İş Planınızın Her Zaman Yol Göstersin

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 02:20

İş Planınızın Her Zaman Yol Göstersin
Enes Öksüz admin

Başarılı bir iş planı olası değişiklikleri de içerecek kadar esnek olur. Bu esneklik planın tutarsızlığını değil işletmeye sağladığı uyumu ortaya çıkarır. İş planları özenilerek yapılsa da ne yazık ki çeşitli hatalar yüzünden bir türlü hayata geçirilmiyor. Bir iş planının hayat bulmamasının temel nedeni gelecekle bağlantı kuramaması olurken uzun süreler boyunca zaman harcanarak yapılan bu planlar tozlu raflara terk ediliyor. Bir planın işlevsel ve başarılı olması için geleceğe uyum sağlayabilmesi gerektiğinden dolayı her zaman işinize yarayacak bir plan yapmayı denemelisiniz. 

İş Planınızın Çıkış Noktasına Dikkat Edin 

Geleneksel düşünce yapısında iş planlarının ortaya çıkması oldukça amaçsız düşünceler sayesinde olur. En başarılı işletmelerin iş planı yaptıkları düşüncesi ile iş planı yapmak ya da bunu sadece bir  gereklilik olarak görüp özüne inmeden sadece bir masraf çıkarmak ve bu sayede kendini iyi hissetmek geleneksel düşünce yapısında iş planlarının çıkış noktası olur. Bu tür çıkış noktası bile bir planın başarısız olacağının garantisi verirken bunlarla birlikte geleneksel planları statik ve merkezli olması da işe yarar olmalarına engel olur. 

İş fikri ile ilgili herhangi bir heyecan taşımayan, yapmış olmak için yapılan ve amacı işten bağımsız olan geleneksel planların size başarı getirmesini beklemek yerine farklı olana şans vermeyi tercih etmelisiniz. Bu planı yaparken eğer kendinize gelecekte olabilecek her duruma hazırlıklı bir plan yaptığınızı söylüyorsanız siz daha iş planı dosyasını kaybetmeden bu planın eskidiğini kolayca görebilirsiniz. Çünkü bir an sonrasından bile emin olamadığınız dünyada geleceğe uyumlu bir plan yapamazsınız. Mürekkebi kurumadan eskiyen planlarla vakit kaybetmek yerine esnek ve daha çözüm odaklı planlar yapmaya çalışmalısınız.

Hayaller, Duygular ve Düşüncelerden Gelen Başarı

Farklı bir iş planı yapmak için bilinen yöntemleri bir kenara bırakın ve hayallerinizle ilerleyin. Kalp merkezli yaklaşım olarak da bahsedebileceğimiz bu iş planı hazırlama sürecinde sahip olduğunuz düşüncelerin ve duyguların merkezinde bir yaklaşıma sahip olmanız gerekir. Duygularınızın size yön vermesi sayesinde planınızın değişkenliği artar ve değişimin sizi yıpratmasına engel olursunuz. İlk günden kuralları belirli bir plana sadık kalmak için düşüncelerinizden ve duygularınızdan ödün vermek yerine her değişimde sizin için en faydalı olan plana devam etmenizi sağlar. İş planına başlamadan bir önceki adımda hayal etmek gerekir. İşletmenizi hayal edeceksiniz ancak bunu fiziksel olarak yapmamalısınız. Yani patron masasının işlemelerini düşünmek için farklı bir zaman ayırmalısınız. Vizyonunuzu hayal edin, bu işi neden yapmak istediğinizi sorun. İşiniz kime, ne tür bir fayda sağlayacak? Dünya için ne ifade edecek ya da dünyaya ne tür bir anlam katacak. Size gerçekten vizyon sağlayacak bir hayal ile birlikte çok daha başarılı bir plan ortaya çıkarabilirsiniz. Her zaman size iyi gelecek bir iş planı ile geleneksel plan arasında en gerçek farklılık planı nasıl kurguladığınız ve düşündüğünüzdür. Planı yaparken sahip olduğunuz hisler sizin için oldukça önemlidir ve bu aslında sizin süreçteki tutumunuzdan kararlarınıza kadar pek çok şeyi değiştirir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler