Bayilikler Neden Başarısız Oluyor?

Son Güncellenme: Thu May 2024 03:06

Bayilik alarak başarılı bir geleceğe adım atabilirsiniz. Ancak başlangıçta yapılan bazı hatalar hayallerinize ulaşmanızı engeller.

Bayilikler Neden Başarısız Oluyor?
Enes Öksüz admin

Bayilik almak için uzun zaman düşündünüz, tüm değişkenleri hesaba katıp yaptığınız analizler doğrultusunda bayilik veren firmalar arasından size en cazip fırsat sunanı tercih ettiniz. Başlangıçta hayalleriniz vardı, kesin kârlı bir yatırım yapmıştınız. Ancak zaman geçtikçe, bu düşünceniz tam tersine dönüştü. “İyi ki” dediğiniz her şeyin yerini “keşke” almaya başladı. Peki nerede yanlış yaptınız? Siz de benzer soruları kendinize sormaya başladıysanız, bu yazımızda bayilikleri başarısızlığa iten temel nedenleri bulabilirsiniz.

İş hayatı size uygun olmayabilir.

Hedefleriniz ve hayalleriniz olabilir ancak iş hayatına yabancılık çekiyorsanız kendi işinizi başarıya ulaştıramayabilirsiniz. Bayilik aldığınızda işletmenizin tüm süreçleriyle ilgilenmek, sorunlara çözüm üretmek, proaktif davranmak ve önemli kararlar almak günlük hayatınızın bir parçası haline gelecektir. Bu nedende ticaretle ilgiliniz yoksa veya iş yükünü tek başınıza üstlenmek yapınıza uygun değilse girişimleriniz başarısız olabilir.

Yükümlülükleri küçümsemek başarısızlığa neden olabilir.

Bayilik alarak iş hayatına atılmak birçok sorumluluğu da beraberinde getirecektir. Hedefler verilecek ve bu hedefleri aylık ya da yıllık olarak gerçekleştirmeniz beklenecektir. Bu noktada “Nasılsa olur.” mantığı ile hareket etmenin sonuçları beklediğinizden daha ağır olabilir. Bayilik alacağınız markanın sözleşme şartlarını incelemeli ve gerekli pazar araştırması yapmadan işletmenizi kurma kararı vermemelisiniz.

Deneyimsiz veya bilgisiz personeller seçmiş olabilirsiniz.

İşletmenizin tek sorumlusu siz olsanız da sizin görevlendireceğiniz personellerin başarınız üzerinde etkili olacağını yadsıyamazsınız. Deneyimsiz personeller işle ilgili önemli noktaları kavrayana kadar uzun zaman geçebilir. Bu nedenle yeni bir işletme açacaksanız işe alacağınız personellerin tamamını deneyimsiz kişiler arasından seçmemeye özen göstermelisiniz. İş hayatının dinamiklerinin önemini kavramayan kişiler bayiliğinize zarar verebilir.

Yanlış lokasyon başarınızı engeller.

Bayilik başarısı ve lokasyon seçimi arasındaki organik bağdan sürekli bahsediyoruz; iş dünyasının uzmanları da bizimle aynı fikirde. İşletmenizi yanlış bir konumda açarsanız hedef kitlenize erişme noktasında zorluk yaşayabilirsiniz.

Yüksek kira giderleri fazladan yük getirir.

Lokasyon seçimi yapma kriterlerinden biri optimum kira verebileceğiniz bir mekanı seçebilmektir. İşletmenize daha çok müşteri gelebilsin diye uçuk kira ücretlerini gözden çıkarırsanız; işletmenizin kâra geçmesi mümkün olmadan güçlük yaşamaya başlarsınız.

Yeterli sermayeniz yoksa dayanma gücünüz azalır.

Bayilik açıp güvenli bir yatırım alanı tercih etmiş olsanız da zor zamanlar için ek sermayenizin bulunması gerekir. Her zaman sürpriz harcamalara hazırlıklı olmalısınız. Yeni bir işletme açtığınızda kâr edebilmek için belli bir süre piyasada varlığınızı sürdürmelisiniz. Beklenmedik harcamaları karşılayabilecek gücünüz olmazsa iş hayatına erken veda edebilirsiniz.

Rakiplerinizle mücadele edemezseniz, varlığınızı sürdüremezsiniz.

Bayilik alan girişimcilerin bu karardan önce rakiplerini araştırmaları gerekir. Kimi zaman sadece büyük markalardaki rakipler araştırılır fakat kendi işini kuran; kendi markasıyla hizmet veren yerel girişimciler es geçilir. Seçtiğiniz sektör özelinde kendi markasıyla hizmet veren rakipleriniz düşündüğünüzden daha güçlü olabilir. Ne kadar bilindik bir markanın gücüyle faaliyet gösterseniz de küçümsediğiniz rakipleriniz işlerinizi baltalayabilir. Analizlerinizi çok dikkatli yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Bayilik veren firmaların desteği azsa, başarılı olma şansınız düşer.

Bayilik almadan önce sektörü ve pazarı araştırdığınız kadar, bayilik veren firmalar tarafından sunulan bayilik sözleşmesini de incelemelisiniz. Nasıl ki bu sözleşmeyle birlikte girişimci olarak sizin yükümlülükleriniz beliriyorsa, bayilik veren firmaların da yükümlülükleri olmalıdır. Hangi destekleri alacağınızı bilmeli ve bu desteklerin mümkün olduğunca kapsamlı olup olmadığını irdelemelisiniz. Eğitim desteği, reklam desteği, personel desteği gibi kalemler başarınızı doğrudan etkileyebilir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler