Franchise işletmeleri giderek gelişiyor ve bu sistem ticari hayatın en önemli unsurlarından biri haline geliyor. Eğer siz de işletmenizi franchise etmeyi düşünüyorsanız son kararınızı vermeden önce bu çok önemli 4 soruyu kendinize sormanızı öneriyoruz.
Mevcut başlangıçlar açısından pek çok fırsat içeren dijital odaklı esnek ekonomide bazı kişiler franchise sistemini sağlıksız ve başarısız fast - food zincirlerine işaret eden eski bir kavram olarak görebilir. Ancak aslında bunun tam tersi bir durum söz konusudur. Franchise sistemleri son dönemde büyük bir gelişme sergiledi.
Birden fazla faktör franchise sistemlerinin şu an ortaya koyduğu cazip fırsatların oluşmasında etkili oldu. Büyük şirketler üzerinden yerel olarak sahip olunan, değer odaklı işletmeler giderek daha faza benimsenmekte olup başarılı bir franchise sistemi bunu tam olarak mümkün hale getirebilir.
Eğer bir işletme sahibiyseniz işinizi franchise etme yolundaki bir sonraki ve açıkçası oldukça karışık olan adımı atmanın zamanının gelip gelmediğini nasıl anlarsınız? Şirketinizi franchise etmeden önce sormanız gereken sorulara yer verdiğimiz bu yazımızı okumadan karar vermemenizi öneriyoruz.
Birden fazla lokasyon işletebilmek pek çok küçük işletme sahiplerinin orta ve uzun vadeli hedefleri arasında yer alır. Ve franchising bu hedefe ulaşabilmenin yolu olabilir. Dikkate alınması gereken ilk nokta, ikinci bir işletmeye sahip olmanın uygun olup olmadığıdır. Ürününüz ya da hizmetiniz için tüketicilerden talep var mı? İsminiz altında ikinci bir yer açmak, işletme modelinizin kopyalanabilir olmasını ve ölçeklenebilmesini sağlamak için sağlam bir test imkanı sunar. İki başarılı ve kazançlı işletmeye sahip olduğunuzda ve işletmenizin yalnızca bir sefere mahsus bir girişim olmadığından emin olduğunuzda franchising seçeneklerini gönül rahatlığı ile değerlendirmeye başlayabilirsiniz.
Başarılı bir ya da iki işletmeye sahipseniz bu bir işletme kurmak için gereken başlangıç maliyetleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzu gösterir. Franchise sisteminde, franchise verdiğiniz girişimcileri seçerken aslında potansiyel ortaklarınızı seçersiniz. Ancak bu geleneksel anlamdaki iş ortaklığı ile aynı değildir. Franchise tabanlı bir şirkete temel oluşturmak için yapılması gereken harcamalar aslında en baştan bellidir. Bir franchise sistemi kurabilmek için zorunlu ve / veya isteğe bağlı olan masraflar şu şekildedir.
Franchise ifşa belgesi: İşinizi franchise etmeden önce bu konu ile ilgili olarak avukatınız tarafından kapsamlı bir yasal belge hazırlanmalıdır.
Ticari marka tescili masrafı: Eğer hayaliniz ülke çapında popüler olacak bir zincir oluşturmaksa atmanız gereken ilk adım uygun bir şekilde markanızı tescil ettirmektir.
Franchise kaydı: Franchise kaydınız yasal düzenlemelere uygun olmalıdır.
Muhasebe ücretleri, denetlenmiş mali tablolar: Bu raporlar ilk finansal tablolarla açıklamalarını, gelirleri, diğer mali politikaları ve şirketin sermaye yapısını detaylı bir şekilde içermelidir.
Operasyon kılavuzu: El kitabı olarak da adlandırılan bu operasyon kılavuzuna sahip olmak franchise edilen işletmelerde isteğe bağlı değildir. Ancak bilginize ve deneyiminize bağlı olarak bunu kendiniz de oluşturabilirsiniz. Güçlü bir iş geçmişiniz yoksa bu projeyi ek bir maliyet ile alanında uzman bir dış kaynağa yaptırmanız gerekir. Operasyon kılavuzları şirketinizin uygulamalarını ve değerlerini, franchise verilen girişimcilere eksiksiz bir şekilde anlatabilmek için zorunludur.
Franchise alanında uzman bir personel: Franchise sisteminizi başarılı bir şekilde kurabilmek için uzman bir ekip üyesini işe alabilirsiniz. Bu sürecin üstesinden daha profesyonel bir şekilde gelmenizi sağlamakla birlikte sizin için ek maliyet yaratacak bir kalemdir.
Potansiyel franchise almak isteyen girişimcilere yönelik pazarlama faaliyetleri: Franchise sisteminizi kurduktan sonra markanızdan franchise almak isteyebilecek girişimcilere yönelik olarak yürütülebilecek pazarlama faaliyetleri de aslında isteğe bağlı değildir. Ancak tamamen iş modelinize bağlıdır. Belki bir ya da iki franchise ile küçük ölçekli olarak başlıyorsunuzdur. Ve şimdiden bayiniz olmak için sizinle iletişim kuran girişimciler vardır. Bu durumda pazarlamayı öncelikli faaliyetleriniz içerisinde konumlandırmanız gerekli değildir. Ancak birden fazla franchise vererek sisteme hızlı bir giriş yapmayı hedefliyorsanız pazarlama maliyetlerinizi titizlikle hesaplamalısınız. Baskılı materyaller, sosyal medya reklam kampanyaları ve dijital reklamlar gibi kalemlerin tümünü kullanabilir ve belirli bütçeler ayırmanız kaydı ile potansiyel girişimcilere markanızı tanıtabilirsiniz.
Herhangi bir iş planında olduğu gibi işinizi franchise etmeye karar verdiğinizde de uygun bir başlangıç sermayesine ve bir finansal modele sahip olmalısınız.
Bu aşama kulağınıza oldukça karışık gelebilir. İşletmenizin birden fazla lokasyonda ölçeklendirilebilir, iş planınızın kopyalanabilir olduğundan ve uygun başlangıç sermayesine sahip olduğunuzdan emin olduktan sonra süreci başlatmak için kime danışmalısınız? Bunu belirlerken bilgi seviyenizi ve ne kadar kapsamlı bir çalışma yapmayı planladığınızı göz önünde bulundurmalısınız.
Süreci başlatmak için her aşamada size yardımcı olabilecek franchise danışmanlarını işe alabilir ya da proje bazlı çalışabilirsiniz. Bu konuda size destek olacak bir franchise danışmanını işe alırken ya da proje bazlı çalışacağınız kurumu belirlerken alanında uzman ve saygın bir kişi ya da kurum ile çalıştığınızdan emin olun. Bu tercihi yaparken belirli kriterleri göz önünde bulundurursanız daha etkin bir sonuç elde etmenizi sağlayacak bir seçim yapabilirsiniz.
Bu süreci deneyimli uzmanları araştırıp kiminle çalışacağınıza karar verdikten sonra aranızda yasal bir sözleşme imzalayarak başlatabilirsiniz. Süreci başlatmanın en önemli kısmı yasal dayanağınızın ve sağlam bir muhasebecinizin olmasıdır. Hali hazırda işlerinizin yasal yönü ile ilgilenen bir avukatınız varsa kendisinden işinizi franchise etmeniz esnasında izlenmesi gereken yasal süreç ile ilgili öneri alabilirsiniz. İşlerinizin mali kısmını takip eden muhasebecinizden de yeterli donanıma sahip olması durumunda bu süreci yönetmesini ya da sizi franchising konusunda daha yetkin bir meslektaşına yönlendirmesini isteyebilirsiniz.
İşletmenizi franchise etmeden önce kendinize sormanız gereken diğer sorular daha teknik konuları kapsamakla birlikte bu sorunun en önemli soru olduğunu söyleyebiliriz. Franchise sahibi olmak için doğru bakış açısına sahip misiniz? Eğer bir işletmeye sahipseniz ve kendi işinizin patronuysanız bunu belirli bir miktarda kontrolle ve özelikle başarmışsınız demektir. Eğer işinizi franchise ederseniz yalnızca bu kontrolü bir dereceye kadar kaybetmekle kalmaz aynı zamanda markanızı temsil edecek olan franchise sahibine mentor ya da lider olarak da hizmet verirsiniz.
Konunun uzmanlarından olan RTS Labs CEO’su Jyot Singh bu konudaki görüşlerini şu şekilde dile getiriyor: “Franchise verdiğiniz her bir işletmenin üzerinde ne kadar kontrol sahibi olmak istediğini ya da buna ne kadar ihtiyaç duyduğunuzu düşünün. Bunun sizin için ne kadar önemli olduğuna gerçekçi bir şekilde karar verin. Eğer çok önemli olduğuna karar verirseniz, bayilerinizi üzerinde sahip olmak istediğiniz kontrol mekanizmasını kurmanın yollarını bulun ve uygulayın.”
Tüm bu aşamalardan sonra işletmenizin franchising sürecini başlatmaya hazır mısınız? İşinizi franchise etmek için gerekli olan detaylı bakış açısına, planlama yeteneğine, danışmanlık almaya ve adım adım tüm süreçleri tamamlamaya hazır olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Franchise yazımızın başında da belirttiğimiz üzere son derece güçlü ve büyümesini hızla sürdüren bir ekonomik modeldir. Bununla birlikte franchising bir iş değil işi yapmanın bir yoludur. Franchise veren marka, iş modeliyle başarısı kanıtlanmış bir sisteme sahiptir ve bu sistemi bayilik verme yolu ile yaygın hale getirmeyi ve büyütmeyi tercih etmektedir. Franchise veren marka, franchise alan girişimcisinin işletmesini nasıl yöneteceği ve markasını nasıl kullanacağı konusunda yüksek düzeyde kontrol sahibidir. Franchise Alan girişimcinin ise işletmesini başarılı bir şekilde yürütebilmesi için franchise veren markanın sistemini ve prosedürlerini eksiksiz bir şekilde izlemesi gerekir. Franchise veren tarafın her zaman iyi niyetle hareket etmesi ve bayileri ile iş birliği içerisinde çalışması sistemin başarısı açısından çok önemlidir. Franchise Alan tarafın tüm faaliyetleri franchise sistemine ve marka imajına olumsuz bir şekilde yansıyabilir. Franchise yolu ile açılan her işletme yasal olarak kendi işlerinden sorumludur.
Kaynak Link: https://www.inc.com/adam-heitzman/4-vital-questions-to-ask-before-franchising-your-company.html