En Kârlı İş Fikirlerinden Biri: At Yetiştiriciliği

Son Güncellenme: Wed Dec 2024 03:10

Yeni projeler ve iş fikirleri girişimcilerin sürekli ilgisini çekse de hepsi yeterince iyi değildir. Son dönemlerin kârlı iş fikirlerinden birisi olan at yetiştiriciliği hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızda anlattık.

En Kârlı İş Fikirlerinden Biri: At Yetiştiriciliği
Enes Öksüz admin

Günümüzde çok fazla insan tarafından tercih edilmemekle birlikte aslında at yetiştiriciliği yapmanın, kârlılığı son derece yüksek işler arasında yer aldığı biliniyor. At yetiştiriciliği yapmak için büyük bir yatırıma ihtiyaç duyulsa da gelirinin ve kârlılığının yüksek olması sayesinde bu işten elde edilen geri dönüş, yatırımcıların yatırım maliyetlerinin kat kat fazlasını kazanmasını sağlayabiliyor. Ülkemizde at yetiştiriciliğinin son dönemde yaygınlaştığı ve atalarımızdan miras kalan at biniciliğinin en gözde hobiler arasında yer almaya başladığı fark ediliyor. At biniciliği ile ilgilenen pek çok kişi bu faaliyetleri için artık şehirlere yakın yerlerde kurulan tesislere gitmeyi tercih ediyor. Özellikle İstanbul ve çevresinde bu alanda faaliyet gösteren tesisler büyük ilgi ile karşı karşıya kalıyorlar.

At yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin at çiftliklerini kurmadan önce detaylı bir araştırma ve bir iş planı yapmaları öneriliyor. At çiftliği kurmanın yatırımcının hedeflediği amaca uygun olup olmaması önem taşıyor. At çiftliğinin kurulacağı araziye karar verildikten sonra bölgenin arazi şartlarına dikkat edilmesi ve atçılık için ne ölçüde elverişli olduğunun iyi analiz edilmesi gerekiyor. Bu noktada doğru değerlendirilmelerin yapılabilmesi için profesyonel destek alınması faydalı olabiliyor. At çiftliğinin kurulacağı bölgenin iklim şartlarının göz önünde bulundurulması da işletmelerin başarısını artıran nedenler arasında yer alabiliyor.

At Çiftliği Nedir?

Atların yetiştirildiği, bakımlarının yapıldığı ve rahat koşullar içerisinde hareket etmelerinin sağlandığı alanların içerisine yerleştirilmiş bulunan tesislere hara ya da at çiftliği ismi veriliyor. At yetiştiriciliği ile atların çiftleştirilmesi ve taylarının alınması amaçlanıyor. Böylece at yetiştiricileri ürettikleri tayları hipodromlardaki at sahiplerine satıyorlar. At sahipleri de bu tayı jokeyleri ile birlikte yarışlara sokuyorlar ve girdikleri yarışları kazanmayı amaçlıyorlar.

At Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

At yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimcilerin öncelikle at yetiştiriciliği, genetik bilim, at yetiştiriciliği faaliyetleri ve başarılı bir yetiştirme işlemi için gereken her konuda bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bunların öğrenilebilmesi için; başka çiftliklere çalışıp çıraklık yapılabileceği gibi kurslara katılarak da bilgi sahibi olunabiliyor. Ayrıca atların üreme ve kuluçka dönemlerinde veterinerlerin yanında çalışılması da bu konuda bilgi edinilmesine katkıda bulunabiliyor.

At yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin yetiştirmek istedikleri atın soyunu belirlemeleri ya da belirli bir disiplin seçmeleri öneriliyor. Genel yetiştiricilik yapılması bir ırkta uzmanlaşan kişiler kadar başarılı olunamamasına neden olabiliyor. O nedenle uzmanlaşmak istenilen alan ile ilgili detaylı bir araştırma yapılmasının ve sektörel rekabetin göz önünde bulundurulmasının son derece önemli olduğu biliniyor. Ülkemizde genellikle Arap atları ile İngiliz atları tercih ediliyor. Bu iki tür arasında yok denilecek kadar az bir fiyat farkı bulunuyor.

At yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin yetiştirme tesislerini, ilerleyen dönemlerde yaşamaları olası genişlemeyi hesaba katarak konumlandırmaları gerekiyor. At yetiştiriciliği yapılabilmesi için öncelikle geniş ve uygun bir araziye sahip olunmasına ihtiyaç duyuluyor. Damızlık kısrak, tay ve damızlık at sürülerinin rahat bir şekilde sığabileceği geniş bir alanın; doğum zamanı geldiğinde de kısrakların taşınabileceği güvenilir ve temiz bir ahırın bulunmasının bir zorunluluk olduğu biliniyor. Ayrıca, seçilen alanın veterinerlere ve hayvan hastanelerine yakın bir yerde bulunulması da tavsiye ediliyor.

Yetiştirme faaliyetlerine başlanırken belgeli damızlık kısrakların ve belgeli damızlık atların alınması daha iyi bir başlangıç yapılmasında etkili oluyor.

Üreme ve kuluçka dönemleri için seçilecek personelin işine hâkim kişiler olması gerekiyor. Tüm çalışanların atlar ile ilgili olarak deneyim sahibi ve güvenlik kurallarına uyan kişilerden seçilmesi başarılı bir at yetiştiriciliği işletmesinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Atların tamamının sağlıklı olduğundan emin olunması ve tüm aşıların yaptırılması en önemli konulardan biri olarak kabul ediliyor. Büyük çiftliklerde hastalıkların yayılması da hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Bazı virüsler ve hastalıklar ise hamile kısrakların düşük yapmalarına hatta can kaybına buna bağlı olarak da işletmenin para kaybetmesine neden olabiliyor.

At yetiştiriciliği yapan kişiler genellikler hızlı koşan erkek atlar ve çok sayıda kısrak alarak, hızlı koşan erkek atın soyunu almayı tercih ediyorlar. Böylece, üretilen tayın da çok iyi olacağını garantilemiş oluyorlar.

At Yetiştiriciliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Atların bakımlarının her koşulda çok iyi yapılması ve bu işi tüm incelikleri ile yerine getirilmesi gerekiyor. Atların bakıldığı ahırların ısı seviyesinin ne sıcak ne de soğuk olmaması gerektiği bilinmekle birlikte hangi ısıda olması gerektiği, yetiştiriciliği yapılacak olan at türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, Arap atlarının sıcağı sevdiği ve soğuğa karşı çok dayanıksız oldukları biliniyor.

Kış aylarında özellikle soğuk günlerde atların blanketlerinin takılmasının gözden kaçırılmaması önem taşıyor. Ayrıca atların, ayak bakımlarının çok önemli olduğunu da hatırlatmakta fayda görüyoruz. Bu nedenle atların ayaklarının günlük olarak soğuk su ile yıkanması ve lonç antrenmanlarının da düzenli olarak yapılması gerekiyor.

At yetiştiriciliği yapan kişilerin atların bakımına büyük ölçüde özen göstermeleri gerekiyor. Sakatlıklarının ya da yaralanmalarının olmaması, iyi beslenmeleri, yeterli ölçüde antrenman yapmaları, muayenelerinin ve aşılarının da zamanında yapılması gerekiyor. Başarılı bir at yetiştiriciliği yapılabilmesinde atların kilolarının kontrol altında tutulması da etkili oluyor. Atların çok zayıf olmaması ama hantallaşmalarının önüne geçilebilmesi için çok kilolu da olmamaları gerekiyor. Orta kilodaki atlar çok hızlı koşabiliyorlar. Eğer yetiştirilen at iyi olursa yüksek fiyatlara satılabiliyor. Ayrıca, atı satın alan kişi atın katıldığı yarışları kazanması durumunda, kazandığı miktarın %5’ini de atın yetiştiricisine veriyor. Bu nedenle iyi at yetiştiricileri atlarını sattıktan sonra da onlar üzerinden para kazanmaya devam edebiliyorlar.

At Yetiştiriciliği Ne Kadar Para Kazandırır?

At yetiştiriciliğinden çok para kazanmanın mümkün olduğunu kolaylıkla söyleyebiliyoruz. Ancak bunu başarabilmek için atların bakımının çok iyi bir şekilde yapılması gerekiyor. Ayrıca, atın hızı ve kalitesi de ne kadar para kazanılacağı noktasında büyük bir role sahip oluyor. Ortalama 10 adet at alan bir at yetiştiricisi, on bir ay sonunda 10 tane tay elde edebiliyor. Atlar ortalama 3.000 TL ile 12.000 TL arasına alınabilse de iki yaşındaki bir tayın, özellikleri ile doğru orantılı olacak şekilde 100.000 TL’nin üzerinde çok rahat bir şekilde satılabileceği biliniyor. Bu hesaplama doğrultusunda 10 adet at ile başlayan at yetiştiricisi 11 ayda 1.000.000 TL gibi bir kazanç elde edebiliyor. Ayrıca, at yetiştiricileri sattıkları atların kazandığı her yarıştan da %5 oranında pay alıyorlar böylece atlarını sattıktan sonra da aynı atın üzerinden para kazanma fırsatını elde edebiliyorlar.

Ülkemizin son 20 yıldır at yetiştiriciliği alanında çok büyük bir mesafe kat ettiği biliniyor. Türk atlarının, yurtdışında yapılan kimi jenerik yarışlarda dereceler almasının da etkisi ile Türk at yetiştiricileri dünyanın farklı yerlerine de at ihraç edebiliyorlar. Yurtdışına satılan atlar ise ülkemizde yetiştirilen en iyi atlar arasından tercih ediliyor ve bu atların satış fiyatları milyonlarca Euro’yu bulabiliyor.

Atın değerinin belirlenmesinde atın orijini yani annesi, babası ve kardeşleri büyük ölçüde etkili oluyor. Bu nedenle at yetiştiriciliği yapacak kişilerin iyi bir kısrak ve aygır bulmaları gerekiyor. Bu amaçla kısrak ve aygırlarını kiralayanlar da bulunabiliyor. Doğacak olan atın anne ve babasının, onların da anne ve babalarının özelliklerine göre atların fiyatları değişiyor. Eğer atın orijini ve özellikleri iyi ise satış fiyatı milyonlarca TL’yi bulabiliyor.

At Yetiştiriciliği Yapmak İçin Ne Kadar Para Lazım?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi at yetiştiriciliği yüksek maliyet gerektiren iş fikirleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte maliyetin ne kadar olacağı seçilen araziden kaç adet at ile işe başlanacağına kadar pek çok farklı faktöre göre değişiklik gösterebiliyor. Açılış maliyetlerinin yanı sıra atların bakım masraflarının da oldukça yüksek olduğunun göz önünde bulundurulması gerekiyor. Yarış atları özellikle doğumdan sonraki 15 ay süresince binlerce liraları bulan aylık masraflar ile yarışlara hazırlanabiliyor. Özel seyis ve antrenörler ile yetiştirilen atların, ilk yarışa katılacakları güne kadar olan masrafları yüz bin lirayı geçebiliyor.

At Çiftliği Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?

At çiftliği açabilmek için öncelikle en az 5000 metrekare büyüklüğünde bir araziye sahip olunması gerekiyor. Bu arazi içerisinde; atların dolaşabilmesi, eğitimlerinin verilebilmesi ve serbest bir şekilde otlayabilmeleri için ilgili alanlara ait zeminlerin hazırlanmış olması önem taşıyor. Ayrıca ahırların uygun teknikler kullanılarak inşa edilmiş olması da aranılan özellikler arasında yer alıyor.

At çiftliklerinde ahırların zemin kısımlarının her zaman kuru kalması gerektiğinden bunu sağlayacak şekilde geçirgen bir malzeme kullanılarak inşa edilmesi dikkat edilecek noktalar arasında yer alıyor. Atların hem yıkama sularının hem de idrarlarının bu geçirgen malzeme ile drene edilmesi sayesinde zeminin hızlı bir şekilde kuruması sağlanabiliyor.

Atların eğitim alanlarının da aynı niteliğe sahip malzemeler kullanılarak yapılması, hayvanların çamurdan ve pek çok bakteriden korunması noktasında etkili oluyor.

Ayrıca; atların serbest olarak dolandığı ve otlandığı alanlarda yer alan bitkilerin sulama işlemlerinin özen gösterilerek yapılması, aşırı nemlenmeyi buna bağlı olarak da atlara küf, mantar ve zehirli bakteriler bulaşmasını engelleyebiliyor.

At Çiftliği Kurmak Da Yatırımcılarına Kazandıran İşler Arasında Yer Alıyor

Son yıllarda biniciliğe duyulan merakın arttığını çoğumuz fark ediyoruz. Yeni açılan kulüpler ve çiftlikler de biniciliğe gösterilen ilginin artmasında rol oynuyor. Genel olarak elit bir spor olarak kabul edilen ve belirli bir kesim tarafından tercih edilen binicilik yavaş yavaş lüks olmaktan çıkıyor ve geniş bir kitlenin hobisi haline gelmeye başlıyor. Bunda at çiftliklerinin ve binicilik kulüplerinin çoğalması sonucunda, binicilik sporunun maliyetlerinin düşmesinin de etkili olduğu kabul ediliyor. Sadece İstanbul civarında bile her geçen gün bu hizmeti sunan yeni işletmeler açılmaya devam ediyor. Bu tarz işletmeler yalnızca binicilik sporuna gönül verenlere hizmet etmekle kalmıyor, yalnızca bir kereliğine bile olsa at sırtına binerek bu sporu deneyimlemek isteyen kişilere de kapılarını açıyor. Ayrıca bu tesislerin içerisinde binicilik sporunun yapılmasının yanı sıra brunch yapmak ve farklı açık hava etkinliklerine katılmak da söz konusu olabiliyor. İstanbul’a yakın at çiftlikleri şehrin stresinden kaçmak isteyenler için özellikle hafta sonları sıklıkla ziyaret ediliyor.

At çiftliği açmak isteyen yatırımcılar ise tercihlerini genellikle turizmin hareketli olduğu ve bu sayede yoğun potansiyele ulaşabilecekleri bölgelerden yana kullanıyorlar. Bu nedenle at çiftliği kurmak için Antalya, Bodrum, Side, Alanya, Manavgat, İstanbul ve Kapadokya gibi bölgelerin tercih edildiği açıkça gözlemlenebiliyor. Antalya ve Bodrum civarında yer alan beş yıldızlı otellerin birçoğu ölü sezonlarını canlandırabilmek için “at safari” turlarından yararlanmayı tercih ediyorlar. Buna bağlı olarak da Toroslar’ın eteğinde yer alan at safari parkurlarına her gün yenileri ekleniyor. İster dağ eteğinde ister deniz kenarında gerçekleştirilen at safari turları ve binicilik eğitimleri bölgedeki otellerde konaklayan kişilerin katılmayı en çok tercih ettikleri aktivitelerin başında geliyor. Kapadokya bölgesindeki at çiftlikleri de yerli turistlerin yanı sıra Ortadoğulu, Avrupalı ve Amerikalı turistlerin de bölgedeki seyahatlerini at safari turlarına katılmadan tamamlamadıklarını belirtiyorlar.

At binmek için en uygun aylar olan bahar ve yaz aylarında at çiftliklerinin ziyaretçilerinde ve buna bağlı olarak kazançlarında birkaç kat artış söz konusu olabiliyor.

At çiftliği kurmak için gereken maliyet tesisin ne kadar kapasitede olmasının planlandığına göre değişiklik gösterebiliyor. Maliyetlerin çok büyük bir yüzdesini sahip olunması gereken arazi için ihtiyaç duyulan bedel oluşturuyor. Yeterli büyüklükteki bir arazi üzerine atlar için ahırların hem açık hem kapalı olmak üzere manej olarak adlandırılan at eğitim parkurlarının, binici olarak gelen misafirlerin hem dinlenmeleri hem beklemeleri hem de yemek ve benzeri ihtiyaçlarını giderebilmeleri için kullanılabilecek kafeterya tarzı işletmelerin yapılması maliyetleri, at çiftliği kurmak için ihtiyaç duyulan toplam maliyeti etkileyen harcama kalemleri arasında yer alıyor. Ayrıca; ihtiyaç duyulan altyapıya ilişkin tüm masraflar ile çiftlik içerisinde yer alacak olan hayvanların sayısı ve bakım giderleri de maliyetlere etki eden faktörler arasında sayılabiliyor.

At çiftliği kuran girişimciler; işletmelerinde at pansiyonu, binicilik eğitimi ve at eğitimi hizmetlerini verebiliyorlar. At pansiyonu hizmetleri kapsamında; söz konusu at çiftliklerinde atlara veteriner kontrolü eşliğinde pansiyon hizmeti sunuluyor. Atların günlük ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde beslenmesi, günlük temizliklerinin ve bakımlarının yapılması at pansiyonu hizmetlerinin içerisinde yer alıyor. Atlara eğitimli antrenörler tarafından günlük çalışmaları yaptırılıyor. Ve atlar sahiplerinin binişine hazır bir şekilde bekletiliyorlar. At çiftlikleri at pansiyonu hizmetini, 7 / 24 görev başında bulunan tecrübeli seyislerin gözetimi ve bakıcılığı altında veriyorlar.

At çiftliklerinde aynı zamanda özel eğitilmiş atlar ve eğitmenler eşliğinde her düzeye uygun binicilik ve at terbiyesi eğitimleri de veriliyor. Binicilik sporuna yeni başlayan yetişkinlere ve at sahiplerine verilen eğitimlerin yanı sıra çocuk binicilerin yaşlarına ve özelliklerine uygun olacak şekilde eğitimler de düzenlenebiliyor. Bunun yanı sıra temel binicilik eğitimlerini almış olan deneyimli biniciler at safari turlarından yararlanabiliyorlar.

Kimi at çiftlikleri engelli bireylere yönelik olarak at terapilerinden yararlanma fırsatı sağlıyor. Böylece atın ve binicilik becerilerinin fiziksel, sosyolojik, psikolojik ve fizyolojik etkilerinden fayda sağlanması planlanıyor. Atın çok yönlü kas hareketlerinin kas ve gelişim hastalıklarının, Down sendromunun, otizmin, serebral palsinin tedavisine katkı sağladığına dair bilimsel görüşler bulunuyor.

Konuyu toparlamak gerekirse ister yarış atı yetiştiriciliği yapmak isterse at çiftliği açıp farklı etkinliklerin de içinde barındırıldığı bir tesis işletmek son derece büyük maliyetler isteyen ancak getirisi de aynı oranda yüksek olan iş fikirleri arasında yer alıyor. Yarış atları en pahalı arabalar ile kıyaslanabilecek fiyatlara alıcı buluyor. At çiftlikleri ise binicilik sporuyla ilgilenen ya da doğa ile iç içe olmak ve şehrin stresinden uzaklaşmak isteyen kişiler tarafından giderek artan bir sıklıkla tercih ediliyor. Buna dayanarak yeterli sermayesi bulunan girişimcilerin bu karlı iş fikirlerini değerlendirmesini öneriyoruz. Tabii ki bu işlerde başarıya ulaşabilmek için yalnızca sermayenin yeterli olmadığını, aynı zamanda işinin ehli bir ekiple çalışmanın, uygun bir arazi bulmanın ve atların seçimi, bakımı, beslenmesi, yetiştirilmesi, eğitilmesi aşamalarında titizlikle davranılmasının da son derece önemli etkenler arasında yer aldığını hatırlatmak istiyoruz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler