Markalaşmanın Temelleri Nasıl Atılır?

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 03:21

Markalaşmanın Temelleri Nasıl Atılır?
Enes Öksüz admin

Markalaşma sürecini başarıyla tamamlamak, tüm şirketlerin en nihai amacıdır. Bilindik bir markanın gücü ile yarışabilecek hiçbir pazarlama stratejisi, hiçbir ürün yoktur. Bir kez markanın adı kazındı mı akıllara, şirketlerin sırtı yere gelmez. O markanın adı kaliteyle, güvenilirlikle ve özgünlükle anıldığı takdirde, markanın gücü ülke çapına ve hatta dünya geneline yayılabilir. 

Markasını duyuran firmalar sektörlerinde lider konuma gelebilirler, rekabet ortamında var olma ve hedef kitlelerini etkileme şansları artar. Marka, şirketlerin hedef kitlelerine verdikleri sözdür. Şirketin adı ve teminatıdır. Müşteriler marka adını duydukları anda, o şirketin sunduğu hizmetler ya da sattığı ürünlerle ilgili bir fikre sahip olmalıdır. Bu nedenle marka imajını sağlamlaştırma aşamasında, firmaların çok özenli davranması gerekir. Çünkü marka, firmaların ne olduğu, ne olmak ve nasıl algılanmak istediği ile ilgili en net mesajı içerir. 

Amacınız yenilikçiliğinizi ön plana çıkarmak mı yoksa deneyiminizi vurgulamak mı? Sunduğunuz çözümler düşük maliyetli mi, yoksa amacınız yüksek maliyetli çözümlerinizle hatırlanmak mı? Sunduğunuz çözümlerin niteliğini, hedef kitlenizi ve firmanızın güçlü yönlerini spesifik bir şekilde belirlemelisiniz. Marka adınızı duyurmak için yapacağınız çalışmalar stratejik kararları gerektirir. Önce hedeflerinizi belirlemeli, sonrasında markanızın hedeflerinizi yansıtmasını sağlamalısınız. 

Marka Stratejinizi Belirleyin

Marka stratejinizi diğer bir deyişle markanızın mesajını kime, nasıl, nerede aktaracağınızı belirlemelisiniz. Markanızı tanıtmak için seçtiğiniz platformların marka imajınızın sağlamlaşması için önemli araçlar olduğu gerçeğini de atlamayın. Reklamınızı görsel, yazılı ya da sözlü yapacak olmanız, marka imajınızın zihinlerde farklı sınıflandırılmasına yol açacaktır. 

Markanızın mesajını tutarlı ve stratejik olarak iletebilirseniz, markanızın adı sunduğunuz hizmet veya ürünlerin önüne geçecektir. Aslına bakarsanız, asıl amaç da budur. Eş değer kalitede üretilen iki kazak düşünün. Biri uygun fiyatlıyken, diğeri asgari ücretin yarısı fiyatında olabilir. Peki aralarındaki fark nedir? Markalaşmanın önemi de tam olarak bu sorunun cevabı niteliğindedir. Ünlü markanın sunduğu kazak, yüksek fiyatlara satılsa da her daim alıcı bulur. Çünkü o ürün sadece “kazak” değil “o markanın kazağı” olarak görülür. Alınan sadece kazak olmaz, aynı zamanda o markanın sahip olduğu prestij de satın alınmış olunur. Marka değeri, firmaların sundukları çözümlere katma değer katar. Kalite algısını yükseltir ve hedef kitleyle firma arasındaki duygusal bağı geliştirir. 

Markanın Tanımlanması 

Markanın tanımlanması, şirketler için en zorlu süreçlerden biridir. Markanın tam olarak tanımlanabilmesi için yol haritasının, şirket misyonunun, vizyonunun ve şirket değerlerinin eş zamanlı olarak masaya yatırılması gerekir. Markayı tanımlamak aynı zamanda marka stratejisi geliştirmek anlamına geleceği için, adım atılmadan önce dikkatli bir şekilde düşünülmelidir. Kendinize şu soruları sorabilirsiniz;

  • Şirketinizin misyonu nedir?
  • Ürün veya hizmetlerinizin güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?
  • Müşterileriniz şirketiniz hakkında neler düşünüyorlar?
  • Müşterilerinizin şirketinizi nasıl tanımlamalarını istersiniz?

Marka tanımlamanızı yaparken bu sorulara vereceğiniz objektif yanıtların faydasını görebilirsiniz. Amaçlarınızı belirlerken ihtiyaçlarınızı netleştirip bu yönde adım atmayı başarırsanız, yolun yarısını kat etmiş olursunuz.

Markanızı tanımladıktan ve marka stratejinizi belirledikten sonra göreceli olarak kolay aşamalara geçebilirsiniz. 

  • Hedef kitlenizin her yerde görebileceği ve firmanızı hatırlamasını sağlayacak özenli bir logo yaratın.
  • Markanızın mesajını açık bir şekilde belirtin ve marka bilinirliğinizi arttıracak adımlar atın.
  • Marka stratejinizi şirketinizdeki her personelin benimsemesini ve müşterilere yansıtmasını sağlayın. Telefonu açan kişiden, müşteriyle yüz yüze gelecek kişilere kadar marka değerlerine uyulduğundan emin olun. 
  • Markanızın mesajını, hedeflerini ve hizmet anlayışını özetleyen; etkili, kısa ve akılda kalan bir slogan bulun.
  • Markanızın standartlarını tutarlı bir şekilde yansıtan tasarımlar yaptırın. Logonuzun bulunduğu, logo renklerinin hakim olduğu promosyonlar, broşürler ve hatta web sitesi tasarımı hazırlatın. 

Markanızı tanıtmak ve markanızın amacınızdaki imaja sahip olmasını sağlamak zorlu bir süreçtir. Öncelikle sizin tutarlı olmanız ve markanıza inanmanız gerekir. Sunduğunuz çözümlerin kalitesini arttırarak, müşterilerinizle iletişim kanallarınızı çeşitlendirerek ve markanızın arkasında durarak hemen olmasa da orta vadede tüm amaçlarınıza ulaşabileceğinize inanmalısınız.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler