 

Pilot Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

Pilot Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

Pilotluk yüksek sorumluluk yükleyen, sağlıklı yaşamayı gerektiren, disiplin isteyen ciddi bir meslektir. Pilot; uçuş ve teorik yeteneklerini sürekli geliştirmeli; düzenli olarak gerçekleştirilen testleri başarı ile vermelidir. Zorlukları olduğu kadar güzellikleri de olan bu meslek; kişiye prestij ve özgürlük sunar. Sosyal imkanlarının fazla olması, pilotların aile üyeleri için imkanların sunulması, yüksek maaş gibi unsurlar bu mesleğin cazibesini arttırmaktadır. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler