İşletme Başarısında Olmazsa Olmaz 12 Kural

Son Güncellenme: Wed May 2024 03:10

İşletme Başarısında Olmazsa Olmaz 12 Kural
Enes Öksüz admin

1. Daima En İyilerle Çalışın

İşletmenizde çalışacak eleman mı arıyorsunuz, işin gerektirdiği “en iyiler” ile çalışmak prensibiniz olsun. Diğer seçenek ise ne size ne de işletmenize bir katkı sunmayacağı gibi olumsuz tesirleri de olabilir.

Örneğin sıcak satış elemanı aramaktaysanız, ürünü en iyi şekilde anlatabilen tabiri caizse “ağzı laf yapan” birine ihtiyacınız var, yakışıklı olana değil. Eğer yakışıklılık veya güzellik sizin için bir “pazarlama taktiği” değilse, boşverin gitsin.

Unutmayın ki hırsızlık çeteleri bile mesleğinde en iyileri tercih eder.

2. Etik Her Şey Demektir

Etik kurallardan asla taviz vermeyin. Bu çalışanlarınıza karşı veya müşterilerinize karşı olsun farketmez. Hiç kimse güven duymadığı bir işletme ile gönüllü olarak iş yapmak istemez. Paydaşlarca tercih edilen olmanın ilk şartı erdemli olmak, öyle davranmaktır.

Doğal ve samimi olmak her zaman kazandırır. İçtenlik, sadelik ve nezaket temel şiarınız olsun.

3. Bütün yumurtaları aynı sepette toplamayın

“iş yapmak” doğası gereği her zaman belli riskleri de içinde barındırır. Bir başka deyişle risk almak gerekli hatta bazen zorunlu bile olabilir. Ancak, girdiğiniz riski tolere edebilecek bir “yedek akçe”niz her zaman bulunsun. Yani “kumar” oynamayın!

4. Çalışanlar Ortaklarınızdır

Şöyle bir işletme düşünün ki; çalışanların bir çoğu asgari ücretle çalışıyor olsun. Bunun şu anlama geldiğine emin olabilirsiniz: “sen aslında bu maaşı da haketmiyorsun ama devlet daha aşağısına müsaade etmiyor”.

 işletme imajınızın böyle olması, hiçbir kalifiye personel tarafından tercih edilmeyeceğiniz anlamına gelecektir.

Ay sonunda faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünen bir çalışandan size/işletmenize katkıda bulunmasını bekleyemezsiniz.

İşletmenin daha iyi yerlerde olmasının çalışanlara da fayda sağlayacağına ilişkin yöntemler geliştirin, çalışanları buna inandırın.

5. İnandırıcılığınızdan Asla Ödün Vermeyin

Bunun için ilk şartın verilen sözü tutmanız ve tutamayacağınız sözü vermemeniz olduğunu unutmayın.

Yeni tanıştığınız paydaşlarınız hariç, bir süredir sizi tanıyanlar verdiğiniz sözün “senet” olduğunu düşünmüyorlarsa, hemen işletmenizi kapatın aksi takdirde yavaşça ölün!

Zam talep eden bir çalışana, mali imkanlarınızın buna müsaade etmediğini söylerken az bir güneş yüzü görünce 5 yıldızlı otellerde yatmaya gidiyorsanız bunu bir kez daha düşünün derim.

6. İşletme Artık Sadece Sizin Değil Bütün Paydaşlarınızındır

Türkiye’de kurulan işletmelerin %95 (yüzde doksanbeş)’ten fazlası daha 2. Kuşak yönetimi devralır almaz küçülme, parçalanma sürecine girmektedir. Bunun birçok sebebi olmakla birlikte temel sebebi, “kurumsallaşma” kültürünün oluşmamış olmasıdır.

İşletme bütçesinin sizin kişisel bütçeniz olmadığını ve her istediğinizi yapabileceğiniz kanısındaysanız, vay halinize. Bu düşüncenin ticari intihar olduğunu unutmayın.

Kişisel hesabınız ile işletme hesaplarını asla birbirine karıştırmayın.

7. Müşterileriniz Velinimetinizdir

Müşteri memnuniyeti ve sadakati her zaman en öncelikli hedefiniz olsun. Bunu bütün çalışanlarla birlikte kurumsal olarak benimseyin.

Bir yandan yeni müşteriler kazanmaya çalışırken mevcut müşterileri elde tutamamanın faturasını fazlasıyla ödemek zorunda kalırsınız.

Hakkınızda bir tek olumsuz müşteri yorumunun bile çok pahalıya mal olabileceğini unutmayın.

8. Emeklemeden Yürüyemezsiniz

İş kurma ve kurulan işi büyütme/geliştirme ile ilgili gerçekçi hedefleriniz olsun. Ama o hedeflere ulaşmak için sabır gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Önce emeklemeyi öğrenmeli ki ayağa kalktığımızda ayağımız yere sağlam basıyor olsun.

9. Taşı Delen Suyun Gücü Değil, Damlaların Sürekliliğidir

Tekrar denemekten korkmayın ama bütün yumurtaları aynı sepete koymadan. Bir kez başarısız olmanız veya ret edilmeniz sizi tekrar denemekten alıkoymasına izin vermeyin. Belki de muhatabınız ısrar etmenizi bekliyor, naz yapıyordur. :)

Kişisel tecrübemden rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki ısrar etmeden ne matematik ne de dil öğrenemezsiniz. Unutmayın ki bilim bir “step by step” etkinliğidir

10. Aza Tamah Etmeyen Çoğu Hiç Bulamaz

Unutmayın ki bir işletmenin en büyük başarısı çalışan ve müşteri sadakatidir.

Çalışan sadakati; en eski çalışanın çalışma süresi ile işletmenin yaşının karşılaştırılması yapılarak tespit edilir. Müşteri sadakati ise; müşterinin tekrar aynı ürününüze ihtiyaç duyduğunda sizi tercih etme oranından bulabilirsiniz.

Müşterinin sizi tercih tekrar tercih etmesi için müşteri önceliklerini tespit edin, stratejiniz bunun üzerine kurulu olsun.

Örneğin: müşterinin sizi tercih etme sebebi sadece fiyatınız olduğunu var sayalım. O müşteriden az kazanıyor olmanızın müşteri kaybetmekten daha büyük bir sorun olmadığını unutmayın.

11. Sürekli İyileştirme Amentünüz Olsun

Zaman zaman yazılım firmalarının güncellemelerine hepimizin üff püff diye karşılık verdiğimiz malumdur. Ancak unutulmamalıdır ki “en iyi henüz yapılamamıştır”

Yapabildiğimizden daha iyisinin yapılabileceğini asla unutmayınız. Ürettiğiniz ürünün veya sunduğunuz hizmetin gerek siz gerekse bir başkası tarafından daha iyisinin yapılabileceğini ilke edindiğinizde, bunu bir başkasının sizden daha iyi yapamayacağını da zaten ıspatlamış olursunuz.

Öyleyse temel ilkemiz “better is better” olmalıdır.

12. Çıraklığını Yapmadığınız İşin Patronu Olmaya Kalkmayın

Kendi işinde en iyi olmanın ilk şartı, işinize dair herşeyi biliyor olmanızdır. Kendi işinize dair herşeyi, benzerlerine dair de birşeyler biliyor olun.

İlkemiz ise “read and repeat” (r&r) olmalı. Bunun için mümkünse sektörünüzdeki yayın türü farketmeksizin bütün yayınları takip etmeniz, yeniliklerden haberdar olmanız ve kendinizi yenilemeniz gerekecektir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler