Whatsapp’ın şu anda tüm dünyada kullanılan en popüler mesajlaşma uygulaması olduğu bilinmektedir. Uygulamanın kullanıcılar tarafından tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri kullanıcılarına reklam göstermemesidir. Bununla birlikte bir gelir sağlamak amacı ile Whatsapp bir süre önce kullanıcılarından ilk yıl kullanımından sonra, 0,99 USD ücret alma uygulamasını başlattı. Böylece Whatsapp 100 milyon dolar civarında gelir sağlamayı başardı.
2014 yılında Whatsapp’ın kullanımının ne kadar fazla ve genişlemeye müsait olduğunu gören Facebook, akıllıca bir yatırım yaparak 19 milyar dolar karşılığında Whatsapp’ı satın aldı. Üstelik kullanıcılardan alınan cüzi ücreti kaldırarak, tamamen ücretsiz hale getirdi. Bu da Whatsapp’ın nasıl para kazandığı sorusunun daha fazla sorulmasına neden oldu. Ancak, Facebook’un Whatsapp’ı satın almaktaki temel amacı para kazanmak değil; 600 milyondan fazla kullanıcıya erişim hakkına sahip olmaktı.
Whatsapp’ın kullanıcıların bireysel içerik paylaştığı bir mecra olması, bünyesinde çok fazla iş gücü bulundurmasını gereksiz kılmakla kalmıyor uygulamada çalışan insan gücü maliyetinin oldukça düşük tutulabilmesini sağlıyor.
Kullanıcılar tarafından reklamı yapıldığı için herhangi bir reklam maliyeti harcanmasına gerek duyulmadan; Whatsapp en popüler uygulamalar arasında ilk onda yer almaya devam ediyor. Ayrıca, uygulama çok ciddi yazılımsal geliştirmeye de ihtiyaç duymuyor.
Whatsapp şu anda kullanıcılarına ücretsiz hizmet verse de Facebook bunun her zaman bu şekilde devam edeceğinin garantisini de vermiyor. Kullanıcı sayısı istediği rakama ulaştığı zaman Facebook’un Whatsapp için geliştirilen bir reklam uygulamasını kullanıma alacağı konuşulan ihtimaller arasında yer alıyor.
Bazı operatörlerle anlaşması bulunan Whatsapp, bu şekilde operatör teşviki ile ortaklık karı da kazanıyor. Belirli ücretler karşılığında Whatsapp kullanım paketi satılması ve Whatsapp üzerinden kullanılan veri bağlantısının ücretlendirilmemesi uygulamaya gelir getirmeye devam ediyor. SMS ve MMS kullanımının giderek azalması ve kullanıcıların bu ihtiyaçlarını da Whatsapp üzerinden gidermeye başlaması Whatsapp’ın bu pazardan giderek daha fazla pay almasını sağlıyor.
Facebook ayrıca, Whatsapp kullanıcıları aracılığı ile; kullanıcıların ülke bazında kullanım davranışları, cep telefonu numaraları ve cihazları gibi çok büyük bir dataya erişim imkanı sağlıyor. Whatsapp Kullanım Şartları Sözleşmesi’ne göre, şirket kullanıcıların bilgilerini üçüncü şahıslar ile paylaşma hakkını elinde bulunduruyor. Yani uygulama sizin izniniz dahilinde tüm etkinliklerinizi kayıt altına alıp sizin profilinizi çıkartıyor. Girdiğiniz web sitelerinde ve Facebook’ta satın alabileceğiniz ürünlerin reklamlarının karşınıza çıkabilmesi için bu verileri satıyor. Böylece firmalar hedef kitleye yönelik çıkarılan bu nokta atışı reklam faaliyetleri sayesinde daha fazla kar ediyor. Facebook’a da daha fazla reklam ödemesi yapıyor.
Bir süre önce Mark Zuckerberg ABD Kongresi’nde ifade vererek, 3. şahısların Facebook aracılığı ile kurulan uygulamalar sayesinde toplanan bilgileri yayma ihtimali üzerinde daha dikkatli olacakları yönünde bir beyanda bulundu.
Ayrıca, Whatsapp’ın Whatsapp Business isimli bir uygulamayı da devreye sokmuştur. Şu anda Whatsapp’a oranla çok az sayıda kullanıcıya ve yalnızca Android işletim sistemi kullananlara hizmet veren uygulama, şirketlerle müşterilerinin daha hızlı iletişim sağlaması için planlanmıştır. Kullanıcılarına hem iş hem de şirket hesabını tek bir cihazdan kullanma avantajını sağlayan uygulama, istenilirse birden çok cihazda kullanılabilmektedir. Şimdilik ücretsiz olan uygulama, ilerleyen dönemde ücretli hale getirilme ihtimali taşımaktadır.