Okulu Yarım Bırakmış Dünyaca Ünlü Girişimciler

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 10:12

Üniversite eğitimi her zaman başarıyı getirecek diye bir şart yoktur. Diğer taraftan özellikle bilişim sektöründe başarılı olmuş onlarca kişiye baktığımızda kendilerinin üniversite eğitimlerini yarıda bıraktıklarını görüyoruz.

Okulu Yarım Bırakmış Dünyaca Ünlü Girişimciler
Enes Öksüz admin

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg üniversite eğitiminin yarısında okulu bırakmaya 5 dakika içerisinde karar verdi. Okulu bırakmak girişimciler arasında bir temel gibi gözüküyor çünkü okulu bırakarak milyarder olanların listesi oldukça uzun. Ancak bu okulu bırakıp işe atılan herkesin başarılı olacağı anlamına gelmiyor. Bazı kişiler üniversite eğitimini daha sonraki hayat için bir çevre için katılıyor ve bu çevreyi sağladığında üniversiteyi bırakıyor. İşte okulu bırakarak iş hayatında başarılı olmuş olan ünlü girişimciler.

Bill Gates,

Bill Gates, 1975 yılında Harvard’dan ayrılarak Paul Allen ile birlikte Microsoft’u kurdu. Gates, Microsoft’u kurmadan önce zaten bilgisayar programlamaya ilgi duyuyordu. Lisede bütün okulun ders programını bilgisayarda işeleyecek bir program geliştirdi. Gates şu anda dünyanın en zengin insanı konumunda.

Steve Jobs

Oregon’daki Reed College’a sadece bir dönem giden Steve Jobs buradan ayrılarak Atari’de çalışmaya başladı. Daha sonra yaptığı Hindistan gezisinden döndükten sonra kendisi gibi okulu bırakan Steve Wozniak ile tanıştı ve ikili 1976 yılında Jobs’ın ailesinin garjında Apple I’i yaptılar. Jobs’ın kişisel serveti 2011’de hayatını kaybettiğinde 11 milyar dolar civarındaydı.

Mark Zuckerberg

2005 yılının sonbahar mevsiminde Mark Zuckerberg, Harvard’a bir daha dönmemeye karar verdi. Zuckerberg, Facebook ile ilgilenmek için okulu bıraktı ve sadece sitesi ile ilgilendi. Bugün Facebook’un toplam değeri 200 milyar dolardan daha fazla.

Michael Dell

Michael Dell, 1983 yılında University of Texas’a katıldı ancak zamanın büyük bir çoğunluğunu yurt odasında bilgisayar geliştirerek ve satarak geçirdi. 19 yaşında ise ilk şirketi PCs Ltd.’i kurdu. Bu şirket 1987 yılında Dell Computer Corp. adını aldı. 1992 yılında, 27 yaşındaki Michael Dell, Fortune 500 listesinde yer alan en genç CEO oldu. Michael Dell’in bugün kişisel serveti 20 milyar dolar civarında.

Travis Kalanick

Uber’in kurucusu ve eski CEO’su Travis Kalanick, University of California, Los Angeles’da bilgisayar mühendisliği okurken bazı sınıf arkaladaşları ile beraber dosya paylaşım servisi Scour’u kurdu. 1998 yılında üniversiteden mezun olmasına aylar kala ayrıldı ve Scour ile ilgilenmeye başladı. 2000 yılında Scour battı ve Kalanick yine benzer bir servis olan RedSwoosh’u kurdu. Bugün, Uber’in de kurucusu olarak bilinen Kalanick’in kişisel serveti 6.8 milyar dolar civarında.

Jack Dorsey

Son yıllarda dünyada oldukça ses getirmiş iki sosyal medya platformunun da kurucusu olan Jack Dorsey 1999 yılında New York University’den ayrıldı. Daha sonra moda tasarımcılığı ve masözlük gibi işler yapar Dorsey 2006 yılında Ev Williamsi Biz Stone ve Noah Glass ile beraber Twitter’ı kurdu. Jack Dorsey’nin kişisel serveti 1.43 milyar dolar civarında.

Larry Ellison

Larry Ellison, listedeki diğer isimlerin aksine bir üniversite değil iki üniversite bıraktı. University of Illinois at Urbana-Champing’ı bırakan Ellision buradaki eğitimini bırakarak University of Chicago’ya gitti. 1997 yılında buradaki eğitimini de bırakan Ellison Software Development Laboratories’i kurdu. Daha sonra bu firma Oracle adını aldı. Ellison’ın kişisel serveti ise bugün 54 milyar dolar civarında.

Sizce dünyaca ünlü bir çok girişimcinin üniversite öğrenimini yarıda bırakması bizim gençlerimizi de kötü yönde teşvik ediyor mu? Fikirlerinizi bizimle yorum bölümünden paylaşmanızı rica ediyoruz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler