İşinizi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Son Güncellenme: Tue Apr 2024 09:50

Hem fikir vereceğine hem de fizibilite çalışmalarınızı şekillendireceğine inandığımız bu soruları henüz yanıtlamadıysanız, şimdi tam zamanı!

İşinizi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Enes Öksüz admin

“Sabah kalk işe git, akşam dön, bütün gün yorul üstelik karşılığını da alama” düzeninden sıkıldınız ve kendi işinizi kurmak istiyorsunuz.

Bunun için bir birikiminiz ya da çok güvendiğiniz bir fikriniz var. 

Belki de sadece hayallerinizin peşinden koşuyorsunuz…

Hayatınızı değiştirmenizin nedeni ne olursa olsun, bu sürecin başarısı; öncesinde yaptığınız araştırmalara ve analizlere bağlıdır.

Bu yazımızda iş kurmadan önce yanıtlamanız gereken sorular hakkında bilgi vereceğiz. 

Hangi Sektör Bana Uygun?

Kendi işini kurmak isteyen kişilerin kimi zaman ilk, kimi zaman ise en son cevapladıkları hangi sektörün onlar için ideal olduğu sorusudur.

Bu soruya yanıt vermek tahmin edildiği kadar kolay da değildir, çünkü cevabını verebilmek için detaylı düşünülmesi, irdelenmesi ve hatta tabiri caizse kafa patlatılması gereken bir çok unsur barındırır. 

Genelde başarısızlıkla sonuçlanan girişim süreçlerinin gizli sebebi de bu soruya yanıt verirken yeterince düşünülmemesidir.

“Bu soruya neden bu kadar anlam yüklediniz?” diyorsanız hemen nedenini açıklıyoruz. 

Bir  sektörde deneyiminiz olması ve o sektördeki işleyişi bilmeniz; o sektörde girişimlerde bulunmak için geçerli bir neden olabilir. Artısıyla eksisiyle tarttığınız sonuçları öngörebildiğiniz takdirde doğru markayla yola çıkmak sizi kazançlı hale getirebilir.

Ancak henüz kafasında net bir fikri olmayan girişimcilerin öncelikle yola nasıl devam edeceklerini belirlemeleri gerekir. 

Bu sebeple bir iş fikrini hayata geçirmeden önce hangi unsurların hesaba katılması gerektiği üzerinde yoğunlaşacağız. 

İşletmenizi Nereye Açacaksınız?

Girişimciler işletmelerini açacakları lokasyonu, iş fikirlerini gerçeğe dönüştürmeden önce ya da sonra belirleyebilirler. 

Kimi zaman lokasyon öncelikli olarak belirlenir ve o lokasyonda hangi iş fikirlerinin tutabileceği araştırılır. 

Bazı zamanlarda ise fikir olgunlaşmıştır; o fikrin en iyi işleyeceği ve en çok para kazandıracağı lokasyon seçimi yapılır. 

İşletme kurulmadan önce ya da sonra fark etmez, lokasyon tercihi yapılırken çok dikkatli olunması ve tüm faktörlerin hesaba katılması gerekmektedir.

Hedef kitlenin ulaşabileceği yerlerde, hedef kitleye hitap eden ve ihtiyaçlarını karşılayan işletmeler her daim para kazanacaktır. 

“Kısacası ben işletmemi açayım da, nerede olursa olsun, elbette para kazanırım” gibi bir düşünceniz varsa; tavsiyemiz bu fikri ilelebet unutmanız yönünde olacaktır. 

Sermayeniz Ne kadar?

Sermayenizin ne kadar olduğu hangi sektörde yatırım yapacağınızı da şekillendirecektir. Örneğin çok büyük bir markanın bayiliğini almayı düşünüyorsunuz ve yaptığınız tüm fizibilite çalışmaları da yüksek kazançlar elde edeceğinizi düşündürüyor.

Peki ya sermayeniz ne durumda? Bulduğunuz fikir için yeterince sermayeniz yoksa o iş fikrini bir süreliğine rafa kaldırmanız gerekebilir.

Bu süreçte bayilik veren firmalar arasından sermayenize uygun bir seçeneği değerlendirerek, hayalinizdeki işe sahip olmak adına para biriktirebilirsiniz. 

Hangi Çözümü Sunacaksınız?

Diğer bir deyişle hangi sektörde faaliyet gösteren bir işletme açacaksınız?

Bu soruya yanıt vermek oldukça zor biliyoruz ancak bir çok unsuru hesaba katmanız gerektiği konusunda sizlerle hem fikiriz!

İş kurmayı düşündüğünüz birden fazla sektör varsa, bu fikri realiteye taşımadan şu soruları tekrar düşünmelisiniz.

Lokasyonu önceden belirlediyseniz, etrafta hangi işletmeler var? Hedef kitleye yeterince hitap edebilecek misini?
Bulunduğunuz konumda rakipleriniz ne kadar aktif ve ne kadar para kazanabiliyor?
Sektörde deneyiminiz var mı?
Faaliyet göstereceğiniz alanda yenilikçi ve ihtiyaç duyulan çözümler üretebilecek misiniz?
Tercih ettiğiniz sektör büyüme trendinde mi?
Bulduğunuz fikir size ne kadar sürede ne kadar kazanç sağlayacak?
Sunduğunuz çözümler her daim talep görür nitelikte mi yoksa dönemsel olarak mı arz görüyor?

Genel hatlarıyla belirlediğimiz bu soruları çoğaltmak mümkün ancak asgari olarak bu soruların cevaplarını bulursanız, girişiminize başarılı bir başlangıç yapabilirsiniz. 

Hangi Markanın Bayiliği Alınmalı?

Seçtiğiniz sektörde bayilik almak istiyorsanız, seçtiğiniz marka da başarınızı etkileyen faktörlerden biri olacaktır. 

Markanın bilinirliği ve güvenilirliği kadar markanın bayilik verme şartlarını da detaylı bir şekilde incelemelisiniz. 

Hedef kitlenizin en çok tanıdığı, güvendiği ve tercih ettiği markalara ulaşarak işinizi kurup kısa zamanda gelir elde edebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Tüm bu soruları ve detayları aslında kesişiyor ve hiçbiri diğerinden ayrı düşünülemiyor. 

Doğru bir plan yapıldığında başarısızlık şansı azalıyor, alınan riskler somut verilere dayandırılıyor ve başarı kaçınılmaz hale geliyor. 

Otomobil Bayilikleri Girişimcilerin Yüzünü Güldürüyor başlıklı bir önceki yazımız sizi otomotiv sektöründe bayilik alma konusunda ikna edebilir. Yazıya bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler