Gerilla marketing, düşük maliyetli ve sıradışı azarlama taktikleri ile maksimum sonuç elde etmeyi amaçlayan pazarlama stratejisidir. Gerilla marketing terimi ilk olarak 1984 yılında Jay Conrad Levinson tarafından “Guerilla Advertising” kitabında kullanılmıştır.
Gerilla marketing terimi adını düzensiz savaş biçiminde, silahlı sivillerin kullandığı küçük saldırı taktikleri olan gerilla savaşından alır. Bu savaş yöntemi pusu, sabotaj, hızlı baskınlar ve sürpriz ögeleri öne çıkmaktadır. Gerilla savaşı gibi gerilla marketing de pazarlama sektöründe aynı stratejileri kullanır. Bu alternatif pazarlama stratejisi alışılmadık pazarlama yöntemlerine, yüksek enerjiye ve hayal gücüne dayanır. Gerilla marketing ile hedeflenen tüketiciyi şaşırtmak ve tüketicinin aklından silinmez bir izlenim yaratmaktır.
Doğru gerilla marketing çalışmaları tüketiciyi kişisel ve unutulmaz bir düzeyde ele geçirmeyle sonuçlanır. Bu pazarlama yöntemi genellikle ekonomik durumunu bozmadan geniş bir kitleye ulaşmak isteyen küçük işletmeler tarafından tercih edilir. Ayrıca büyük şirketler de ana kampanyalarında veya mevcut kitle iletişim kampanyalarında enerjiyi yüksek tutmak için bu stratejiye başvurur.
Reklamın geçmişi M.Ö 4000 yıllarına dayanıyor. Antik Mısırlılar papirüsleri kullanarak satış mesajları ve duvar posterleri yaptılar. Geleneksel reklamcılığın ve pazarlamanın yüzyıllar boyunca yavaş yavaş geliştiğini düşünebilirsiniz ancak 1900’lü yılların başlarına kadar reklamcılık hiç büyük bir patlama yaşamadı. Reklamların asıl amacı tüketiciyi eğlendirmekten ziyade ürün veya hizmet üzerine eğitim sağlamaktı. 1960’lı yıllarda kampanyalar radyo ve basılı yayınlar gibi farklı medya kanallarında gözükmeye başladı. 1980’li yılların sonu ve 1990’lı yılların başında ise reklamlar televizyona geçmişti.
Gerilla marketing ise çıkışını 1984 yılında yaptı. Klasik olmayan taktikler ile radyo, televizyon ve basılı yayında reklama doyan tüketicilerin ilgisini çekmek amaçlandı. Kampanyaların şok edici, benzersiz, çirkin ve akıllı olması tüketicileri kendisine bağlıyordu. Böylelikle küçük işletmeler, düşünce biçimlerini değiştirmeye ve pazarlamaya yeni bir yolla yaklaşmaya başladı. Gerilla marketing kavramı ise günümüzde hala daha organik olarak gelişmeye ve büyümeye devam etmekte.
Gerilla marketing küçük işletmeler için doğru bir çözüm olabilir. Bunun nedeni olarak, pazarlama stratejisi doğru bir şekilde yönetildiğinde genellikle düşük maliyetle büyük bir kitleye kolay bir şekilde ulaşması gösteriliyor.
Gerilla marketing sayesinde küçük işletmeler kolay fark edilebilir, diğerlerinden ayrılabilir, eğlenceli ve farklı olduğu için müşterilerin sayısını kazanabilir. Gerilla marketing ile hedef kitlenizi güzellik ve merak ile hipnotize ederken aynı zamanda güçlü bir mesaj verebilirsiniz. Markanız ile potansiyel müşterileriniz arasında güçlü bir bağ kurmak için reklamlarınızı onların çevresine yaratıcı bir şekilde yerleştirebilir ve arkanıza yaslanabilirsiniz. Bu tarz stratejilerin planlama aşamasında çok fazla enerji harcamanız gerekebilir ancak stratejinizi uygulamaya koyduktan sonra pek bir şey yapmanız gerekmez. Tüm bu avantajların düşük bir bütçe ile elde edilmesi ise küçük işletmelerin, büyük kitlelere erişmesinde büyük kolaylıklar sağlar.