Borsada Sıkça Kullanılan Destek ve Direnç Bandı Nedir?

Son Güncellenme: Tue Apr 2024 10:44

Borsa dilinde sıkça kullanılan ancak ne anlama geldiği az bilinen direnç ve destek bantları yatırımcıların hisse senedinin geleceği hakkında fikir sahibi olmasında önemli rol oynar.

Borsada Sıkça Kullanılan Destek ve Direnç Bandı Nedir?
Enes Öksüz admin

Borsada teknik analiz yaparken en önemli şeylerden birisi de destek ve direnç bantlarıdır. Daha doğru analizler yapmak ve daha başarılı yatırımlar gerçekleştirmek için bu bantların mantığını anlamak gerekir. Ekonomi programlarında sıkça duyulan bu kavramlar yatırımcılara bazı fiyatlardaki arz ve talep durumunu gösterir. Direnç ve destek bandı, alıcı ve satıcının fiyat dengesinin kurulduğu ve daha sonra yön değiştirdiği seviyeleri gösterir. Bu noktalar geçildiğinde ise fiyat geçilen nokta yönünde hareket eder. Bu harekete borsada desteğin veya direncin kırılması adı verilir. Destek ve direnç aslında grafik üzerinde nokta gibi görülse de yatırımcılar bu noktaları daha çok birer alan olarak kabul etmektedir.

Önerilen İçerik: Borsa Yatırımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Direnç Bandı Nedir?

Direnç bandı bir yatırım aracının fiyatı yükselirken geçmekte zorlandığı seviyeye denir. Fiyat direnç noktasına geldiğinde alıcılar genel olarak isteksizdir ve satıcılar ise fiyatın istenen yükseldiğini düşünerek satışa geçer. Arzın talebi geçtiği noktada bu fiyat geçilmez ve bu fiyattan itibaren düşüş görülür. Satıcılar kontrolü ele geçirdiğinde ve fiyatların daha da yükselmesini önlediği seviyeler direnç bantlarıdır. Örneğin bir firmanın hisseleri için 12 TL bir direnç bandı olabilir. Fİyatlar 12 TL’ye geldiğinde satıcılar, alıcıları devre dışı bırakarak daha baskın olur ve fiyatların yükselmesini engeller. Genel olarak direnç seviyelerinde yatırımcılar fiyatların düşüş göstereceğini düşürür. Bu durum kısa süreli olduğu gibi uzun süreli de olabilir. Yatırımcıların beklentileri de bu süreyi belirler.

Destek Bandı Nedir?

Destek bandı için direnç bandının kabaca tam tersi diyebiliriz. Fiyatı düşen bir yatırım aracının tutunduğu son seviyeye destek bandı adı verilir. Bu noktada alıcılar yerine artık satıcılar isteksiz davranır ve alıcılar bu seviyeyi alım için uygun görür. Talebin arzı geçtiği bu noktada daha düşük fiyat görülmez ve artık fiyatlar yükselmeye başlar. Örneğin bir firmanın hisseleri için 10 TL alıcıların almak istediği fiyattır. Satıcılarda satış için bu fiyat altına düşmek istemez. Bu nokta destek noktasıdır. Bu durumda yatırımcılar fiyatların artık yükseleceğini düşünmeye başlarlar.

Nasıl Belirlenir?

Bu noktaların kırılması için yatırımcıların hisselerden beklentilerini değiştirmesi gerekir. Şirketin karlılığını arttırması, rekabetin değişmesi, şirket yönetiminin değişmesi bu gibi kırılmalar için birer etmen olabilir. Bu noktalar senedin fiyat grafiğinde en rahat gözlemlenebilen noktalardır ve aynı zamanda sık sık değişirler. Kırılmalar meydana geldiğinde ise ortaya yatırımcı tereddüdü çıkar. Yeni fiyat seviyeler bu dönemde daha oynak hale gelmektedir. Kırılmaların gerçek yatırımcı beklentilerine dayanır dayanmadığını anlamanın bir yolu bulunmaktadır. Kırılma gerçekleştiğinde işlem hacmi yüksekse ve yatırımcı tereddüdü ortaya çıktığında işlem hacmi düşüş gösteriyorsa tereddüt eden yatırımcının az olduğu ve yeni beklentilerin güçlü olduğu durumu ortaya çıkar. Tam tersi durumlarda ise beklentilerdeki değişikliğin çok az olduğu ve bir süre sonra eski fiyatlara geri dönüleceği görülebilir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler