Arkadaşla İş Kurmanın 5 Kuralı

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 04:58

Arkadaşla İş Kurmanın 5 Kuralı
Enes Öksüz admin

İyi anlaşan kişiler aynı ortama girdikleri zaman ister istemez gelecek planları ile ilgili konuşmaya başlarlar. “keşke” dedikleri şeyler, zaman zaman somut planlara dönüşür ve birlikte bir işletme sahibi olmak için adım atmaya karar verirler. Birbirini yakından tanıyan, iyi anlaşan kişilerin en büyük hayali; birlikte iş yapmak, başarı kazanmak ve hayat boyu bozulmayacak bir ortaklık kurmaktır. Siz de arkadaşınızla bir işletme açmak üzereyseniz, bu yazımızı mutlaka okumalısınız. Aranızda güvene dayalı bir ilişki olması ve birbirinizin yeteneklerini biliyor olmanız iş hayatında başarılarınızı çoğaltabilir ancak bir de aynanın diğer yüzünü hesaba katmalısınız. Bir insanı sosyal hayatta tanıyor olmanız, iş hayatındaki davranışlarını onaylayacağınız anlamına gelmiyor. Bu nedenle girişimlerinize hayat vermeden önce farklı perspektiflerden detaylı değerlendirmeler yapmalısınız. 

Arkadaşınızla İş Ahlakınız Uyuyor mu?

Arkadaşınızın çalışma disiplinini ve belki de tercihlerini sorgulamak ağır bir yük getirebilir, ancak beraber iş yapmayı düşünüyorsanız bundan kaçışınız olmaz. Özel hayatınızda ona güvenebilirsiniz; iş yaparken her zaman gerçeklerle hayalleriniz uyuşmayabilir. Acımasız olduğunun farkındayız ama adımlarınızı sağlam atmalısınız. Arkadaşınız çok sık iş değiştiriyor mu, iş arkadaşlarından çok sık şikayet ediyor mu, işiyle ilgili detayları her ortamda paylaşıyor mu? Bu gibi soruların yanıtlarını sorgulamalısınız. Çalıştığı yerdeki davranışlarıyla kendi işindeki tutumu aynı olmayabilir, yine de bu detayları gözden geçirmek size önemli bilgiler verecektir. Olumsuz alışkanlıklarından kurtulabilir de, bu davranışlarında ısrarcı da olabilir. Bu nedenle birlikte çalışmanızın sonuçlarını öngörebilmelisiniz. Aynı sorgulamalar sizin için de geçerlidir. Neticede bu bir ortaklık olacaksa, sizin de davranışlarınız ve iş etiğiniz sorgulanmalıdır. 

Özel Sorumluluklar Yüklenmelisiniz

Arkadaşınızla bir işe başlıyor olmanız kendinize ait görev tanımlamalarınız olması gerektiği gerçeğini değiştirmez. “Bu senin işin, benim işim değil” tutumu doğru olmaz, ancak yine de her birinizin özel alanları olmasına özen göstermelisiniz. Bireysel sorumluluklarınızı belirleyin, unvanlarınızı seçin ve işi başarıya götürecek şekilde uzmanlıklarınıza göre görev dağılımı yapın. Farklı görevleriniz olsa da aranızdaki iletişimi güçlendirebilirsiniz. Attığınız adımlardan birbirinizin haberi olsa da; son kararı konusunda uzman olanlar vermeli ve diğeri buna saygı duymalı. Arada çıkacak fikir anlaşmazlıklarını kişiselleştirmeyin ve sonuçlarına şimdiden hazırlıklı olun!

Çiğnenmeyecek Kurallar Oluşturun

Arkadaşınızla iş kurmadan önce hayat tarzınıza uygun iş kuralları oluşturmalısınız. Bu kuralları oluştururken dikkatli olun, çünkü ileriki dönemde kurum kültürünüzün temelini oluşturabilirler. Çalışma tercihlerinizi masaya yatırın; çalışma saatlerini belirleyin, vardiyalı bir sistem gerekiyorsa çalışma zamanlarınızı planlayın. İzin sistemini bir kurala bağlayın ve tüm bu şartları belirlerken verimliliği arttıracak çözümler üretmeye çalışın. En yakın arkadaşınız bile olsa, birlikte iş kurduğunuz zaman sorumsuzca davranışlarına tahammül edemezsiniz, tolere edebileceğinizi düşünüp toz pembe bir tablo çizmeyin.

Kriz Yönetimi Stratejisi Geliştirin

Kendi aranızdaki problemleri günlük hayatta çok rahat çözümlüyor olabilirsiniz, insan ilişkileriniz ayrı ayrı çok iyi olabilir. Ancak işin içine ticari ortaklık girdiği zaman kriz yönetimi düşündüğünüzden daha zorlu bir hal alabilir. Henüz işinizle ilgili somut bir sorunla karşılaşmamış olsanız da farklı senaryolar üzerinde kafa yormaya başlamalısınız. İşiniz büyüdükçe yüzleşmeniz gereken sorunlarınız çoğalacaktır, bu sorunlar karşısında takınacağınız tutumların hem işinize hem de arkadaşlığınıza zarar verme potansiyeli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Baştan bir çıkış stratejisi belirlerseniz, işiniz büyürken arkadaşlığınızı da korumuş olursunuz. 

Kişisel Finans Konularını Tartışın

Aranızda para konularını konuşmak sizi rahatsız edebilir; muhtemelen şimdiye dek aranızda ayrı gayrı olmamıştır. Unutmayın, artık bir dönüm noktasındasınız ve birlikte iş kurmaya karar verdiğinizde finansal konuları konuşmalısınız. Yatırım oranınız ne olacak, gelecekte kredi alınması gerekirse ödeme planları nasıl yapılacak, elde edilen kârdan nasıl pay alınacak vb. konuları en başından konuşmak oluşması mümkün sorunları ortadan kaldıracaktır. Kazancınızın nasıl dağılacağını konuşurken kişisel ve iş maliyetlerini ayrı ayrı değerlendirmeyi ihmal etmeyin; bu ayrımı yapmazsanız ileriki dönemlerde ortaklığınızı kurtarmak için harcamanız gereken çaba çoğalabilir.  

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler