Bayilik Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 09:50

Kendi işinizi kurarken mutlaka yatırımınızı güvence altına almalısınız. Kurulum aşamasında ve sonrasında yapacağınız sözleşmelerin içeriği işinize doğrudan etki edeceğinden dolayı sözleşme yaparken hassasiyet göstermelisiniz.

Bayilik Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Enes Öksüz admin

İşinizin başına geçmek, yenilikçi çözümler üretmek ve nihayetinde bağımsız olmak en büyük hayaliniz olabilir. Bu hayali gerçekleştirmek için yapmanız gereken en önemli şey elbette kendi işinizi kurmak olsa da bunu yapmanın çeşitli yöntemleri vardır. Kendi iş fikrinizin arkasında durup bu işin kurulumunu yapabilir ya da bayilik veren firmalar ile anlaşıp bir bayilik satın alabilirsiniz. Bu iki iş için yapılacaklar listesi çok farklı olsa da iki tarafta da halletmeniz gereken prosedürler ve anlaşmalar vardır. Sözleşmeler tarafların haklarını koruyan resmi evraklar olduğu için sizin için büyük önem taşır. Kendi haklarınızı bilmeniz ve sorumluluklarınızın farkında olmanız işinizi kurma sürecinde size büyük fayda sağlar. Önünüze bir sözleşme geldiği zaman nasıl hareket etmeniz gerektiğini bilirseniz evrak işlerinizi zarar görmeden tamamlayabilirsiniz. 

Sözleşmeleri Genel Olarak Tanıyın

Her sözleşme benzersiz olsa da tüm sözleşmelerin ortak özellikleri olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sözleşmelerde kullanılan bazı tanımları bilmeniz, bu tanımlarla ilgili hangi hususlarda dikkatli olmanız gerektiğinin farkında olmanız sizin için önemlidir. Her sözleşme taraflar arasında imzalanır. Sözleşme imzaladığınız tarafın fiil ehliyeti olduğundan emin olmalısınız. Gerçek bir kişi ya da şirket olmayan taraflar ya da ehliyeti olmayan bir kişi üzerinden yapılan sözleşmeler üzülmenize neden olur. Sözleşmelerde tanımlar çok sık yapılır. Taraflar uzun isimleri ile değil kısa isimleri ile anılır bu hususa dikkat etmek sözleşme içeriğinde yapılan bir düzenbazlıktan kurtulmanızı sağlar. Kendi İşini Kurmak İsteyen Ltd. Şti. bundan sonra “Alıcı” olarak anılacaktır ibaresi sözleşmelerde yapılan tanımlara verilecek güzel bir örnektir. Bu örnek üzerinden sözleşmenizi inceleyerek içerikte size karşı yapılan bir haksızlık olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Sözleşme İçeriği

Eğer bir bayilik sözleşmesi yapıyorsanız sözleşmenin konusu size bayilik veren firma tarafından hazırlanır. Eğer karşılıklı bir iş, satış, tedarik sözleşmesi gibi bir sözleşme yapıyorsanız içeriği iki tarafın belirlemesi gerekir. İşin içeriği, tedarik alımının detayları, teslimat tarihi, teslimat şekli ve ödeme yöntemi gibi ilerde sizi ya da karşı tarafı zor durumda bırakacak hususları önceden belirlemeniz gerekir. 

Sözleşme Süresi 

Bayilik sözleşmelerinde özellikle dikkat edilmesi gereken bir detay sözleşme süresidir. Tedarikçilerle anlaşırken ya da dışardan hizmet alırken de bu süre sizin için önem taşır. Yaptığınız sözleşmenin ne kadar süreyle geçerli olduğunu bilmeden asla imzalamayın. Süre ile birlikte sözleşmenin yenilenme şartları da önemlidir. Özellikle bayilik sözleşmelerinde nasıl yenilenme olacağı, yenilenme esnasında ödeme yapılıp yapılmayacağı gibi hususların net bir şekilde belirlenmesi haklarınız açısından büyük önem taşır.

Sözleşmenin Geçerliliği

Yaptığınız sözleşmenin geçerli olması için yerine getirmeniz gereken bazı şartlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Noter huzurunda yapılması gereken bir sözleşmeyi taraflar arasında imzalayarak yaparsanız bu sözleşme geçersiz olur. Sözleşmeyi imzalayan taraflarda imza yetkisi yoksa da sözleşmenin geçersiz olacağını bilmeniz gerekir. Bu tür durumlar haklarınızı aramanız için tüm yolları kapatacağından dolayı sözleşmenizin geçerliliğine çok dikkat etmeniz gerekir.

Danışman Hizmeti 

Sözleşmelerle ilgili genel bilgiye sahip olsanız da bir şekilde hakim olamayacağınız hukuksal içeriklerle karşılaşacaksınız. Bu süreçte kendinizi, haklarınızı ve işinizi üst düzeyde korumak için mutlaka profesyonel yardım almalısınız. Bayilik alımı üzerine uzmanlaşan danışmanlar ya da avukatlar bu süreçte size yardımcı olurken kendi işinizi kurma aşamasında ticaret hukuku üzerine çalışan avukatlardan hizmet alabilirsiniz. Bu süreçlerde neden danışman bulmanız gerektiğini daha iyi anlamak için yazımıza göz atabilirsiniz. 

Önerilen İçerik: Franchise Sistemlerine Dahil Olurken Neden Danışman Bulmalısınız?

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler