Etüt Merkezi Nasıl Açılır? Gerekli Sermaye ve Yasal Yükümlülükler

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 07:18

Eğitim sektörü içinde karlı bir iş fikri olarak görülen etüt merkezi fikrini inceliyoruz. Etüt merkezi açmak için gereken sermaye ve yasal gereklilikler.

Etüt Merkezi Nasıl Açılır? Gerekli Sermaye ve Yasal Yükümlülükler
Enes Öksüz admin

Eğitim sektörü, Türkiye’de yatırımcıların ve girişimcilerinin yüzünü güldüren ve kar getiren iş sektörüdür. Günümüze kadar ebeveynler çocuklarına eğitim takviyesini dershaneler aracılığıyla yaptırıyorlardı. Dershane dışında etüt merkezleri de faaliyet gösteriyordu. Dershanelerin kapatılması, ebeveynlerin yönlerini etüt merkezlerine çevirmelerini sağladı.

Öğrenci sayısının yüksek olması, dershanelerin kapatılması, meslek edinme açısından üniversite sınavlarının önemi etüt merkezlerini daha önemli hale getirdi. Bu yeni süreçte etüt merkezi açmak en mantıklı eğitim yatırımı olarak görünüyor.

Türkiye’de etüt merkezi açacaksanız, bunu yasal prosedürlere uygun şekilde yapmalısınız. Kaçak veya izin almadan etüt merkezi açarsanız, en ufak şikâyette merkeziniz kapatılıp, size ağır cezai yaptırımlar uygulanıyor.

Etüt merkezinizi, 2007 yılında 26434 sayısı ile Resmi Gazete‘de yayınlanan, Özel Öğretim Kurumları Kanunu‘na göre açmanız gerekiyor. Etüt merkezini açmakla ilgili bütün şartları en ince ayrıntısına kadar bulabilirsiniz.

Neden Etüt Merkezi?

Özel okul maliyetlerinin yüksek olması, devlet okullarının genel olarak eğitimde yetersiz kalması dershaneleri ön plana çıkarmıştı. Öğrenciler, buralarda özel eğitim alarak, hem okul hem de üniversite sınavlarına hazırlanıyorlardı. Maalesef hem ekonomik hem de politik nedenlerle dershanelerin kapatılması, bu alanda bir boşluk oluşturdu.

Önerilen İçerik: Özel Okul ve Kolej Bayilikleri

Öğrencilerin derslerine takviye olacak, sınavlara hazırlayacak, teknik bilgi ve çalışma alanı sağlayacak yeni bir iş alanı ihtiyacı doğdu. Öğrencilerle birebir ilgilenecek, gelecekleri açısından doğru yönlendirmeyi yapacak mesleki ve teknik rehberlerin ihtiyacı açıkça görülmeye başlandı. Mevcut okullarda, yönetici ve öğretmen kadroları her öğrenciyle birebir ilgilenme, sınav stresi ve lider rol olma yönünde istenilen seviyeye gelmedikleri için ebeveynler yeni bir arayışa girdiler.

Ülkemizde sınav stresi öğrencilerden ziyade ebeveynlerde daha dördüncü sınıfta başlıyor. Dershaneler de kapatıldığından çocuklarına takviye amacıyla yeni arayışlara girdiler. Bütün bu oluşumlar bir araya getirildiğinde etüt merkezi ihtiyacının doğduğunu kabul edebiliriz. Hem ders takviyesi hem sınav stresiyle baş edebilme, sınavlara hazırlama hedefi güdenler için etüt merkezi açmak en doğru iş yatırımı olacaktır

Etüt Merkezi Açmak Karlı mıdır?

Etüt merkezi açmak temelde çok karlı bir yatırımdır. Yüzün üzerinde öğrenci sayısına ulaşabilirseniz, aylık giderlerden sonra 15.000’in üzerinde kar elde edebiliyorsunuz. Bu nedenle etüt merkezi açmanın birçok açıdan iyi bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Çevrenizde giderek artan etüt merkezleri de bunun göstergesidir.

Öğrencilerin dersleri için takviyeye, sınav stresiyle başa çıkma ve sınav tekniklerini öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Yani kısacası, sınıf ortamından çıkıp, daha özgür ve kendini ifade edebileceği profesyonel rehberler eşliğinde skalası daha geniş etüt merkezlerine ihtiyaçları vardır.

Etüt merkezi bir nevi arz-talep işbirliğinin sonucudur. Öğrencilerin takviyeye ihtiyacı vardır. Siz de bunu sağlayarak kazanç elde edersiniz. Fakat istenilen kazancı elde edebilmeniz için reklamınızı çok iyi yapmanız, fiziki binanızın merkezi konumda ve eğitim için elverişli olması ve en önemlisi doğru branşları seçmeniz gerekiyor.

Önerilen İçerik: Eğitim Alanında Bayilik Veren Firmalar

Etüt Merkezi Açmanın Maliyeti

Etüt merkezi açmanın ciddi bir sermaye gücü gerektiğini bilmelisiniz. Ortalama bir sermaye gücüyle örneğin 50.000 lirayla da bir merkez açabilirsiniz. Ancak bu kadar performans göstereceğini belirtmek zor olacaktır.

Başarılı, tanınan ve bulunduğunuz çevrede, bölgede söz sahibi bir etüt merkezi açmak istiyorsanız en az 300.000 liranın üzerinde sermayenizin olması gerekiyor. Sermayeyle birlikte yeterli öğrenci sayısına ve gelire kavuşana kadar her ay ortalama 40.000 liralık aylık giderleri de hesaba katmalısınız.

Bir apartman veya iş hanı gibi yerlerde butik etüt merkezi kurmak istiyorsanız 100.000 lira civarında maliyet gerektiriyor. Genellikle etüt merkezleri birkaç öğretmenin veya girişimcinin bir araya gelmesiyle açılıyor. Eğer birkaç kişiyle ortaklaşa açıyorsanız ortaya daha az sermaye koyabiliyorsunuz.

Kimler Etüt Merkezi Açabilir?

Türkiye’de 18 yaşını dolduran ve adli sicilleri temiz olan herkes eğitim sektörüne atılabilir. Her ne kadar MEB, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda, eğitim veya yükseköğrenim fakültesi diploması istese de bu konuda birçok açık kapı bulunuyor.

Eğitim fakültesi veya ilgili yükseköğrenim mezunu olmasanız bile etüt merkezi açabiliyorsunuz. Bunun için kurucu temsilcisi bir eğitmen belirlemeniz yetiyor.

Genellikle etüt merkezlerini öğretmenler birleşerek kurdukları için kuruluş ve işletme aşamasında sıkıntı oluşmuyor. Eğitimci olmasanız bile sadece sermaye yatırarak öğretmenlerle birlikte etüt merkezi açabilirsiniz.

Fırsatlara Göz Atın: Bayilik Veren Firmalar

Etüt Merkezi Açmak İçin Nereden Kaynak Bulabilirsiniz?

Etüt merkezi açmaya karar verdiniz, ne tek başınıza ne de ortaklarınızla birlikte yeterli sermayeyi çıkaramıyorsunuz. Bu durumda size maddi kaynak gerekiyor. KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelere her yıl hibe ve faizsiz geri ödeme karşılığında destek sunuyor.

Önerilen İçerik: Kosgeb İçin 50 İş Fikri

Etüt merkezini KOBİ kapsamında açarsanız KOSGEB’den destek alabilme şansınız var. Bunun için de KOBİ şartlarını taşımanız gerekiyor. Yine de şansınızı deneyip,www.kosgeb.gov.tr üzerinden sisteme kayıt olup, istenen eğitimi aldıktan sonra, destek talebinde bulunabilirsiniz.

KOSGEB dışında, özel ve kamu bankaları da “iş yeri kurma” kredisi veriyorlar. Özel bankalardan Akbank, kamu bankası olarak da Halk Bankası iş yeri açmak isteyenlere 12 ay ödemesiz 48 ile 120 ay vadeli kredi olanağı sunuyor.

Etüt Merkezi Açmadan Önce
Tek başınıza veya ortaklarınızla birlikte etüt merkezi açmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken hususlar bulunuyor.

  • Eğitim vereceğiniz binanın eğitime uygun olması; alkol satan, bahis oynatan dükkânlardan ve eğlence merkezlerinden en az 100 metre uzakta olması gerekiyor.
  • Vereceğiniz eğitim doğrultusunda materyalleri doğru seçmelisiniz.
  • Çalışacağınız öğretmenlerin kanuni işe giriş bildirgelerini ve SGK girişlerini yapmalısınız.
  • Sizin ve/veya ortaklarınızın adli sicil kayıtlarınızın temiz olması gerekiyor.
  • Etüt merkezinin faaliyete geçebilmesi için valilik onayı almanız gerekiyor. Valilik onayı gelmeden öğrenci kabulüne başlamayın.
  • Hangi branşta ve öğrenci yaş aralığında etüt merkezi açacağınıza karar vermelisiniz. Sadece İngilizce eğitimi ve İngilizce sınavına hazırlık branşında açabileceğiniz gibi 7-12 yaş grubu için de etüt merkezi açabilirsiniz.

Etüt Merkezi Nasıl Kurulur?

Bireysel veya ortaklarınızla etüt merkezi açmaya karar verdikten sonra, hangi branşta faaliyet göstereceğinize karar veriyorsunuz. Sermaye ve kar marjınıza göre hizmet vereceğiniz alanı belirliyorsunuz. Bina belirlerken bazı kıstaslar bulunuyor. Bunlara çok iyi dikkat etmelisiniz. Özellikle alan eğitim için çok uygun olmalıdır. MEB bu konuda titiz olduğu ve sürekli denetim yaptığı için ya başlamadan ya da başladıktan bir süre sonra eğitim maceranız biter.

Bina dışında, çalışacağınız öğretmenleri de iyi seçmelisiniz. Güler yüzlü, öğrencilerle iletişimi iyi, yeterli sertifikaları almış öğretmenler seçmelisiniz. Öğretmenlerin sigorta girişini yapmadan, çalışmalarına izin vermeyin.

Bina konumu dışında çalışacak tüm öğretmenler kanunen sigorta giriş yapıldıktan sonra çalıştırılmalıdır. Kurum sahibi olarak adli sicil kaydınızın temiz olması gereklidir. Etüt merkezinizin resmi onay alabilmesi için bulunduğunuz yerdeki Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruyorsunuz. Müdürlük gerekli tahkikatı ve incelemeyi yaptıktan sonra, dosyanızı valiliğe gönderiyor. Valilik incelemesinden sonra onay alırsanız öğrenci kabulüne başlayarak faaliyete geçebilirsiniz.

Etüt Merkezi Açmak İçin Gereken Belgeler

Etüt merkezini Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği dâhilinde MEB onaylı olarak açıyorsunuz. Etüt merkezini vekalet vererek mali müşavir veya muhasebe aracılığıyla da açabiliyorsunuz. Fakat bütün işlemlerle siz uğraşmak istiyorsanız Özül Öğretim Kurumları Kanunu’nu iyi bilmeniz gerekiyor. Etüt merkezi açarken sizden şu belgeler isteniyor;

  1. Dilekçe (matbu form halinde)
  2. Herhangi bir suçtan mahkum olmadığınıza dair yazılı beyan (TCK 53.maddesine göre)
  3. Tüzel kişi olarak etüt merkezini açıyorsanız, özel öğretim kurumu işletmeciliği yapacağınıza dair ifadenizin de yer aldığı Türk Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanmış ana sözleşme, tüzük veya vakıf senedinin MEB onaylı örneği
  4. Kurucu temsilcisiyseniz kurumu açma, devir ve benzeri işlemleri yapmaya yetkili olduğunuza dair yönetim kurulu kararının MEB onaylı örneği
  5. Binanın; kurum açılacak kat veya katları için ayrı ayrı kağıtlara çizilmiş yerleşim planı (35*50 cm veya a3 ebadında), binanın dış dış cephesini ve bahçeyi gösteren fotoğraflar ve CD’si
  6. Yönetici çalışma izin teklifi ve kurum öğretime başlamadan önce nitelikleri de belirtilen gerekli tüm personele ilişkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair yazılı beyanınız.
  7. Kurum binası size ait ise bina tapu senedinin MEB onaylı örneği; bina kiralıksa, tapu senedi örneği ile birlikte en az bir yıllık kira sözleşmesinin aslı ve MEB onaylı örneği, binanın yapı kullanım izin belgesi
  8. Binanın ve çevresinin sağlık yönünden uygun olduğuna ilişkin il veya ilçe ilgili sağlık biriminin düzenlediği rapor.
  9. Gerçek kişi olarak etüt merkezini açacaksanız sizin, tüzel kişi olarak açacaksanız kurucu temsilcisinin eğitim fakültesi mezunu olduğunuza dair mezuniyet belgesi
  10. Vesikalık fotoğraf
  11. Vergi levhasının fotokopisi

Etüt Merkezi Açtıktan Sonra Yapılacak İşlemler

  • Etüt merkezinin açılması için MEB ve valilik onayı ve hatta verginizi ödeyerek belediyeden tabela asma yetkisi de aldınız. Bundan sonraki süreç öğrenci kabulüne başlayıp, kurumunuzun kar etmesini sağlamaktır. Bunun için de çok iyi bir planlama ve reklam çalışması yapmanız gerekiyor.
  • Öğrenci velileriyle ve potansiyel öğrenci ebeveynleriyle irtibatı sağlamak için en az iki kişilik bir telefon ekibi kurun. Bu ekip, velileri arayarak, etüt merkezini tanıtmalı, kurumun avantajları ve sunduğu imkânlardan bahsetmeli ve onları kuruma çağırmalıdır. Telefonla aramaların kısır döngüye ve aynı numaraların sık sık aranmasına müsait edilmemelidir. Antipatik ve çekimser bir yaklaşım oluşturmamak adına ekip, nazik bir dil kullanmalı ve ısrarcı olmamalıdır.
  • Velilerle iletişimde olmanız, alternatif ve daha iyi bir ortam arayan velilerin ilgisini çekecektir. Kurumu ziyarete gelen velilerle çok iyi diyalog kurmalı, sunduğunuz imkân ve avantajları iyice açıklamalısınız.
  • Broşürler bastırarak, olabildiğince geniş bir kitleye dağıtmaya çalışın. Broşürde öğretmen kadronuz, materyalleriniz ve sunduğunuz eğitim ve imkanlara değinin.
  • Kurumu açtığınız bölgedeki ekonomik durumu ve mevcut kurumların fiyat politikalarını göz önünde bulundurun. Öğrenci kazanabilmek ve kurumu sağlam temellere oturtmak için başlangıçta uygun fiyat politikası izleyin. Öğrenci kazanacağım diye ortalamanın çok altında öğrenci kaydı yapmayın. Kar edeyim derken kısa sürede zarar edip, kurumu kapatmak zorunda kalabilirsiniz. Ortalamanın üstünde fiyatlarla, kampanyalarla öğrenci kaydınızı yapabilirsiniz.
  • Etüt merkezi de olsa herhangi bir işyerini açmada reklam en önemli unsurdur. Yazılı ve görsel basında adınızı duyurabilirsiniz. Bütçenize göre bilboardlar kiralayabilirsiniz. Daha ekonomik bir reklam istiyorsanız, küçük afişler bastırarak öğrenci kesimin çok olduğu bölgelere asabilirsiniz.
  • Günümüz gençliği sosyal medyayı etkin kullandığından sosyal medyada hesaplar açın. Çalıştığınız öğretmenlerin mutlaka onları takip eden öğrencileri vardır. Böylece daha geniş bir kitleye ulaşmış olursunuz.
  • Profesyonel bir şeklide web sitesi oluşturmalısınız. Hatta öğrencilerin online olarak kayıt olabilmelerini sağlayabilirsiniz. Öğrenci ve veliler web sitesi üzerinden kurumu üç boyutlu olarak gezebilmeli, öğretmenler, eğitim ve materyaller hakkında bilgi alabilmelidirler.
İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler