Vadeli Mevduat Yatırımı Yapmak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?

Son Güncellenme: Mon Apr 2024 10:28

Vadeli mevduat yatırımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler

Vadeli Mevduat Yatırımı Yapmak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?
Enes Öksüz admin

Bankalara ya da banka benzeri finans ve kredi kuruluşlarına önceden belirlenen bir vade sonunda ya da istenildiği zaman çekilmek üzere yatırılan paralara mevduat adı verilir. Bu paraların yatırıldığı hesaplara ise mevduat hesabı denilmektedir. Mevduat hesabı vadesine bağlı olarak üç farklı şekilde açılabilir. Herhangi bir şarta bağlı olmadan istenilen zamanda çekilebilen paranın yer aldığı hesaplara vadesiz mevduat hesabı, müşteri ile banka arasında belirlenmiş olan vadenin dolmasından sonra çekilebilen paranın yer aldığı hesaplara vadeli mevduat hesabı ve müşterinin parasını çekeceği tarihi önceden bankaya bildirmek zorunda olduğu hesaplara ise ihbarlı mevduat hesabı adı verilmektedir. Tasarruf mevduatı adıyla da bilinen vadeli mevduat, finansal piyasalar hakkında herhangi bir bilgi sahibi olmayan ama yine de parasını değerlendirmek isteyen küçük tasarruf sahipleri için en faydalı yatırım yöntemidir. 

Vadeli Mevduatın İşleyişi

Vadeli mevduatı paranızı yatırdığınız bankaya borç vermiş olarak düşünebilirsiniz. Borcun sonunda da banka size borcunu faizile birlikte geri ödüyor. Bankalar topladıkları bu paraları ihtiyaç sahiplerine kredi olarak borç veriyor daha sonra aldığı geri ödemeleri hesabınıza geri veriyor. Banka elinizde olan paranın miktarına, bankada tutacağınız süreye ve piyasanın koşullarına göre bir faiz oranı belirliyor. Mevduat faiz oranı bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Ayrıca faizler dönem dönem de değişebilir. Vadeli mevduat yatırımı ile kazanç elde edebilmek için vadeli mevduat hesabınızda yer alan ve vadesini belirlemiş olduğunuz paranızı vadeniz bitene kadar çekmemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde vadesini bozmuş olursunuz ve mevduat yatırımından elde etmeniz gereken kazancı kazanamazsınız. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vadeler en az bir ay ve en fazla bir yıl şeklinde belirlenmektedir. Vadenin süresi ne kadar uzarsa faiz de o kadar artar. Faizlerin artacağını düşündüğünüz bir dönemde paranızı uzun dönemlik yerine aylık vadeliye yatırmanızda fayda vardır. Vadenizin süresini belirlerken faiz oranlarının yanı sıra ne zaman paraya ihtiyacınız olacağına ve kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız yararınıza olur. Yatırımınız, vadeniz dolana kadar piyasada gerçekleşen faiz değişikliklerinden herhangi bir şekilde etkilenmez. Bu sayede getiri sabit kalmış olur. Dönem sonunda da ana paranızın yanında elde ettiğiniz faizinizi de elde etmiş olursunuz. Vade bitimi sonunda faiz ile elde edilen kazançtan vergi alınmaktadır. Bu stopaj olarak bilinmektedir. Bankaların mevduat faizi oranlar genel olarak stopaj düşülmeden önceki olacak şekilde brüt açıklanır. Yatırmış olduğunuz parayı vadesi gelmeden önce çekerseniz yatırımınıza herhangi bir faiz işlemi uygulanmaz. Bankalar, 32 gün, 46 gün, 92 gün ve 181 gün olmak üzere dört farklı vade seçeneği sunabilmektedirler. Yatırımınızı Türk Lirası yerine Amerikan Doları ya da Euro olarak da gerçekleştirebilirsiniz. Döviz yatırımlardan vade süresi ise 32 gün, 92 gün ve 181 gün olarak belirlenmiştir. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler