Nasıl Franchisor Olunur?

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 05:15

Franchisor olmak istiyorsunuz ama nasıl olacağınızı bilmiyorsunuz. Nasıl franchisor olunur? sorusuna cevap arıyorsanız yazımızdan önemli bilgiler edinebilirsiniz.

Nasıl Franchisor Olunur?
Metehan Avcı user

Franchisor, franchise lisansı ile markasının kullanımını üçüncü bir tarafa veren kişi ya da şirkettir. Franchisor, markanın genel ve ticari marka haklarına sahiptir ve franchise sahiplerine bu hakları ve ticari markayı kullanma hakkını sağlamaktadır.

Franchise Maliyetleri

Franchisor, marka ve ticari haklar için önceden franchise alacak şirketten ya da kişiden franchise ücreti almaktadır. Ayrıca franchisor genellikle sürmekte olan franchise anlaşmasından bağlılık ücreti de kazanmaktadır. Franchising büyümekte olan işletmelerin ürün ve hizmetlerini büyük çaplı müşteri talebine ulaştırabilmesi için bir sistemdir. Franchise sisteminin başarılı bir şekilde işlemesi ve hedeflenen büyümenin elde edilebilmesi franchisor ile franchise sahibi yerel işletmeci arasındaki iletişime bağlıdır.

Temelinde franchising mal ve hizmetlerin dağıtılmasının basit bir yöntemidir. Birçok insan franchise hakkında markanın değil ürünün franchise olduğu konusunda yanılgıya düşmektedir. Ancak bir hamburger ya da bir pizza çeşidi franchise değildir. Her bir franchise mal veya hizmet sunan bir iş sistemidir. Buna sadece ürünler değil aynı zamanda kurumsal kimlik, marka dili, mekan tasarımı ve dekorasyonu hepsini içermektedir.

Franchisor’un Rolü

Franchise sisteminin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için franchisorın 6 ana sorumluluğu bulunmaktadır:

1. Franchise konseptini anlamış ve belirlenmiş standartlar çerçevesinde çalışmayı taahhüt eden nitelikle franchise alıcılarını seçmek için en iyisini yapmak.

2. Hem kendi lokasyonlarında hem de franchise bulunan lokasyonlarda markayı ve ürünü korumak için sistem tarafından belirlenmiş standartlara uyulmasını sağlamak.

3. Müşteri talebi doğrultusunda ürün ya da servisi değiştirebilmek ya da yeniden şekillendirebilmek.

4. İşleyen sistemi iyileştirmek ve daha verimli hale getirmek.

5. Franchise operasyonunda yer alan herkesin hem pozisyonlarını anlamaları hem de görev ve sorumluluklarını yerine getirme konusunda mükemmel olmalarını sağlamak amacıyla eğitim vermek.

6. Franchise için konu olan markanın imajını güçlendirmeye yönelik, müşteri trafiğini arttıran yeni tanıtım ve satış standartlarını belirlemek ve uygulamak.

Neden Franchising?

Üreticilerin, perakendecilerin ya da servis sağlayıcılarının franchise yöntemini seçmelerinin nedenlerinin başında sermaye yetersizliği gelmektedir. Franchising yöntemi bu işletmelere kısa sürede kendilerinin açabileceğinden çok daha fazla bayilik açma şansı vermektedir. Burada kullanılan en büyük para kaynağı ise franchise sahiplerinin ödediği ücretlerdir.

Franchising sistemi aynı zamanda yönetim ve çalışan gibi daha kritik iki yetersizliği de çözmektedir. Özellikle iş gücü piyasasının sıkışık olduğu yerlerde franchise birimleri açmak hem yönetimi yerel sahiplerinin eline bırakmak hem de iş gücü yerel lokasyonlardan sağlamak adına avantaj sağlamaktadır.

Günümüzde işletmeler başarılı olabilmek için markalarının sunduğu vaadi yerine getirmek zorundadır. Bunların başında yüksek kaliteli mal ve hizmet ile beraber sürekli müşteri desteği gelmektedir. Franchising sistemi iyi bir şekilde uygulandığında başarısızlık oranı çok düşüktür.

Geleneksel Köklere Bağlı Kalarak Büyüme

Franchising denildiğinde her ne kadar akla ilk olarak fast food ve üçüncü dalga kahve markaları akla gelse de aslında bu sistemin kökleri Antik Çin’e kadar dayanmaktadır. Ayrıca Orta Çağ’da devletler tarafından da kullanılmıştır. Amerika’da ilk ortaya çıkması ise Amerikan İç Savaş’ı sonrası olsa da 1950’li yıllardaki İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde oldukça yaygınlaşmıştır. 60’lı yıllar ile beraber yaşanan bu patlama 80’li yıllarda olgunlaşmış ve 90’lı yıllardan günümüze kadar ekonomi de önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Küçük işletmelerin ülke çapında zincirlere dönüşebilmesi bu sayede olmuştur. Ayrıca franchising sistemi ile beraber işletmeler için teknoloji transferi ülkelerarası alanda çok daha yaygın hale gelmiştir.

Kaynak Link: https://www.thebalancesmb.com/what-is-a-franchisor-1350575

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler