Çalışandan İşverene Dönüşmeden Önce Bu Değişimleri Yaşamalısınız!

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 05:11

Kendi işinizi kurmadan önce bakış açınızı değiştirmeli ve engellerin üstesinden nasıl gelebileceğinizi kurgulamalısınız. Nasıl mı? Detaylar yazımızda…

Çalışandan İşverene Dönüşmeden Önce Bu Değişimleri Yaşamalısınız!
Enes Öksüz admin

Siz de rutin mesai saatlerinden, çalışıp çalışıp aldığınız kısıtlı ücretlerden kurtulmak için kendi işinizi kurmak istiyorsanız bu aşamada bazı değişimler yaşamanız gerektiğini kabul etmeniz lazım. Ani bir kararla işinizi bırakmak kolay görünse de kendi işinizi açtığınız anda yükleneceğiniz sorumlulukları ve geçireceğiniz değişimleri göz önünde bulundurmalısınız. Girişimcilik sabır isteyen zorlu bir süreçtir, bu sürece ne denli hazırlıklı olursanız başarılı olma şansınızı o kadar arttırmış olursunuz. Zihninizi, düşünme şeklinizi ve olaylara bakış açınızı gözden geçirmeli; büyük resmi görebilmek için çaba harcamalısınız. 

Bazı alışkanlıklarınız çıktığınız bu yolda sizi yavaşlatabilir, işinize alışkanlıklarınızdan sıyrılarak yön vermediğiniz takdirde; diğer bir deyişle olaya çalışan gibi bakmanız halinde en büyük engelin kendiniz olduğunu fark edebilirsiniz. Bu nedenle bu yazımızda girişimci gibi düşünmenizi sağlayacak beş önemli değişimden bahsedeceğiz…

Zihninizi Eğitin, Olaylara Farklı Bakın

Ofisteki işinizi bıraktığınız anda kurumsal iş hayatına veda edersiniz. Daha önce gözünüzden kaçan olasılıklar yeni işinizde size büyük fırsatlar sunabilir bu nedenle başınıza gelen tüm olaylara ya da verdiğiniz kararlara farklı bir bakış açısıyla yaklaşmayı öğrenmelisiniz. Genel geçer olarak doğru kabul edilen fikirleriniz, davranışlarınız belki doğru değildir; hiç düşündünüz mü? Belki kurumsal iş yaşamının dayatmaları zaman içerisinde sizin davranışlarınızı yönlendirmiştir, artık buna bir son vermelisiniz! Eski deneyimlerinizi yanınıza alarak ancak farklı yollardan yürümeye çalışarak başarı olasılığınızı arttırmanız gerekiyor. 

Kısa ve Uzun Vadeli Hedeflerinizi Belirleyin

Girişimcilik dünyasına adım atmaya kararlıysanız kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi net bir şekilde belirlemelisiniz. İşletmenizin vizyonunu oluşturmalısınız. Neden bu işe başladığınızı ve öncelikli amacınızın ne olduğunu bilmezseniz, yok haritanızı çizemezsiniz. Lideri olduğunuz işletmenizin ve çalışanlarınızın temel dayanağının sizin belirlediğiniz hedefler olduğunu unutmamalısınız. Planınızı yaptınız mı? En büyük hedefinize giden yolda atmanız gereken adımları belirlediniz mi? Amaçlarınıza ulaşmak için çalışanlarınızla ve müşterilerinizle nasıl bir iletişim kuracağınızı düşündünüz mü? İşletmenizi kurduğunuz anda büyük bir sıçrama yaşayacağınız hayaline kapılmamalısınız; adım adım izlemeniz gereken yolda kaybolmamalısınız.

Moralinizi Her Zaman Yüksek Tutun

Kendi işinize sahip olmaz zaman zaman korkutucu olabilir. İşinizin başarısı doğrudan sizin işinizle ilgili yaptıklarınıza bağlıdır. Çalışan olduğunuzda işinizde kötü bir gün geçirdiğinizde, maaşınızı almaya devam ettiğiniz sürece sizin için değişen çok bir şey olmaz. Ancak kendi işiniz söz konusu olduğunda geceleri uykuya dalmakta bile zorlanabilirsiniz. Bilirsiniz ki para kazanamazsanız, faturalarınızı ödeyemezsiniz. Bilirsiniz ki işletmeniz kâr etmediği takdirde amaçlarınızdan vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz. Tüm bu sorumlulukların moralinizi bozması olasıdır, fakat buna kesinlikle izin vermemelisiniz. Bir girişimci olarak en büyük destekçiniz yine siz olmalısınız. Kendiniz için çalışıyorsunuz, artık suçlayacağınız bir patronunuz ya da iş ortamında huzurunuzu kaçıran çalışma arkadaşlarınız yok. Yalnızsınız ve kendinizi motive ederseniz kısa süre içerisinde toparlanabilirsiniz. 

Yoğunluğa Hazır Olun

Kendi işletmenizin başında olduğunuzda “Bu benim işim değil.” diyebilme lüksüne sahip olmazsınız. İşinizin söz konusu olduğu her bir konu sizin işinizdir, ne kadar güvenilir ve profesyonel bir ekibiniz olsa da sorumluluklarınıza sınır çizemezseniz. Elbette siz de insansınız ve tüm yükü üzerinize alamazsınız. Çalışanlarınıza sorumluluk verin ancak sürece bir şekilde dahil olmaya çalışın. Tüm birimlerin sorunsuz şekilde işlediğinden emin olun, birim yöneticileriniz varsa düzenli olarak toplantılar düzenleyin ve en önemlisi kendinizi sürekli geliştirin. Bakış açınızı genişletmeli ve gerektiğinde resme dışarıdan bakabilmek için kalifikasyonlarınızın yeterince iyi olduğundan emin olmalısınız. 

Esnek Olun, Odaklanın ve Pozitif Bakın

Karşılaştığınız en ufak bir sorunda gemilerinizi batırmayın, şartlar değişiyorsa ayak uydurmayı başarın. Yola çıktığınızda hayalleriniz farklı olabilir ama yol; size yeni hayaller kurdurabilir. Bu değişimi kucaklamaz ve sabit fikirle devam ederseniz eğilmeden doğrudan kırılabilirsiniz. Pozitifliğinizi koruyun, amaçlarınıza odaklanın ve esnek olmayı en önemli stratejileriniz arasına sokun. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler