KOSGEB Destekleri ile Yerli Malı Üretimi Teşvik Ediliyor

Son Güncellenme: Sat Apr 2024 10:58

Türkiye ekonomisini üretime dayandıran, yerli üretimleri teşvik eden ve yerlileşme yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendirilen Makine ve Teçhizat Kredi Faiz Desteği ile yerli makine ve teçhizat alımları teşvik ediliyor.

KOSGEB Destekleri ile Yerli Malı Üretimi Teşvik Ediliyor
Fatih Bozoğlu user

Haziran ayında Makine ve Teçhizat Kredi Faiz Desteğinin KOSGEB tarafından verileceği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından basına duyurulmuştu. Türkiye’nin teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi ihraç eden ülkeler arasına girmesi için yapılan bir dizi çalışmanın yansıması olan bu destek programının başvuru sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği programına Türkiye genelinden toplamda 2 bin 250 başvuru yapıldı ve gerçekleştirilen incelemeler sonucunda 1345 işletmenin başvurusu onay mekanizmasından geçmeyi başardı.

KOSGEB veri tabanına kaydı bulunan, KOSGEB desteklerinden yararlanma şansı bulunan ve imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin makine ve teçhizat ihtiyaçlarının karşılanması adına devreye sokulan bu destek programı kapsamında; KOSGEB’e kayıtlı işletme başına 1 milyon TL tutarına kadar %0 faizle kredi verilecek. Makine ve teçhizat alımının gerçekleştiği ilk 6 ay geri ödeme talep edilmeyecek ve verilen kredi 36 aylık süre dahilinde üçer aylık eşit taksitler halinde geri alınacak. Diğer bir deyişle 300 bin TL’lik faiz ödemesi KOSGEB tarafından karşılanarak işletmelerin maddi yükü azaltılacak.

Yalnızca Yerli Makine ve Teçhizat Alımları Destekleniyor

Türkiye ekonomisinde son günlerde yerli üretimin, üreticilerin ve tüketicilerin desteklenmesi adına farklı adımlar atılıyor. Yerli Üretim Logosu ve Makine ve Teçhizat Kredi Faiz Desteği bu alanda başlatılan yenilikler olarak dikkat çekiyor. İmalat sektöründe faaliyet gösteren firmalar için sağlanan kredi faiz desteği yalnızca yerli makine ve yerli teçhizat alımlarında geçerli oluyor. Bu kapsamda yapılan başvuruları onaylanan 1245 işletmenin toplamda 665 milyon TL’lik talebi bulunuyor ve işletmeler destek sayesinde yaklaşık 200 milyon TL’lik faiz miktarından muaf tutuluyor.

En Çok Hangi Sektörden Başvuru Oldu?

KOSGEB tarafından sağlanan Makine ve Teçhizat Kredi Faiz Desteği binlerce işletmenin dikkatini çekti. Destek; sadece imalat sektöründe değil farklı sektörlerde de yankı uyandırdı. Ancak destek mevzuatı gereği yalnızca imalat sektöründe faaliyet gösterilen firmaların talepleri değerlendirildi. Destek başvuruları dağılımı incelendiğinde en çok başvuru orta düşük teknoloji için geldi. En az başvuru ise yüksek teknoloji çevresinde alındı.

Başvuru sonuçları SMS ve e-posta ile şirketlere bildirilecek ve başvurusu onaylanan işletme yetkilileri kendilerine iletilen başvuru kodları ile Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Kredi Garanti Fonu ile ortak hareket edecek.

KOSGEB Genel Destek Programı Kaldırıldı

Geçmiş dönemde KOSGEB Genel Destek Programı olarak adlandırılan program İşletme Geliştirme Destek Programı olarak yeniden yapılandırıldı. Bu destek günümüz koşullarını daha iyi yansıttığı, markalaşmayı teşvik ederek ve istihdamda kadınlara, gazilere, birinci dereceden şehit yakınlarına ve engellilere özel imkanlar tanıyarak işletmelere sunulan avantajları arttırdı.

Sınai Mülkiyet Hakları Desteği getirildi ve bu destek kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumundan alınacak belgelerin desteklenme oranı %100’e çıkarıldı. Türk Standartları Enstitüsünden alınacak belgelerin de %100 desteklenme kararı alındı. Tüm bu değişimler işletmelerin desteklenmesi adına büyük önem taşıyor.

Türkiye ekonomisindeki dalgalanmaların önüne geçilmesi, yerli üretimin desteklenmesi, işsizliğin azaltılması ve ekonominin güçlendirilmesi adına harekete geçildiğinin kanıtı olarak görülen tüm destek kalemleri Türkiye ekonomisinde yeni bir dönemin sinyallerini veriyor.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler