Rekabetçi Sektörler Programı  Hakkında Merak Edilenler

Son Güncellenme: Wed Apr 2024 10:51

Destek programlarını iyi tanımak ve araştırmak yatırımcıların ilk adımları için büyük önem taşır.

Rekabetçi Sektörler Programı  Hakkında Merak Edilenler
Enes Öksüz admin

Rekabetçi Sektörler Programı Türkiye’nin 81 ilini kapsayan bir programdır. Avrupa Birliği ve Türkiye’nin 2014 ila 2020 yılları için yeni dönemini finanse ettiği programda 405 milyon Avro kaynak bulunuyor. Türkiye’nin tüm bölgelerinde hayata geçirilecek olan programda imalat sanayinde dönüşüm, AR-GE ve yenilikçi projeler için destek sağlanması planlanıyor. RSP programının birinci dönemi 2007 ila 2013 yılları arasında toplamda 43 ilde bölgesel rekabeti arttırmak için gerçekleştirildi. İkinci dönemde ise Türkiye’nin tüm illeri programa dahil edilirken program sayesinde cari açığın azaltılması amaçlanıyor. 

Programın Amacı

RSP 2. Dönemde sanayi alt yapısının geliştirilmesi ve bu gelişme ile birlikte AR-GE ve yeniliklerin ticarileştirilmesi hedefleniyor. Teknoloji transferi için teşvik sağlarken aynı zamanda üniversiteler ile sanayi arasında işbirliği oluşturmak bu programın amaçları arasında yer alıyor. Kobilerin küresel piyasalarda daha rekabetçi bir konuma gelmesi ve yaratıcı enstitüler için gerekli altyapının sağlanması ve desteklenmesi de programın  amaçları arasında yer alır. 

Programa Kimler Katılabilir?

Valilikler, belediyeler, il özel idareleri, kalkınma ajansları, üniversiteler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı olan odalar ve borsalar bu programa katılabilirler. Sanayi ve teknoloji odaklı vakıflar, ihracatçı birliklerinin genel sekreterlikleri, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme yönetimleri bu programa başvuru yapabilir. Girişimciler, Kobiler, kar amacı güden kurum ve kuruluşlar ile ticari işletmeler  bu programa doğrudan başvuru yapamazlar. Ancak doğrudan başvuru yapamayan kuruluşlar, Kobilerin ortak yararı için sunulan projeler aracılığı ile Rekabetçi Sektörler Programı için başvuru yapabilirler. Programa katılım 2 yöntemle olur. Doğrudan Müzakere yöntemi olarak adlandırılan yöntemde Bakanlıklar, TOBB ve TÜBİTAK gibi merkezi kamu kuruluşları herhangi bir çağrı olmadan proje geliştirir. Proje Teklif Çağrısı Yöntemi ise merkezi kamu kuruluşları dışında kalan kurumlar için uygundur. Bu kurumlar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından gelen teklif çağrıları ile birlikte projelerini sunarlar. Bu şekilde proje sunacak kurumlar arasında AR-GE merkezleri, üniversiteler ve sanayi odaları gibi oluşumlar yer alır.

Programın Avantajları

Bu program sayesinde altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını sağlamak üzere ortak kullanım atölyeleri kuruluyor. Üretim tesisleri ile yenilikçi teknolojilerle üretim yapılması sağlanırken bu noktada yapılan yatırımlar üretimin katma değerini de arttırır. Finansal erişim ve turizm altyapısı odaklı projelere finans kaynağı sağlayan program bu noktada hem ülkenin hem de projelerin değer kazanmasını sağlıyor. Rekabetçi Sektörler Programı işletmelere ve Kobilere teknik altyapı hizmeti, AR-GE gibi alanlarda gelişme şansı sağlarken aynı zamanda dış ticaret, pazarlama, lojistik ve depolama gibi alanlarda da gelişimi destekleyen program sayesinde projeler değerlenir. Programın hedefi bölgelerin veya şehirlerin ekonomik ve sosyal anlamda iyileşme elde etmesini sağlarken bunun olması için yeni projeler için büyük destekler sunuyor. Bir yatırımcının ihtiyacı olan en önemli alanlarda destek sunan program özellikle AR-GE ve yeni teknolojiler anlamında sunduğu yatırım desteği ile dikkat çekiyor. Ülkenin kalkınmasının yanı sıra yatırımların kendi sektörlerindeki rekabet dinamiklerine uyum sağlaması ve global arenada güçlü bir şekilde rekabet edebilmelerinin önünü açan program sayesinde çok yönlü kazanım elde ediliyor. 

Bir önceki haberimizde Doğal Meyve Suyu Satışıyla Trendleri Yakalayın başlığı ile yeni sektörlerde bayilik fikirleri bulabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler