Bayilik Almadan Önce En Sık Yapılan 5 Hata

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 11:32

Bayilik Almadan Önce En Sık Yapılan 5 Hata
Enes Öksüz admin

Kendi işine sahip olmak; herkesin hayalidir. Zorlukları olabilir, riskleri korkutabilir ancak sunduğu fırsatların ve potansiyel kârlılığın cazibesini reddetmek neredeyse imkansızdır. Hem kendi işine sahip olmak hem de riskten mümkün olduğunca uzak durmak isteyenlerin yardımına ise bayilik iş modeli koşar. Bayilik almak isteyen birçok girişimci bu süreci heyecanla yürütür, kafasında defalarca kurgular ve nihai günün gelmesini sabırsızlıkla bekler. 

Heyecan ve sabırsızlık devreye girince ise hata yapma olasılığı artar. Yıllarca kendi işine sahip olmak için bekleyenler “bir an önce olsun bitsin” dedikleri anda ise hatalarla bezeli bir başlangıca adım atabilirler. Bayilik almak kârlıdır ve birçok avantajı vardır. Doğru düşünülen, doğru planlanan ve risklerin ön görüldüğü bir süreç olduğu zaman girişimcilerin yüzü güler. Bayilik alıp başarısız olanlar yok mudur? Elbette vardır. Bu yazımızda bayilik almadan önce yapılan hatalara diğer bir deyişle bayilik alanların en sık yaptığı yanlışlara odaklanacağız. 

1.Sektörü Bilmemek ya da Yeterli Araştırmayı Yapmamak

Hangi sektörde bayilik alacağınız ileriki dönemlerdeki başarınız için oldukça önemli olacaktır. Sektörel bilginiz var mı, fiziki mağazanızı açacağınız lokasyon girmek istediğiniz sektör için doğru bir seçim mi olacak, sektörün geleceği var mı, müşteri potansiyeliniz nasıl olacak vb. soruları yanıtlamadan son kararı vermemelisiniz. Sadece bir sektör hoşunuza gidiyor ve son dönemlerde trend sayılıyor diye yatırımlarınızı şekillendirmemelisiniz. Bayilik almak göründüğünden daha ciddi bir süreçtir ve tüm detayları dikkatli bir şekilde planlamanız gerekir. “Yatırımlarınız ne kadar sürede kendini amorti edecek?”, “işletmeniz kâra geçene kadar ayakta kalabilecek sermayeniz var mı?” gibi önemli soruların yanıtlarını bulmadan ve gireceğiniz sektörü detaylı olarak incelemeden ticari serüveninize başlamayın. 

2.Diğer Bayilerle İletişime Geçmeden Bayilik Almaya Karar Vermek 

Bayilik almak isteyen kişiler avukatlarıyla, işten anlayan kişilerle, aile üyeleriyle ve arkadaşlarıyla uzun konuşmalar yapıp en önemli detayı atlıyorlar. Hali hazırda bayilik yapan kişilerle iletişime geçmeden alınan bayilikler sonucunda da beklentilerinin karşılanmadığını görünce hayat kırıklığına uğruyorlar. Mevcutta bayilik yapan kişilerin fikirlerini almadan bayilik açmayın; onlara detaylı sorular sorun; hepsinin en doğru şekilde yanıt vermeyeceğini düşünseniz bile söyledikleri önemli ipuçları barındıracaktır. 

Önerilen İçerik: Bayilik Almadan Önce Mevcut Bayilere Sorulması Gereken Sorular

3.Bağımsız Olunacağını Düşünmek 

Bayilik alarak kendi işinizin sahibi olabilirsiniz, ancak düşündüğünüz kadar bağımsız olacağınızı umut ederseniz; büyük bir yanılgıya düşersiniz. Bayilik veren firmalar kendi markalarını, marka imajlarını, operasyonel süreçlerini ve genişleme stratejilerini yakından takip etmek zorundadırlar. Günlük işleyişinde bayiler özgür olsalar da; aslen bayilik veren firmaların değerlerine, iş yapma şekillerine ve belirledikleri kurallara uymaları beklenir. Bayilik alarak işinizde bağımsız olacağınızı tasarlıyorsanız, tekrar düşünmelisiniz. 

4.Sistemin Uygulanışını Öğrenmemek

Bir bayi olarak yapmanız gereken temel şey, bayilik aldığınız firmanın organizasyon yapısını, operasyonel süreçlerini, değerlerini öğrenmek ve uygulamaktır. Sizin yeni bir işleyiş icat etmeniz değil, mevcut sisteme ayak uydurmanız gerekir. Bayilik veren firmalar bu konu ile ilgili size eğitim vereceklerdir; bayilik veren firmalar tarafından oluşturulan eylem planına harfiyen uymalısınız. 

5.Yürümeyi Öğrenmeden Koşmaya Çalışmak

Bayilik sistemi aynı marka altında birden fazla bayiliğin aynı kişi tarafından açılmasına olanak tanıyan bir sistemdir. Açtığınız bayilikten yüksek kazançlar sağlayabilirsiniz, ancak sağladığınız bu kazançtan yola çıkarak şube sayısını arttırmak için acele etmemelisiniz. Öncelikle bayilik aldığınız markanın değerlerini tam anlamıyla kavramalı, operasyon süreçlerini öğrenmeli ve hedef kitlenizin potansiyelini doğru analiz etmelisiniz. Açtığınız bir bayilik çok başarılı olabilir ama diğerleri aynı şekilde başarılı bir grafik yakalayacak diye bir genelleme yapamazsınız. Bu nedenle önce yürümeli, uzun yol kat ettikten sonra şartlar uygunsa koşmaya başlamalısınız. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler