Facebook'ta Yorum Kısmına BBF Yazınca Animasyon Göremeyen Hesaplar Güvende mi?

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 10:43

Yine Facebook yine bir komplo teorisi… Bu kez BFF ile ülkemizin komple teorisyenleri harekete geçti. Detaylar yazımızda…

Facebook'ta Yorum Kısmına BBF Yazınca Animasyon Göremeyen Hesaplar Güvende mi?
Enes Öksüz admin

Dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısı olan ve sosyal medya kullanıcılarının çok büyük bir kısmı tarafından tercih edilen Facebook bir türlü gündemden düşmüyor. Ülkemizdeki komplo teorisyenlerinin gündemini sürekli meşgul eden bu sosyal mecra, her yeni gün yeni söylentilerle yeniden dikkat çekiyor. Son dönemde BFF etiketlemesiyle birlikte hesap güvenliği ile ilgili tereddütler arttığı için bu konuyu bir de bizden duymanız için harekete geçtik…

Öncelikle Facebook’un kullanıcılarının güvenliği adına sıkı tedbirler alan ve sıkı tedbirler alması gerektiğinin farkında olan bir platform olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Sürekli yeni güncellemeler yapan ve özelliklerini çeşitlendiren bu platformda kullanılan etiketlemeler zaman zaman soru işaretlerine neden olsa da her defasında bu soru işaretlerinin gereksiz yere belirdiği ortaya çıkıyor. Son dönemde skandallaşan BFF kısaltması da komplo teorilerinin merkezi haline geliyor.

Facebook BFF Ne Demek?

BFF yani “Best Friend For Ever”; “Sonsuza kadar en iyi arkadaş” anlamına geliyor. Çekilen selfieler ve yapılan paylaşımlar en yakın arkadaşlarla olduğu zaman bu etiketleme çok sık kullanılıyor. Türkçe “kanka” olarak tanımlayabileceğimiz bu kısaltma farklı işletim sistemlerinde ya da Facebook sürümlerinde çeşitli şekillerde kullanıcılara gösteriliyor. Bazı kişilerde yeşil renkli, bazılarında ise renksiz çıkıyor.

Sorgulamaya ve komplo teorileri üretmeye meyilli olduğumuz için de dolayısıyla bazı kelimelere eklenen özel animasyonlar ve farklı renklendirmelere karşı hassasiyetimiz de artıyor. BFF etiketi eklendiğinde animasyon ortaya çıkmıyorsa güvenlik sorunu olduğu düşünülüyor, animasyon çıkarsa sorunsuz bir şekilde Facebook kullanımı devam ediyor.

Önerilen İçerik: Facebook Haber Kaynağından Organik Sayfa Paylaşımlarını Kaldırmayı Test Ediyor!

Böyle bir varsayım doğru değil! Facebook açıldığı pazarlarda kullanıcılarının en çok tercih ettiği ve özel anlamı olan kelimelere farklı animasyonlar ekleyebiliyor. Az önce de bahsettiğimiz gibi sürüm ve işletim sistemi bazında bu animasyonlar her zaman görüntülenemiyor. Fakat bu farklılıkların güvenlik açığından tamamen bağımsız olduğu biliniyor. Güvenlik açığı olsa da olmasa da; sadece BFF yazıldığında ortaya çıkan animasyondan anlaşılamıyor.

BFF kullanımı özellikle genç Facebook kullanıcıları tarafından çok fazla tercih ediliyor. Sosyal medyada en yakın arkadaşlarıyla yaptıkları paylaşımlara anlam yükleyen gençler bu kısaltılmış söylemi neredeyse her paylaşımlarına ekliyor. Bilinçli bir şekilde kullananlar kadar tam olarak anlamına hakim olmadan paylaşımlarına ekleyenler de olduğu için kafalar biraz karışıyor. Hal böyle olunca da BFF kullanımı sonrasında ortaya çıkan animasyon dahi gereksiz yere tartışma konusu haline geliyor.

Facebook’ta Eski Komplo Teorileri

BFF ile yeniden harekete geçen komplo teorisyenleri geçmiş dönemde de aynı etkiye neden olmuşlar ve yapılan paylaşımların güvenlik tehdidi unsuru olduğunu iddia etmişlerdi.

Örneğin 2016 yılının yaz aylarında Facebook’un hepimizi dinlediği iddiası ortaya atılmıştı. Mikrofon izni verilmesiyle birlikte Facebook tüm konuşmaları kaydedip bu bilgileri farklı amaçlarla kullanıyordu. Facebook kullanıcılarına gösterilen reklamların sebebi olarak gösterilen bu tutum “retargeting marketing” ile kolayca açıklansa da komplocuları bu düşüncelerinden vazgeçirmek oldukça zor oldu.

Teoriler elbette bununla da sınırlı kalmadı. Dünya çapındaki kullanıcılar dönemsel olarak Facebook ile ilgili kaygılarını yüksek sesle ifade etti. Kişisel bilgilerin toplanıp satıldığı; internet kullanma alışkanlıklarının takip edildiği, casusluk yapıldığı, yapılan yorumların aleyhte delil olarak kullanılacağı gibi komplolar kullanıcıları sosyal medyadan geçici olarak uzaklaştırdı.

Facebook ya da diğer sosyal mecralarda yapılan yorumların ve paylaşımların sorun teşkil edebildiği durumların varlığını tamamen inkar etmiyoruz. Ancak güvenlik ayarları doğru yapıldığı takdirde oluşabilecek risklerin minimize edilebileceğini de hatırlatmak istiyoruz.

Her çıkan söylentiye kulak asılmaması gerektiğini ve yine de tedbirli olunmasının önemli olduğunu da söylemeden geçemiyoruz…

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler