Özel Meslek Lisesi Açmayı Düşünenler İçin Önemli Bilgiler

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 08:34

Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan teşvikler sonrası özel meslek lisesi açmayı düşünenlerin sayısında ciddi bir artış yaşandı.

Özel Meslek Lisesi Açmayı Düşünenler İçin Önemli Bilgiler
Metehan Avcı user

Bu yazımızda özel meslek lisesi açmayı düşünenler için önemli bilgiler paylaşacağız.

Kalifiye iş gücü yetiştirilmesine verilen önemin fazlalaşması ile birlikte özel meslek liselerinde öğrenim gören her bir öğrenci için okullara devlet tarafından teşvik sağlanıyor. Teşvik almak için gerekli şartları sağlayan yatırımcılar tercih ettikleri eğitim alanı doğrultusunda farklı miktarlarda destek alma şansına sahip oluyor.

Özel Meslek Liseleri Desteklerinden Yararlanmak İçin Gereken Şartlar

Özel meslek liselerine özel devlet teşviklerinden yararlanmak için belirli şartların karşılanması gerekiyor.

  • Her bir öğrenci için devlet tarafından verilecek destek süresinin okul öğretim süresinden ve nakil yoluyla gelen öğrenciler için verilen destek süresinin ise okulun kalan öğretim süresinden az olması
  • Destek alınacak öğrencilerin okula devam ediyor olması
  • Okul kaydının ya da okula nakil işlemlerinin eğitim ve öğretim yılının ilk 30 günü içerisinde gerçekleşmesi
  • Özel meslek lisesi organize sanayi bölgesi dışında açılacaksa, yerleşim yerinin; il veya ilçenin nüfusunun minimum 20 bin kişi olması
  • Teşvik verilecek alanlarda eğitim gerçekleştirilmesi

Teşvik Miktarları Alana ve Okul Konumuna Göre Değişiyor

Özel meslek lisesi açmayı düşünenlerin bilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de teşviklerin ve teşvik miktarlarının eğitim ve öğretim verilen alan özelinde belirlenmesidir. Üstelik teşviklerin özel meslek lisesinin organize sanayi bölgesinde ya da organize sanayi bölgesi dışında açılacak olmaları da teşvik alanlarını değiştirebilir.

Mevzuata göre organize sanayi bölgesi dışında açılacak özel meslek liselerine destek verilecek alanlar şu şekilde sıralanabilir: ayakkabı ve saraciye teknolojisi, denizcilik alanı, biyomedikal cihaz teknolojileri, elektrik elektronik teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri, gemi yapımı, gıda teknolojisi, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, inşaat teknolojisi, kimya teknolojisi, kuyumculuk teknolojisi, makine teknolojisi, matbaa teknolojisi, metal teknolojisi, metalürji teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, plastik teknolojisi, raylı sistemler teknolojisi, seramik cam teknolojisi, tasarım teknolojisi, uçak bakım alanı ve yenilenebilir enerji teknolojileri.

Organize sanayi bölgelerinde açılacak olan özel meslek liseleri için teşvik verilecek alanlar ise şu şekilde sıralanıyor; ayakkabı ve saraciye teknolojisi, bilişim teknolojileri, biyomedikal cihaz teknolojileri, elektrik elektronik teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri, gıda teknolojisi, kimya teknolojisi, makine teknolojisi, matbaa teknolojisi, metal teknolojisi, metalürji teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, plastik teknolojisi, tarım teknolojileri, tasarım teknolojisi, tekstil teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, seramik cam teknolojisi ve yenilenebilir enerji teknolojileri.

Özel Meslek Lisesi Açmayı Düşünenlere Öneriler

Özel meslek lisesi açmayı düşünenlerin önlerinde vermeleri gereken birçok stratejik karar bulunur. Okulun organize sanayi bölgesinde mi yoksa organize sanayi bölgesi dışında mı açılacak olduğu, hangi alanlarda eğitim vereceği, okul açıldığında bölgeden nasıl bir talep geleceği, özel meslek lisesi için potansiyel öğrenci sayısının belirlenmesi, okulda verilecek eğitimin kalitesinin sürdürülebilir olması için yapılması gerekenler ve bölgedeki sanayi kuruluşlarının temsilcileri ile yapılacak fikir alışverişlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi gibi birçok önemli karar yatırımların geri dönüş sürecinde önemli değişkenler olarak ön plana çıkar.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler