Genişlemeden Önce Düşünmeniz Gereken 5 Durum

Son Güncellenme: Mon Oct 2024 05:54

Her ne kadar agresif büyüme hedefleriniz olsa da bu süreci aceleye getirmemelisiniz. Dikkatli düşünmeden başlatacağınız faaliyetler kârdan çok zarar getirebilir.

Genişlemeden Önce Düşünmeniz Gereken 5 Durum
Enes Öksüz admin

Başarılı bir işin sahibi olmak kadar heyecan verici bir histir yoktur, büyük umutlarla başladığınız bir işletmenin başarısız olması ise tüm dünyanızı karartabilir. Hali hazırda işleyen ve başarılı sonuçlar veren bir işletmeniz varsa ister istemez bir adım ötesine geçerek işlerinizi büyütmek istersiniz. Ancak bu karar en az ilk işletmenizi açmadan verdiğiniz kararlar kadar önemlidir. Dikkatli düşünmeniz ve hedeflerinizi gerçekleştirmeden kendinize bazı sorular sormanız gerekir. 

1.    Ne kadar Büyümek İstiyorsunuz?

İnsan, doğası gereği hep daha iyisini, daha fazlasını daha takdir edileni elde etmek ister. Açgözlülük değil belki ama sahip olduklarını arttırmak en büyük hayalidir. Hayatın her alanında bu mottoyla hareket etmek maalesef sonucunda hüsrana neden olabilir. Daha çok genişlemek her zaman daha çok kâr edileceği anlamına gelmez. Genişlemek için açtığınız her bir şube ile birlikte karşılaştığınız risklerin artacağını ya da hesaplarınızın birebir tutmayacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. İşletmenize gösterdiğiniz ilginin, işlerinize ayırdığınız zamanın bölüneceğini düşünün ve girişimlerinize hayat vermeden tüm ayrıntıları hesaba katın.

2.    İnsan Faktörünün Önemini Hafife Almayın

İşyeri sahipleri kimi zaman markalarının gücüne gereğinden fazla güvenirler ve işletmelerinin başarılarında kendi rollerini hafife alırlar. İşler büyüdüğünde işletme sahiplerinin rollerinin değişeceği gerçeğine hazır olmaları gerekir. İşletmenin başarısını etkileyen temel faktör işletme sahibinin kişisel dokunuşlarıysa yeni bir şube açıldığında hem mevcut şubenin başarısının azalabileceğini hem de yenisinin bekleneni veremeyeceği ihtimalinin olduğu unutulmamalıdır. Bu gibi bir durumda işletme sahipleri kendi varlıklarını azaltırken yerine geçecek doğru kişilere sahip olduklarından emin olmalıdırlar. 

3.    İlk İşletmenize Gerçekten Güveniyor musunuz?

Yeni bir işletme açtığınızda eskisine göre ilk işletmenizle yeterince ilgilenecek zamanınız kalmaz. Siz olmadan bu işletme tüm süreçlerde başarı kazanmaya devam edebilir mi? Buna gerçekten inanıyor musunuz? Uzun süreli bir tatile gittiniz diyelim, çalışanlarınızla bağlantı kuramadığınız anda işleriniz sekteye uğrar mı? Eğer bunu daha önceden deneyimlemişseniz ve geri döndüğünüzde işlerinizde ciddi bir artışla karşılaştıysanız işlerinizi büyütme fikrinizi tekrar gözden geçirmelisiniz.

4.    Hamlenizi Yapmadan Ekibinizi Doğru Konumlandırın 

İyi kazanç getiren bir işletmeye sahip olmak, diğer işletmelerde de aynı başarının sağlanacağının garantisini vermez. Uygun nitelikteki yöneticiler dahil olmak üzere tüm ekibin yeniden oluşturulması gerekir. Doğru kişilerin doğru pozisyonlara getirilmesi yeni açılan işletmenin başarısını doğrudan etkileyecektir. İşletme sahibinin tüm işletmeleriyle eş değer vakitte ilgilenebiliyor olması maalesef yeterli gelmeyecektir. İşletmenin başarısı doğru işleyen dişlilerin arasındaki uyumla doğrudan bağıntılıdır. 

5.    Bir Noktada Düşünmeyi Bırakın ve Aksiyon Alın,

Düşünmeniz gereken tüm detayları düşündünüz, tüm süreci defalarca kafanızda kurguladınız, yeni işinizin finansal getirisini hesapladınız ve hangi açıdan bakarsanız bakın bu işletmenin karlılığınızı arttıracağı konusunda görüşünüzü sağlamlaştırdınız. Tam da bu noktada harekete geçmelisiniz. Çok düşünmek çoğu zaman sizi büyük risklerden korur ancak fazla düşünmek somut fırsatları kaçırmanıza neden olabilir. Hamlelerinizi zamanında yapamazsanız, beklediğiniz başarıları maalesef elde edemezsiniz. Hemen Başlayabileceğiniz 3 İş Fikri başlıklı bir önceki yazımızda size ilham verecek öneriler bulabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler