İşletmenizin Bayiliklerini Vermek İçin 8 Tavsiye

Son Güncellenme: Thu Mar 2024 08:42

Bu yazımızda bayilik vermeyi düşünen işletme sahiplerine özel önerilerimizi bulabilirsiniz.

İşletmenizin Bayiliklerini Vermek İçin 8 Tavsiye
Metehan Avcı user

Kendi markanızın bilinirliğini arttırmak, satış ağınızı genişletmek, satışlarınızı yükselterek daha çok para kazanmak istiyorsanız bayilik vererek hedeflerinize hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Küçük bir işletmeniz varsa ve faaliyet gösterdiğiniz sektör işletmenizin yeni şubelerinin hızlı açılmasına müsaitse şubelerinizi kendiniz açmak yerine bayilik sisteminin sunduğu avantajlardan yararlanabilirsiniz. Bayilik iş modelini doğru bir şekilde kurguladığınızda işletmenizin hızlı ve güvenli bir şekilde büyümesini sağlayabilir, hem kazandırabilir hem de kazanabilirsiniz. Siz de bayilik veren firmalar arasında yer almayı düşünüyorsanız bayilik sistemine geçiş aşamasında önerilerimize uymanızı ve daha sağlam adımlar atmanızı öneriyoruz.

1. Organize Olun

Bayilik vermek istiyorsanız ilk olarak işinizin nasıl işlediğini en ince ayrıntısına kadar düşünmelisiniz. Bayilik almak isteyen taraflar yatırım yapmak ve sürece dahil olmak için bayilik alacakları firmanın işleyişi ile ilgili spesifik detaylara ve yönergelere ihtiyaç duyacaktır. İş sürecinizle ilgili tüm detayları çıkarmak zaman alabilir ve ilk etapta gereksiz olarak düşünülebilir. Ancak bayilik vermekten vazgeçseniz dahi organize olmanın faydasını yaşarsınız. Organize olma aşamasında işleyişinizi belli standartlara bağlamalı, pazarlama sürecinizi gözden geçirmeli, şirketinizin tabelasından kartvizitlerinize, personel eğitimlerinizden sosyal medya hesaplarınıza, pazarlama politikalarınızdan bayilerinize sunacağınız bilgilendirme formlarına kadar her şeyi yeniden planlamalısınız. Böylelikle potansiyel bayi adaylarınızdan gelen sorulara yanıt verebilir ve aynı zamanda şirketinizin kurumsal kimliğini iyileştirerek prestij kazanabilirsiniz.

2. Avukat Tutun

Bayilik verme sürecinde uyulması gereken en kritik tavsiyelerden biri avukat bulmaktır. Franchise verme sürecinde alınacak uzman tavsiyesi hem bayilik veren firmaların hem de bayilik alanların adil bir sürece adım atmasını sağlar. Bayilik süreçleri konusunda deneyimli bir avukat tutulduğunda bayilik sözleşmesi şeklen ve içerik olarak eksiksiz bir şekilde hazırlanabilir. Bayilik ücreti doğru belirlenebilir, tarafların yükümlülükleri net bir şekilde belirtilebilir, bayilik sözleşmesi en doğru şekilde hazırlanıp taraflar arasında anlaşmazlık çıkması halinde hangi mercilerin bu anlaşmazlığı çözmekle yükümlü olacağı kararlaştırılabilir. Avukatlar eşliğinde hazırlanan bayilik sözleşmeleri bayilik veren firmaların güvenirliğinin arttırılması adına da önemlidir.

3. Seçici Olun

Bayilik vermek temel amacınız olabilir, kabul ediyoruz ve size hak veriyoruz. Ancak başarılı bir bayilik sürecine adım atmak ve bu süreci alnınızın akıyla yürütmek istiyorsanız bayilik vereceğiniz kişilere karşı seçici olmalısınız. Parası olan iş ortakları bulmaktan ziyade parası olan, tecrübeli ve kurum kültürünüze uyum sağlayabileceğinden emin olduğunuz kişilere odaklanmalısınız. Bayileriniz sizi temsil edecek ve sizin olmadığınız lokasyonlardaki müşterilerinizle bire bir görüşecekler. Dolayısıyla onların alt yapılarının sağlam olduğundan emin olmalı ve bayilik görüşmesi sırasında yeterliliklerini sorgulamalısınız.

4. Markanızı Oluşturun ve İmajınızı Koruyun

Bayilik veren bir işletme sahibi olarak en değerli varlığınızın markanız olduğunu unutmamalı, markanızın değerini ve prestijini ne olursa olsun korumalısınız. Markanız kültürünüzü, inançlarınızı ve müşterilerinize karşı tutumunuzu temsil eder. Bayilik verdiğinizde farklı kişilere markanızı temsil etme hakkı verirsiniz, ki bu temsil hakkı bayilik vermenin en riskli yönleri arasında kabul edilir. Markanızı oluşturmak ve bayilik verdikten sonra da markanızın değerini korumak istiyorsanız markanızın verdiği mesajı netleştirmeli ve bayileriniz tarafından da aynı mesajın verildiğinden emin olmalısınız. Zorlu bir görev olsa da markanızı korumak için tüm önlemleri almalısınız. Zaman zaman bayileri ziyaret etmeli, düzenli olarak bayilerinize özel eğitimler düzenlemeli, ürün veya hizmetlerinizin doğru sunulduğundan emin olmalı, web sitelerini incelemeli, sosyal medya paylaşımlarının ise prestijinize zarar vermediğini kontrol etmelisiniz.

5. Lokasyon Seçimine Dikkat Edin

Bayilik vermeyi planladığınızda ilk bayilerinizi mümkün olduğunca merkeze yakın konumlarda açmaya çalışın. Elbette satışlarınızı etkileyecek yakınlıkta işletme açmayın, ancak hem kontrolü kolay sağlayabileceğiniz hem de lojistik gereksinimleri zamanında karşılayabileceğiniz bölgeleri önceliklendirebilirsiniz. Böylelikle bayileriniz ve merkeziniz arasında çok uzak mesafeler olmaz ve yeni yapılanmanızı kontrol etmeniz için daha az zahmete girebilirsiniz.

6. Güvendiğiniz Kişilerin Fikirlerini Alın

Bayilik vermeye başlamak işleri büyütmeniz için büyük bir fırsattır, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için tecrübesine ve fikirlerine güvendiğiniz kişileri kendinize yakın tutmanızı öneriyoruz. Size tavsiye veren kişilerin görüşlerini hafife almayın ve iş geliştirme sürecinize sunulacak potansiyel faydalardan yararlanın.

7. Ne Hızla Büyümek İstediğinizi Belirleyin

Bayilik veren firmalar arasına katılmanızı sağlayan temel amacınızı belirleyin. Stratejik olarak büyümek her zaman size fayda sağlayacaktır. Tercihinizi fazla para kazanma amacı peşinde kontrolsüz büyümekten yana yapmamalısınız. Bayilik sisteminiz henüz oturmadan hem kendinizi hem de markanızı zora sokacak kararlardan kaçınmalı, uzun vadeli sürdürülebilir planlar yapmalısınız.

8. Bayilerinize Destek Olun

Bayilik alarak ürün veya hizmetlerinizi satmaya başlayan temsilcilerinizle irtibatı koparmayın. İş yoğunluğunuzun fırsat verdiği ölçüde kendileri ile yüz yüze görüşmek için zaman ayırın. Yüz yüze görüşmeler haricinde kendilerinin size telefonla ya da online olarak erişmesini de kolaylaştırın. İş süreçlerini öğrenmeleri, ürün ve hizmetleriniz ile ilgili tam yetkin hale gelmelerinin zaman alacağı gerçeğini hep aklınızda bulundurun. Onlardan gelen soruları bizzat yanıtlayarak ya da en çok merak ettiklerini yazılı dokuman olarak sunarak onları yalnız bırakmadığınızı hissettirin. Bu tavrınızla bayilerinizin sadakatini kazanabilir ve müşterilerinize karşı sizi en iyi şekilde temsil etmelerini sağlayabilirsiniz.

Kaynak Link: https://www.forbes.com/sites/theyec/2012/11/14/want-to-franchise-your-small-business-8-tips-to-get-started/#368dccbe33f6

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler