Günlük hayatınızın monotonluğuna kapılırsanız zaman içerisinde kişisel gelişiminizi de kısır döngüye sokarsınız. Uzmanlar her fırsatta hobi edinmenin birçok açıdan yararlı bir alışkanlık olduğunu vurgularken bu görüşlere ısrarla kayıtsız kalmamalısınız. Yapmaktan keyif aldığınız, kendinizle baş başa kalabileceğiniz hobilerin olması sizi hem daha mutlu bir birey haline getirir hem de stresinizi azaltır. Seçtiğiniz hobilerin katkıları da en az hobilerinizin olması kadar önemlidir. Bu yazımızda beyin performansını arttırmak; daha sağlıklı ve stratejik düşünmek isteyen kişilere özel bir öneride bulunacağız. Sosyal hayatınızda da iş hayatınızda da ön plana çıkmak ve yaratıcılığınızı arttırmak için müzikle ilgilenebilirsiniz. Müziğin ruh halini kısa sürede değiştirebildiği ve beyin aktivitelerini arttırdığı bilimsel olarak ispatlanmışken; kendinizi ezgilere bırakıp daha başarılı işlere imza atabilmek için uygun zemini hazırlayabilirsiniz.
Nörologlar müzik dinlemenin ve müzikle ilgilenmenin insan beynine sağladığı yararlarla ilgili büyük atılımlar gerçekleştirmişlerdir. Nörolojik Bilim Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmanın sonucu oldukça dikkat çekicidir. Araştırmada müzik yapan kişilerin beyinlerinin işitsel, görsel ve duyusal kısımlarında müzikle ilgilenmeyen kişilere kıyasla daha fazla gri madde olduğu tespit edilmiştir.
Yeri gelmişken gri madde hakkında birkaç açıklama yapmak istiyoruz. İnsan zekası ve gri madde arasında doğrusal bir bağlantı bulunduğu bilinmektedir. Beyinde gri madde arttıkça insanlar çok daha doğru düşünmeye, doğru kararlar almaya ve ayrıntılı bilişsel süreçleri yönetmeye başlarlar. Beyinde gri maddenin artışı ve müzik yapmak yani diğer bir deyişle enstrüman çalmak arasında sıkı bir bağlantı bulunmaktadır. Sadece müzik dinlemenin bile zihni harekete geçirdiği bilinmektedir; ancak söz konusu müzik yapmak olduğunda beyin aktivitelerindeki hareketlilik aşırıya kaçabilmektedir; ki bu emin olun çok iyi bir şeydir!
Yapılan araştırmalardan bir diğerinde ise uzmanlar enstrüman çalmanın beynin neredeyse tüm bölgelerini uyardığı sonuçlarını açığa çıkarmışlardır. Müzisyenlerin sorunları daha hızlı çözmelerinin, günlerini daha verimli planlamalarının adındaki nedenin de müzikle ilgilenmeleri olduğu savunulmaktadır. Müzikle uğraşmak zihninizi dinlendirir, beyin aktivitelerini hızlandırır; böylece gün içerisindeki verimliliğiniz artar ve başarıların kapıları ardına kadar açılır. Boş zamanlarını değerlendirmek için değil, müzik yapmak için boş zaman yaratmaya başladığınız noktada bilişsel faaliyetlerinizin arttığını siz de hissedebilirsiniz.
Müzik enstrümanı çalmaya karar verdiğiniz zaman dinlemekten en çok hoşlandığınız enstrümanı seçebilirsiniz. Öğrenmesi göreceli olarak kolay olan ve keyif aldığınız enstrümanı seçerseniz pratik yaparken eğlenceli vakit de geçirebilirsiniz. Müziği hobi olarak gören kişilerin en büyük sıkıntısı bir an önce mükemmelleşmek istemeleridir. Hobilerinizde mükemmel olmak zorunda değilsiniz; lütfen bu ayrıntıyı kaçırmayın. Keyifli vakit geçirir, günlük sorunlardan uzaklaşır üstüne bir de beyin faaliyetlerinizin artmasını sağlarsanız daha ne isteyebilirsiniz ki?
Mükemmelleşme isteği üzerinizdeki baskıyı arttır ve kaçmak istediğiniz stresle sizi yeniden yüzleştirir. Müzik yapmaya başladıktan sonra hayatınızın yavaş yavaş değiştiğini hissedersiniz. Enstrümanınızı elinizi aldığınız anda odaklanmaya başlarsınız. Siz sakinleştikçe beyin aktiviteleriniz hızlanmaya başlar. Enstrüman çalmak tek düze bir eylem değildir; hangi notaya basacağınızı nasıl senkronize olacağınızı, parçanın hangi kısmında çalmaya başlayacağınızı düşünürken beyninizin farklı bölgelerini eş zamanlı olarak çalıştırırsınız. Enstrüman çalmayı beyninize egzersiz yaptırmak olarak düşünebilir; beyninizi meşgul tutarak sosyal ve akademik başarılarınızı arttırabilirsiniz.