İş Kurmak İstiyorum Diyenler İçin 10 Etkili Tavsiye

Son Güncellenme: Sat Apr 2024 01:32

İş kurmak isteyenlere özel on tavsiye. Yol haritanızı belirmek için size fayda sağlayacak bu fikirlere göz atın.

İş Kurmak İstiyorum Diyenler İçin 10 Etkili Tavsiye
Enes Öksüz admin

İş kurmak istiyor ancak endişelerinizden sıyrılamıyorsanız en etkili tavsiyeleri bu yazımızda bulabilirsiniz. İşinizi başarıya ulaştırıp karşılaştığınız engelleri en hızlı şekilde aşmanızı sağlayacak önerilerimizden esinlenerek hayatınızda yepyeni bir sayfa açabilirsiniz.

1. İş Kurmak İçin Sabırlı Olun

İş kurmayı düşündüğünüz sektörden bağımsız olarak sabırlı olmanız gerekir. İsterseniz gıda sektörüne giriş yapın isterseniz yaratıcı teknolojik fikirlerinizle piyasaya çıkın her halükarda sabırlı olmalı ve başarılı olabilmek için fikrinize de kendinize de zaman tanımalısınız.

İş kurma sürecinde enerjinizi ve zamanınızı belli süreliğine yeni işinize ayırmalı, keyif aldığınız bir iş kolunda faaliyet göstererek hayatınızı kendiniz için daha zorlu hale getirmemelisiniz. İşinizi yeni açtığınız dönemlerde uzman ve deneyimli kişilerden danışmanlık almalı, yasal süreçleri harfiyen yerine getirmeli ve işinizin palazlanması için gerekli zamanı en problemsiz şekilde geçirebilmek adına çaba harcamalısınız.

2. Çalışmaya Devam Ederken İş Kurun

Yeni bir iş kurduğunuzda mevcut işinizi hemen bırakmayın. İşletmenizin giderlerini karşılamak ve hayatınızı devam ettirebilmek adına nakit akışını sağlamanız gerekir.

Kısa sürede kar etmeyi beklerseniz zorlu bir döneme girebilirsiniz. Mevcut işinizde çalışmayı sürdürerek ve işinizin kendi kendini döndürmesini sağlayarak başarısızlığa mahkum olma riskinizi de azaltabilirsiniz.

3. İş Kurarken Destek Alın

İş kurma sürecini tek başına geçirme gibi bir ısrarınız varsa vazgeçin. Güvendiğiniz aile üyelerinizden, arkadaşlarınızdan mutlaka destek alın. Mentör hizmetlerinden yararlanın ve iş kurma sürecinizi mümkün olduğunca rahat geçirin. İşinize nasıl başladığınızın önemli olduğu gerçeğinden yola çıkarak mümkün olduğunca yalnız hareket etmemeye özen gösterin. Güvendiğiniz kişilerden destek almak hem motivasyonunuzu yükseltecek hem de yoğun stres altında yanlış kararlar vermenizi engelleyecektir.

4. Müşterilerinizi Bulun

İş kurma kararınızda eminseniz henüz işinizi resmi olarak kurmadan önce müşteri arayışına başlayın. Müşteri bulamazsanız ve sermayeniz de yoksa işletmenizin faaliyetlerini devam ettiremezsiniz. Kendinize profesyönel bir ağ kurun, potansiyel müşterilerinizle iletişime geçin ve hatta ilk satışlarınızı yapmaya başlayın. Böylece şirket kurulduğunda maddi zorluklara dayanma gücünüz artacaktır.

5. İş Planınız Hazır Olsun

Kazanç sağlayamayacağınız bir işe zamanınızı ya da birikiminizi ayırmanız sizi zarara sokar. İş fikirlerinizi derinlemesine analiz edin; ürün ya da hizmetlerinizin avantajlarını ortaya çıkarın, rakiplerinizi inceleyin, hedeflerinizi belirleyin ve iş planınızı hazırlayarak iş sahibi olma sürecine hazırlanın.

6. Araştırma Yapın

İş planınızı hazırlarken yaptığınız araştırmaların sadece bir başlangıç olduğunu unutmayın. Şirketiniz kurulduğunda sektörünüzün tüm açıklarına hakim olmalı, tüketicilerin beklentilerini öğrenmeli ve rakiplerinizin tüm zayıf yönlerini keşfetmelisiniz. Gerekirse hizmet kapsamınızı genişletmeli ve rakipleriniz arasında farklılaşabilmek adına en doğru adımları atmalısınız.

7. Profesyonel Destek Alın

Araştırmalarınızı tam anlamıyla yapmış olsanız dahi iş kurma sürecinde profesyonel destek almanız gerektiğini unutmamalısınız. Muhasebe desteği almalı gerekirse avukatlarınızı da sürece dahil etmelisiniz. Müşterilerinizle aranızdaki ilişkileri resmileştirmek adına hazırlayacağınız sözleşmelerde kendi haklarınızı savunmalı, müşterileriniz için de avantajlı koşullar yaratmalısınız.

8. Sermaye Akışını Sağlayacağınızdan Emin Olun

İş kurmadan önce yeterince para biriktirmeniz ya da sermaye ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz kaynakları bulmanız gerekir. Banka kredilerinin verilme şartlarını araştırın, melek yatırımcıların desteklerini almaya çalışın ve tüm bu arayışları işinize başlamadan önce tamamlayın.

9. Kurumsal Kimliğinizi Belirleyin

Yeni iş kurmuş olsanız dahi müşterilerinizin sizi tercih etmesini kolaylaştırmak adına profesyonel olduğunuz izlenimini vermeniz gerekir. Sabit iş numarası, logo tasarımı, kartvizit, domain uzantılı e-mail adresi, web sitesi ve antetli kağıt gibi kurumsal kimlik ögelerini tamamlamalısınız. Müşterilerinize yaklaşımınızda da profesyonelliğinizi sergilemeyi ihmal etmemelisiniz.

10. Yasal Ödemelerinizi Aksatmayın

İş yeri açılışından kira bedellerine; taksitlerinizden dönemsel sigorta ödemelerine dek tüm yasal harcamalarınızı bir düzene sokun. Vergi borcunuzun ya da sigorta ödemelerinizin tam olması sektörünüzdeki devlet desteklerine başvurmanızı da kolaylaştıracağını unutmayın.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler