Tamamlayıcı sağlık sigortasını daha cazip bir hale getirmek isteyen sigorta şirketleri, her bütçeye uygun farklı ürünler geliştirmeye devam ediyor. Sigorta şirketlerinin ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) anlaşmalı olduğu hastanelerde geçerli olan sağlık sigortasının primini belirleyen faktörler ise değişiklik gösteriyor. Sigortalının kişisel bilgilerinden sigorta kapsamına, ödeme şeklinden sektör değişkenlerine kadar farklı nedenlerle prim fiyatları azalabiliyor ya da artabiliyor.
Sigortalıların yaşı, cinsiyeti, yaşadığı şehir ve sağlık durumu, sigorta şirketlerinin prim fiyatlarını hesaplarken baktığı faktörlerin başında geliyor.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak isteyenlerin yaşı, poliçe primlerini doğrudan etkiliyor. Yaş ilerledikçe tamamlayıcı sağlık sigortası primleri artış gösteriyor. Belli bir yaşın üzerinde ya da bebeklik ve çocukluk döneminde ise sağlık problemleri ile daha çok karşılaşıldığı için sigorta şirketleri ya sağlık sigortası yapmıyor ya da prim fiyatları oldukça yüksek seyrediyor. Bu durumda 20 ve 60 yaşında iki kişinin ödediği primler de birbirinden farklı oluyor.
Büyük şehirlerde hizmet veren hastanelerin maliyetlerinin küçük şehirlere göre daha çok olması nedeniyle tamamlayıcı sağlık sigortası primleri değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla Ankara, İzmir ve İstanbul gibi şehirlerde yaşayanların primleri daha yüksekten hesaplanıyor. Sigorta devam ederken yaşadığı şehri değiştirenler ise primlerini yeniden hesaplatabiliyor.
Hastalık risklerinin cinsiyetler arasında değişmesi de tamamlayıcı sağlık sigortası primlerini etkiliyor. Kadınlarda bazı hastalıkların riskinin daha fazla görünmesi ve kadın sigortalıların gebelik ve doğum sonrası süreçte aldığı sağlık hizmetleri nedeniyle sigorta primleri daha yüksekten hesaplanıyor.
Sigorta yaptırmak isteyenlerin yaşı primleri etkilese de bazı durumlarda bunun tam tersi geçerli oluyor. Düzenli tedavi gerektiren sağlık problemleri bulunan ya da herhangi bir hastalığa yakalanma riski çok yüksek olan genç yaştaki bireylerin ödemesi gereken primler de değişiklik gösterebiliyor. Bu durumda sigorta şirketleri geçmişten gelen ya da genetik hastalıklara dikkat ediyor.
Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları ve poliçelerinin kapsamı, sigortalıların ihtiyaçlarına ve risklere göre düzenlenebiliyor. Şirketlerin zorunlu verdiği hizmetlere ek olarak farklı teminatlar da poliçeye eklenebiliyor. Sigorta kapsamını ek teminatlar ile genişleten kişilerin ödeyeceği primler de yükseliyor. Örneğin, yatarak tedavi için yaptırılan sağlık sigortasına ayakta tedavi eklendiğinde fiyatlar değişiyor. Bu durumda teminat kapsamı ne kadar geniş ise sigortalıların ödeyeceği primler de o kadar artıyor.
Sigortalıların, sigorta süresi boyunca poliçelerini kullanmamaları durumunda, sigorta şirketleri bir sonraki poliçe için belli oranlarda indirim uygulayabiliyor. Ancak poliçenin bozulması durumunda sonraki poliçelerin primleri daha yüksekten de hesaplanabiliyor.
Sigorta şirketleri, aylık prim ödemeleri için kredi kartına taksit gibi farklı seçenekler sunuyor. Ancak poliçe primlerinin taksitle ya da tek çekimle ödenmesi de prim tutarlarını etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Peşin ödemelerde, vadeli ödemeye göre prim ücretleri daha düşükten hesaplanabiliyor.
Sigortalıların kişisel bilgileri ve poliçe kapsamı gibi nedenlerin yanı sıra döviz dalgalanmaları, medikal enflasyon, özel hastanelerin ve ameliyatlarda kullanılan materyallerin fiyatlarındaki değişimler ve Türk Tabipler Birliği (TBB) tarafından belirlenen asgari sağlık ücretleri de tamamlayıcı sağlık sigortası primleri belirlenirken sigorta şirketleri tarafından göz önünde bulunduruluyor.