Hayalinizdeki Pozisyona CV’nizi Doğru Hazırlayarak Ulaşabilirsiniz

Son Güncellenme: Mon Apr 2024 07:45

Hayalinizdeki Pozisyona CV’nizi Doğru Hazırlayarak Ulaşabilirsiniz
Enes Öksüz admin

İş dünyasında rekabet hızla tırmanıyor; eskiden üniversiteden mezun olanlar hayata 1 – 0 önde başlarken günümüzde üniversiteyi bitirmek iş bulma yarısında ciddi bir avantaj sağlamıyor. Artan işsizlik oranları ile birlikte işverenlerin alternatifleri çoğaldıkça işe alım süreçlerinde de birçok zorlukla karşılaşılıyor. Tek bir açık pozisyon için binlerce aday büyük umutlarla başvuruda bulunuyor. “Bir ümit, belki olur.” diyerek CV’lerini gönderiyor, CV’lerini bilgilerle dolduruyor ve hatta en güzel çıktıkları resimleri de iş başvuruları sırasında teslim ediyorlar.

Açık pozisyona kabul edilme sürecindeki en önemli aşamanın CV incelemesi olduğu tüm işe alım uzmanları tarafından vurgulanıyor. Diğer bir deyişle CV’niz sizin reklamınızı yapıyor; sizi diğer adaylar arasında ön plana çıkarabiliyor ya da geriye atabiliyor. Bu nedenle CV’yi bir külfet olarak görmeden güncel CV hazırlama tekniklerini ve CV trendlerini takip etmeniz gerekiyor. Daha önce paylaştığımız CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızda önemli bilgiler sunduk. Bu yazımızda farklı bir perspektiften CV hazırlama tekniklerine yoğunlaşacağız.

Sadelikten ve Netlikten Uzaklaşmayın

CV’lerinizde kendinizi mümkün olduğunca sade ve net bir şekilde ifade etmelisiniz. İş tecrübeniz çok olsa da az olsa da karmaşık bir düzende hazırladığınız CV’lerinizin işe alım uzmanları tarafından üstün körü değerlendirileceğini unutmamalısınız. Uzun CV’lerin dikkat çekici olduğu düşünülse de gerçeklikte pek öyle değildir. Uzun ve sayfalarca doldurulan CV’ler dikkat dağıtıcıdır. Kısa inceleme süresinde karşı tarafa öz bilgiyi aktarma konusunda da yeterince başarılı değildir. Bu nedenle CV’lerinizi henüz kariyerinizin başındaysanız maksimum 1 sayfa olacak şekilde hazırlamalısınız. Tecrübeniz ve aldığınız eğitimleri anlatmak için bir sayfa yeterli olmayacaksa CV’nizi 2 sayfa olacak şekilde düzenlemelisiniz.

Sayfa Düzenine Dikkat Etmelisiniz

CV’nizi hazırlarken sayfa düzenine dikkat etmelisiniz, işe alım uzmanlarının hakkınızda hızlıca bilgi edinmesini mümkün kılmalısınız. Cv’nizin en üst kısmında kim olduğunuzla ilgili bilgileri bulundurmalısınız. Adınız, soyadınız, iletişim bilgileriniz, mail adresiniz gibi bilgileri eksiksiz ve doğru olarak yazmalısınız. CV’nizin genelinde olduğu gibi kullandığınız yazı fontlarına bu bölümde de dikkat etmelisiniz. Kolay okunabilir ve profesyonel olduğunuz izlenimi veren fontları seçmelisiniz. CV’nin farklı bölümlerinde fontları kalınlaştırıp büyütmeli böylece dikkatlerin istediğiniz kısımlara yoğunlaşmasını sağlamalısınız.

Listeli CV’ler Son Dönemde Revaçta

CV’nizde kendi cümlelerinizi kullanmalısınız ancak eğitim hayatınızla ya da iş tecrübelerinizle ilgili bilgileri liste şeklinde de yazabilirsiniz. Böylece okunması ve akılda kalması kolay bir CV düzeni oluşturabilirsiniz. İşe alım uzmanların CV’nizi incelerken işlerini ne kadar kolaylaştırırsanız rakipleriniz arasından sıyrılma şansınızın artacağını unutmamalısınız.

Başvurduğunuz Kurum veya Şirkete Özel CV Hazırlayın

En çok yapılan hatalardan biri tek bir CV hazırlayıp tüm iş başvurularında aynı CV’yi kullanmaktır. Uzmanların önerisi başvuru yapılan şirkete ve hatta pozisyona göre CV’lerin özelleştirilmesi gerektiğidir. Özel bir şirkete başvuracaksanız KPSS sınav sonucunuzu yazmanıza gerek yoktur mesela; puanınız ne kadar yüksek olsa da verdiğiniz izlenim özel sektör mantığı ile örtüşmeyecektir.

CV’lerde Artık Sosyal Medya Hesap Bilgileri Yer Alıyor

Sosyal medya her ne kadar bizi dünyaya bağlasa da işe alım uzmanlarının bizimle ilgili bilgileri incelemesi için de önemli bir kolaylık sunuyor. CV’nizde verdiğiniz bilgilerle gerçek hayattaki paylaşımlarınızın ne denli örtüştüğü, nasıl bir hayatınız olduğu gibi bilgiler işe alım uzmanları tarafından irdeleniyor. Bu nedenle sosyal medya hesaplarınızı CV’lerinizde yazarsanız işe alım uzmanlarının sizin hakkınızda araştırma yapmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarının kariyerinize olan etkilerini öğrenmek için Sosyal Medya Kullanırken Kariyerinize Zarar Vermemek İçin Dikkatli Olun makalemizi okuyabilirsiniz.

Tüm bu unsurlara dikkat ettiğiniz takdirde CV’lerinizi zaman sıralı (kronolojik) ya da işlevsel olarak hazırlayabilirsiniz. Az önce de belirttiğimiz gibi pozisyona ve başvuruda bulunduğunuz şirkete özel de CV düzenlemesi yapabilirsiniz. CV’lerde hangi tekniği uygularsanız uygulayın yaratıcılığınızı ve farkınızı ortaya koymaya gayret edin. CV’nizi sunuşunuzdan, seçtiğiniz kelimelere kadar birçok aşamada diğerlerinden sıyrılma şansınızın olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler