Başarılı Girişimcilerin Bilindik ama Etkili Stratejileri

Son Güncellenme: Thu Apr 2024 06:38

Herkes girişimci olabilir ancak bu herkesin başarılı bir girişimci olacağı anlamına gelmez.

Başarılı Girişimcilerin Bilindik ama Etkili Stratejileri
Enes Öksüz admin

Girişimcilik furyası hızla yayılıyor ve kendi işinin sahibi olmak isteyen kişiler hayallerini gerçekleştirebilmek için her geçen gün çabalarını yoğunlaştırıyorlar. Kimileri turnayı gözünden vururken kimileri maalesef beklentilerini karşılayamıyorlar. Aynı sektörde aynı zaman dilimlerinde yatırım yapan kişilerin dahi elde ettikleri sonuçlar birbirinden ayrılırken kafalarda tek bir soru beliriyor; “başarısızlığın nedenleri ne?”

Bu yazımızda neden başarısız olunduğundan ziyade, girişimcileri başarıya ulaştırabilecek stratejileri sizlerle paylaşacağız. Bilindik ancak en etkili girişimcilik stratejilerini sizin için bir araya getirdik.

1. Rakip Analizi

Bir girişimci olarak ilk adımınız rakipleriniz hakkında bilgi edinmek olmalı. “Rakipleriniz kimdir, başarı oranları nasıldır, en güçlü oldukları ürün ya da hizmet alanı hangisidir, açıkları nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını bulmak, kendi stratejilerinizi belirlerken hayati öneme sahip olacaktır. Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini analiz edip, nasıl bir strateji izleyeceğinizi belirlediğinizde başarı elde etme ihtimaliniz çok daha yüksek olacaktır. Hem unutmayın rakiplerinizin zayıf yönleri sizin en güçlü silahınız haline gelebilir! İnsanların açıklarını kollamak günlük hayatta etik olmasa da söz konusu ticaret olduğunda ilk uygulamanız gereken stratejiler arasında yer alır!

2. Para Biriktirin

,

İşlerinizin en yoğun olduğu ve düzenli gelir elde ettiğiniz anlarda dahi para biriktirmeye devam edin. “Zaten para kazanıyorum, devamı da gelir” rehavetine kapılmayın. Az para kazandığınızda harcamalarınızı kısın, çok para kazandığınız zaman ise harcamalarınızı abartmayın; mümkün olduğunca para biriktirip değişebilecek kazancınıza göre hazırlıklı olun. Yarın ne olacağını bilemezsiniz, bir hafta sonrası, bir ay sonrası ise tam bir belirsizliktir. Her duruma hazırlıklı olmak için mutlaka bir birikiminiz olmalı!

3. Yeni Ürün ve Hizmetleri Araştırın

Şirketinizin başarılarını bir adım öteye taşıyabilmek için yeni ürün ve hizmetleri araştırın. Kimi zaman bulduğunuz bir ürün kazançlarınızı beklediğinizden çok daha fazla arttırabilir. Önemli olan yenilikçi yaklaşımınızı korumaktır. İşinizi geliştirmek için öncelikle kendinizi geliştirmeniz gerekir. Örneğin internet siteniz var mı, ürün satıyorsanız internet siteniz üzerinden satış yapabilir misiniz, bir mobil uygulamanın işinize katkısı olabilir mi gibi önemli soruları düşünün ve gerekli aksiyonları almakta geç kalmayın. 

4. Yeni Pazarlara İlk Etapta Agresif Hedeflerle Girmeyin

İşiniz gereği yurtdışı ülke pazarlarına açılmayı düşünüyorsanız biraz ağırdan alın. Bir anda o pazara agresif hedeflerle girerseniz hem paranızı hem de motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz! Hedef pazarınızın dinamiklerini dikkatli bir şekilde gözden geçirin, o pazarın eksikliklerini bulun ve kendi ürün ya da hizmetlerinizi hedef pazarınızdaki talepler doğrultusunda şekillendirin. 

5. Müşterilerinizin Geri Bildirimlerini Ciddiye Alın 

Bir girişimci olarak asıl hedefiniz ürün ya da hizmet satışlarınızı arttırmaktır. Muhatabınız ise hedef kitlenizdir. Müşterilerinizin geri bildirimlerini hesaba katmaz ve kendi bildiğinizde devam ederseniz başarınız çok uzun soluklu olmayacaktır. Müşterilerinizin değişen isteklerine, hakkınızda yaptıkları yorumlara göre hizmet politikanızı güncelleyin ve daha tercih edilebilir bir marka olmak için çıkış noktanızı müşterileriniz olarak belirleyin. Tüm büyük markalar gibi öncelikli hedefiniz memnun müşteriler yaratmak olsun. 

6. Değişime Yanıt Verin

İş dünyasında sürekli bir değişim vardır; bu değişime ayak uyduranlar ise her zaman kazanır. Başarılı olmak isteyen bir girişimci  değişimi kabul etmeli ve faaliyetleri ile bu değişimin bir parçası haline gelmelidir. İyi bir girişimci kesinlikle esnek olmalıdır! İş dünyasındaki değişimi görmezden gelirseniz müşterilerinizi, kârlılığınızı ve hatta işinizi kaybedebilirsiniz. Bir öncekmi haberimizde; Butik Spor Salonu Bayilikleri başlığı altında spor salonları bayilikleri alanında yeni fikirler bulabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler