Arıcılığa Başlamak İçin Bilinmesi Gerekenler

Son Güncellenme: Thu Apr 2024 01:07

Arıcılık yapanlar ve ya yapmak isteyenler için derlenmiş bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Bu işi yapmak isteyenler ya da yapanlar için fikirler..

Arıcılığa Başlamak İçin Bilinmesi Gerekenler
Fatih Bozoğlu user

Arı yetiştiriciliği yani arıcılık son yıllarda giderek artan bir şekilde girişimcilerin dikkatini çekiyor. Çoğu zaman bu iş fikri geri planda kalmış gibi görünse de arıcılık yaparak para kazanmak birçok kişi için önceliğini korumaya devam ediyor. Gerek ülkemizin coğrafyasının ve iklim koşullarının arıcılığa başlamak için uygun olması gerekse bu mesleğin babadan oğula geçen bir kültürün parçası olarak yorumlanması arıcılığa duyulan merakı arttırıyor.

Arıcılık için gerekli sermaye ihtiyacının devlet tarafından destek olarak sunulması, her yörenin arılarının farklı lezzetlere sahip bal üretmesi ve doğal bala doğal beslenme ile birlikte talebin artması neticesinde bu yazımızı hazırladık. Gelin; “Arıcılık Nasıl Yapılır?”, “Arıcılık için gerekli malzemeler nelerdir?” ve “Arıcılık yaparak ne kadar kazanılır?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarına geçelim…

Arıcılık Nasıl Yapılır?

Arıcılık Nasıl Yapılır ?

Öncelikle arıcılığın hem kazanç hem de hobi amacıyla yapılabileceğini hatırlatmak istiyoruz. “Arıcı” olarak nitelendirilen ve Meslek Standartları Kurumu tarafından belirlenen arıcılık kriterlerini karşılayan nitelikli kişiler dilerlerse kendi tüketimleri için de arıcılık yapabilirler.

Arıcılık ülkemizde çok eski dönemlerden beri yapılan bir meslektir; ancak teknolojik gelişmeler arıcılık ile ilgili standartların yükselmesine ve alınan verimin artmasına neden olmuştur. Bu sebeple arıcılık yapmaya kararlı olan kişilerin ilk olarak eğitim alması ve arıcılık kursu katılımı sağlaması gerekir. Ülkemizin ekilecek toprağı bulunmayan ormanlık arazilerinde kazanç sağlamanın en pratik yollarından biri olarak ön plana çıkan arıcılık için toprağın verimli olması gerekmez. Az bir sermaye ile ülkemizin zengin bitki örtüsü arıcıların kısa zamanda yüksek gelir elde etmesini mümkün kılmaktadır.

Arıcılığa başlamak için farklı yöntemlerden bulunur. Bunlardan ilki ilkel kovanı aktarmak, ikincisi çıkan oğul arıyı fenni kovana aktarmak ve üçüncüsü ise arılı fenni kovan aktarmaktır.

  • İlkel kovanla başlamak; arıcılığa yeni başlayanların en çok tercih ettiği yöntemdir. Aktarma işi büyük bir ustalık gerektirdiğinden ve kendine has kuralları olduğundan ilk etapta arıcıları zorlayabilir.

  • İlk çıkan oğulla başlamak; ilk çıkan güçlü oğul arı arıcıların tabiri caizse göz bebeğidir. Uygun mevsimde yürütülmesi gereken bu süreç de uzmanlık istemektedir.

  • Arıcılığa fenni kovanla başlamak; arıcılığa ilk kez başlıyorsanız fenni kovanla başlamak işinizi kolaylaştıracaktır. İki üç kovanla arıcılığa başlanması ve bu süreçte girişimcilerin risklere hazırlıklı olması önerilir. Henüz yeterli bilgi ve deneyim elde edilemediğinden gerektiğinde ilgili kurumlardan destek alınmalıdır.

Arıcılığa Başlamak İçin Gerekli Resmi İzinler Nelerdir?

Arıcılığa başlamak için gerekli evraklar

Kişi arı kovanlarını sabit bir yerde tutacaksa Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü veya Halk Eğitim Merkezleri tarafından düzenlenen arıcılık kurslarına katılıp, sertifika alırsa arıcılık yapmaya başlayabilirler. Eğer sabit arıcılık yapılmayacaksa Gıda Tarım Hayvancılık birimlerinden izin alınmalıdır.

Arıcılık İçin Gerekli Malzemeler

Arıcılık İçin Gerekli Malzemeler

Arıcılık yaparken kullanılması gereken malzemelerin en önemlisi elbette kovanlardır. Kovanların ahşap olması tercih sebebi olarak düşünülmelidir. Arıcılıkta en çok kullanılan kovan türü ahşap Langstroth kovanları olarak bilinmektedir. Bunun temel sebebi bu tür ahşap kovanların havalandırma verimliliği sunması, sağlam olması, kolay taşınabilmesi ve rutubet emebilmesidir. Bu kovanlarda örtü tahtası, dip tahtası, kuluçkalık, ballık ve örtü kapağı bulunur.  

Kovan haricinde arıcı körüğü de arıcılık yapmak isteyenler tarafından temin edilmelidir. Bu ekipman arıları sakinleştirir, zararsız hale getirip arıcının verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Arıcı; kendi güvenliği için arıcı maskesi, eldiven ve tulum da satın almalıdır. Bunlara ek olarak; temel petek, mahmuz, biz, çerçeve teli, bal bıçağı, sır tarağı, ana arı kafesleri, yemlik, polen kapanı, bal süzme makinesi, bal dinlendirme kapları gibi ekipmanlar da arıcılığın olmazsa olmazlarıdır.

Arıcılık yapmaya yeni başlayanların tüm malzemeleri bir anda satın almasına gerek yoktur; zaman içerisinde malzemeler tamamlanabilir.

Arıcılığa Başlamanın Maliyeti Ne Kadardır?

Arıcılığa başlamanın maliyeti ne kadar ?

Arıcılığa başlama maliyeti oldukça düşüktür denebilir. 10 kolonilik bir arılığa sahip olmak için yaklaşık 3000 TL başlangıç maliyeti gereklidir. Bu maliyetin içerisinde ana arı, katlı kovan, çıta, kabartılmış petek, körük, el  demiri ve maske gibi ekipmanlar yer alır. Personel harcamaları ve yer maliyetleri başlangıç yatırım sermayesine dahil değildir. Minimum malzeme ile arıcılığa başlanabilir ve arıcının uzmanlığı arttıkça orta ve uzun vadede yüksek karlar elde edilebilir.

Arıcılık Yaparak Ne Kadar Kazanılır?

Arıcılık Yapılarak ne kadar kazanılır ?

Arıcılık; uzmanlık arttıkça ve arılara gösterilen ilgi fazlalaştıkça yüksek kazanç getiren bir uğraştır. Bu konuda tam bir rakam vermek çok da mümkün olmasa da bal üretiminin yanı sıra polen, arı sütü ve arı zehri ürünleri elde edildiğinde kişinin kazançlarının artacağı net bir şekilde söylenebilir. Baldan ziyade diğer arı ürünlerinin daha yüksek bedellere satıldığı gerçeğinden hareketle yaklaşık 50 kovana sahip bir girişimcinin sadece baldan yılda yaklaşık 100 bin TL gelir elde edebileceği düşünülmektedir. Az önce belirttiğimiz gibi ek ürünler devreye girince bu kazanç misliyle artabilir.

Arı Ürünleri Kazancı Arttırır

Arı Ürünleri Kazancı Arttırır

Bal; arıcılık yoluyla elde edilen en temel üründür. Sağlık için yararları ve eşsiz lezzeti bu ürünün geniş bir pazar ağına sahip olmasına yol açmaktadır. Ancak arıcılığı salt bal üretimi ile sınırlı tutmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Tıp alanında kullanılan arı zehri; içerisinde balmumu, eterik yağlar, reçine ve polen bulunan propolis; arı sütü, polen ve balmumu arıcılık yoluyla yüksek fiyatla satılabilecek ürünler arasında yer alır.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler