Ev Yemekleri Dükkanı Açmak İçin Gerekli Evraklar ve Sermaye

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 10:03

Son yılların en gözde iş fikirlerinden biri de ev yemekleri dükkanı açmaktır. Bu yazımızda “ev yemekleri dükkanı açmak istiyorum” diyenlere özel bilgiler bulabilirsiniz.

Ev Yemekleri Dükkanı Açmak İçin Gerekli Evraklar ve Sermaye
Enes Öksüz admin

İş kurmanın en zor tarafı nedir sizce? Dükkan açmanın maliyeti mi yoksa iş fikri bulabilmek mi? Bu soruya verilen yanıtlar inanın değişiyor. Bazı girişimciler için yatırım maliyeti sorun olurken iş fikri bulmak sürecin en kolay kısmını oluşturuyor, bazıları için sermaye değil iş fikri bulmak dert oluyor. Ancak yeterince odaklanıldığında her iki problemin de üstesinden gelinebiliyor.

Özellikle gıda sektöründe yatırım yapmak isteyenler için hem sermaye bulmak hem de iş fikirleri arasından seçim yapmak kolaylaşıyor. Günümüzde ev hanımları başta olmak üzere yemek yapan ve yaptığı yemeklerin lezzetine güvenen birçok kişi ev yemekleri yeri açarak yeni bir hayata adım atmak istiyor. İş göreceli olarak basit ve kârlı olduğundan da “ev yemekleri dükkanı nasıl açılır?” sorusu önemini arttırıyor.

Ev Yemekleri Dükkanı Nasıl Açılır?

Ev yemekleri dükkanı açmadan önce yapılması gerekenler iş kurmak isteyenlerin kafasını karıştırmamalı. Ev yemekleri dükkanı açmak için gerekli adımların oldukça basit olduğunu ancak doğru hesaplanmaları gerektiğini söyleyebiliriz.

1. Hedef Pazarınızı Belirleyin

Ev yemekleri yeri açtığınız zaman hangi tarifleri müşterilerinizle buluşturmak istediğinize karar verdiyseniz hedef pazarınızı kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Alternatif olarak önce hedef pazarınızı seçip hedef kitlenize hitap edecek yemeklere de odaklanabilirsiniz. Bu noktada tercihleriniz tamamen size aittir ve kendi koşullarınızı kendiniz değerlendirmelisiniz. Hedef pazarınızı belirledikten sonra hem menü düzenlemesini yapabilirsiniz hem fiyatlandırmayı ayarlayabilirsiniz hem de rakiplerinizi daha doğru analiz edebilirsiniz.

2. Yer Seçimi ve Rakip Analizi

Ev yemekleri dükkanı açmak istiyorsanız önünüze gelen ilk boş dükkanı kiralamamalısınız. Seçtiğiniz lokasyon hedef kitlenize hitap edebilmenizi önemli ölçüde etkileyecektir. Bu noktada ev yemekleri dükkanı açtığınızda yalnızca öğle yemeği alternatiflerini mi sunacağınız ya da gün boyu mu hizmet vereceğiniz gibi dinamikler önem kazanacaktır. Örneğin siz yalnızca öğle yemeği için müşterilerinizi kabul edecekseniz iş yerlerinin yoğun olduğu merkezi konumlarda dükkan arayışına girmeniz daha mantıklı olacaktır. Eğer öğle yemeği yetmez gün boyu farklı yemekleri müşterilerimle buluşturmak istiyorum diyorsanız genel olarak işlek lokasyonlara yönelmeniz size daha çok fayda sunacaktır. Yer seçimi konusunda temel şartları netleştirdikten sonra, son kararı vermeden önce rakip analizini tamamlamanızı öneriyoruz. Ev yemekleri dükkanı açarak gıda sektöründe faaliyet gösterecekseniz belirli ölçüde rekabete girmeyi en baştan kabul etmelisiniz. Bu rekabette kazanan taraf olmak için ise iş yerinizi açmadan önce rakiplerinizin fiyat politikalarını, hedef kitlelerini, lezzetlerini ve hatta hizmet kalitelerini inceleyerek kendi işinizde daha iyisini üretmeye çalışmalısınız.

3. Ev Yemekleri Dükkanı Açmak İçin Gerekli Araç Gereçleri Temin Edin

Ev yemekleri dükkanı yeri bulduysanız ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir dükkanı kiraladıysanız araç gereçleri temin etmelisiniz. Yemekleri nerede yapacağınıza, kaç kişilik yemek çıkacağınız ve kaç tür yemek sunacağınız gibi unsurlar doğrultusunda temin etmeniz gereken araç gereçleri belirleyebilirsiniz. Genel olarak fırın, tencere, tepsi, ocak, kepçe, tabak çanak, çatal bıçak kaşık vb. araç gereçlerin fiyatları ile ilgili internetten bilgi edinebilirsiniz.

4. Tedarikçilerle Görüşün

Ev yemekleri dükkanı açmak basit görünen bir iş fikri olarak değerlendirilse de yola çıktıktan sonra başınıza türlü aksaklıklar gelebilir. Malzemeleriniz tükenebilir, malzemelerinizin tadı farklılaştığı için müşterilerinizin beklentileri karşılıksız kalabilir ve en kötü senaryoda malzemeler gelmediği için yemekleriniz çıkmayabilir. Öncelikle en kötü senaryoya odaklanmalı ve iş kurma sürecinde tedarikçilerinizi dikkatle seçmelisiniz. Günlük ya da haftalık siparişlerinizi zamanında getirecek, kaliteden ödün vermeyen, disiplinli çalışacak ve mümkünse faaliyetlerinin devamlılığından emin olduğunuz tedarikçilerle anlaşabilirsiniz. Bu şekilde her zaman aynı lezzeti müşterilerinizle buluşturabilirsiniz.

5. Artık İnternette Var Olma Zamanı!

Artık işletmenizi açabilirsiniz! İş yerinizi yaptığınız analizler doğrultusunda kiraladınız, tadilat işlemlerinizi yaptırdınız, şirketinizi kurdunuz, ev yemekleri dükkanı açmak için gerekli araç gereçleri seçtiniz, menünüzü belirlediniz, tedarikçilerle anlaştınız. Müşterilerinizi buyur etmeye başlamadan önce ya da hemen sonra varlığınızı internete taşımalısınız. Faaliyet gösterdiğiniz lokasyonda olsun olmasın hedef kitlenizin dikkatini çekmek için web sitesi açmalı ve sosyal medyada lezzetlerinizi ön plana çıkarak reklam ve tanıtım çalışmaları yürütmelisiniz. Dijital pazarlama gerçekliğini reddederseniz ev yemekleri dükkanı açmanın gerçek karlılığını yaşayamazsınız. Güven uyandırmak, müşteri sadakati sağlamak, iş yeri tanıtımını efektif bir şekilde gerçekleştirmek ve rakipleriniz arasından ayrılmak için dijital kimliğinizi oluşturmalısınız.

Ev Yemekleri Dükkanı Açma Maliyeti

Ev yemekleri dükkanı açmak için gerekli araç gereçleri temin etmek, malzemeleri günlük temin etmek, şirket kurulumu gerçekleştirmek, temiz görünümlü iç açan bir dekorasyon yaratmak ve iş yeri kiralamak gibi maliyet yaratan kalemler üzerinde girişimcilerin çalışma yapması gerekiyor. İşletmenin büyüklüğü ile orantılı olarak yatırım maliyeti yükselebilse de ev yemekleri dükkanı açmak için çok geniş bir dükkan bulunması gerekmediği biliniyor. Girişimcinin hedef kitlesine ve kazanç beklentilerine göre 20 metrekarelik bir alana sahip olan iş yeri dahi rahatlıkla ev yemekleri dükkanı açmak için yeterli oluyor. Genel bir söylemde bulunmamız gerekirse ev yemekleri dükkanı açmak için yaklaşık 30 - 35 bin TL sermayeye ihtiyaç duyulacağını ve bu sermaye ile faaliyetlere başlanabileceğini ifade edebiliriz.

Ev Yemekleri Dükkanı Açarak Ne Kadar Kazanılır?

Son yıllarda doğal beslenmeye ve fast food gıdalardan kaçınmaya başlayan çok sayıda kişi bulunuyor. Dolayısıyla en popüler iş fikirlerinden olan ev yemekleri dükkanı açmak, iş kurmak isteyen büyük bir kitlenin dikkatini çekiyor. Bu yazımızda sizlere ev yemekleri dükkanı açmanın maliyeti ve ev yemekleri dükkanı açmadan önce yapılması gerekenler hakkında bilgi aktardık. En çok merak ettiğiniz soruların başında ev dükkanı açmak karlı mıdır? sorusunun geldiğinde yola çıkarak bu konuda da detay vermek istiyoruz. Ev yemekleri dükkanı açmak karlıdır, ancak karlılık birçok farklı faktöre bağlıdır.

Yemeklerin fiyatlandırması, dükkanın konumu, kirası, büyüklüğü, dükkandaki masa sayısı, günlük yapılan satış, işletmede kaç kişinin çalıştığı vb. gibi unsurlar karlılığınızı büyük ölçüde etkileyecektir. Temiz ve lezzetli yemekler yaparsanız, kaliteli malzeme kullanmaktan vazgeçmezseniz, müşterilerinizin memnuniyetini sağlayıp düzenli müşteriler kazanabilirseniz ev yemekleri dükkanı açarak kendi markanızı oluştururken göz ardı edilmesi zor bir karlılığa kavuşabilirsiniz. Günde on binlerce TL kazanabilen ev yemekleri dükkanları olduğunu unutmayın. Lezzetlerinizi doğru kurgulayarak, malzemeleri olması gerektiği kadar kullanarak ve her zaman taze malzemeleri tercih ederek siz de kendi başarılarınızı yaratabilirsiniz.

Ev Yemekleri Dükkanı Açmak İsteyenlere KOSGEB Destekleri

Ev yemekleri dükkanı açmak isteyenler sermaye sorunu yaşıyorlarsa ya da işletmelerini kurduktan sonra destek almak istiyorlarsa çeşitli avantajlardan yararlanabiliyorlar. Girişimcilerin en gözde kurumları arasında yer alan KOSGEB girişimcilere sunduğu destekleri sürdürüyor.

Ev yemekleri dükkanı açmak geleneksel iş fikirleri arasında yer alsa da KOSGEB destekleri ile kadın girişimciler spesifik avantajlar elde edebiliyorlar. 50 bin TL geri ödemesiz ve 100 bin TL’ye kadar KOSGEB kredisi gibi girişimcilik destekleri hali hazırda uygulanmıyor; ancak KOSGEB yeni girişimcilik destek programları ile kadın girişimcilere avantajlar sunmaya devam ediyor.

Ev yemekleri dükkanı açmak için KOSGEB desteklerinden yararlanmak isteyen kadın girişimcilerin öncelikle KOSGEB girişimcilik eğitimi alması gerekiyor. Artık KOSGEB E-Akademi üzerinden alınabilen bu eğitimler için başvuru KOSGEB üzerinden e-Devlet kapısı aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Geleneksel Girişimcilik Eğitimi alındığı takdirde akabinde şirket kurulumu tamamlanırsa KOSGEB kaydı yapılarak KOSGEB Geleneksel girişimcilik destek programına başvuru yapılabiliyor.

KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Destek Programından yararlanmak isteyen girişimcilerin (kadın ya da erkek fark etmez) iş planı hazırlaması ve iş planının onaylanması gerekiyor. İşletme açılmadan bu destek programından yararlanmak mümkün olmuyor. Destek için uygun şartları sağlayanlara şirket kurulumu ve performans desteği sunuluyor. 2 sene boyunca girişimciler bu desteklerden yararlanabiliyor.

KOSGEB’in girişimcilere sunduğu tek destek Girişimcilik Destek programı ile de sınırlı kalmıyor. KOSGEB kredi faiz desteği ile de makine teçhizat ve işletme giderleri için toplamda 50 bin TL krediden yararlanma fırsatı sunuyor. Söz konusu kadın girişimci olduğunda ise destek oranı 20 bin TL yükseltiliyor ve kadın girişimci 70 bin TL kadar faizsiz kredi desteğinden yararlanabiliyor. Kadın girişimciler dahil olmak üzere tüm girişimcilere sunulan bu destekten yararlanabilmek için öncesinde girişimcilik eğitiminin tamamlanması, işletmenin açılması ve KOSGEB girişimciliği geliştirme destek programı kapsamında destek alınması gerekiyor. Bu şekilde işletmeler “girişimci işletme” statüsünün sağladığı avantajlardan yararlanabiliyor.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler