İlk Girişiminizde Nasıl Başarılı Olursunuz?

Son Güncellenme: Mon Oct 2024 04:23

İlk girişiminizi faaliyete geçirdiğinizde türlü zorluklara hazır olmalısınız. Ancak zorluklara boyun eğmenin de zorluklarla başa çıkmanın da size bağlı olduğunu unutmayın.

İlk Girişiminizde Nasıl Başarılı Olursunuz?
Enes Öksüz admin

Fikirlerini ilk kez hayata geçirmek tüm girişimciler için zorlu ve bir o kadar da heyecan verici bir serüvendir. İlk denemesinde başarılı olan ve turnayı gözünden vuran girişimci sayısı oldukça azdır. Bu nedenle farklı yazılarımızda girişimcilerin vazgeçmemeleri gerektiğini, başarısızlıklarından ders çıkarıp yeniden denediklerinde başarılı olma ihtimallerinin çoğalacağından bahsettik. Yine de ilk denemede başarılı olan girişimcilerin varlığını da hatırlatmak istiyoruz. Peki nasıl başardılar, neyi farklı yaptılar da ilk girişimlerinde hayallerindeki başarıyı kucakladılar? Bu yazımızda ilk girişimlerde başarıyı getirecek küçük ipuçlarını paylaşacağız.

Bilgi Sahibi Olduğunuz İş Fikirlerine Öncelik Verin

Girişimler doğaları gereği çok emek isterler. Zamanınızın çoğunu iş fikrinizin tutması, adınızın duyulması ve yatırımlarınızın amorti edilmesi için harcarsınız. İş fikriniz sizi motive etmiyorsa, iş fikrinizle ve sektörle ilgili detaylı bilginiz yoksa işletmenizin emekleme aşamasında normalden daha çok sorunla yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle başarılı olmak istiyorsanız ilk atışınızı hakim olduğunuz alanlarda yapmalısınız.

Geniş Hedef Kitlesine Hitap Edin

İş fikrinizi hayata geçirmeden önce mutlaka pazar araştırması yapmanız gerekir. Analizlerinizin sonucunda hedef kitleniz ne kadar geniş çıkarsa, ilk girişiminizin başarılı olma ihtimali o denli artacaktır. Hedef kitleniz ne denli geniş olursa işinizin büyüme potansiyeli de o kadar fazla olacaktır.

Bulabildiğiniz Kadar Sermaye Toplayın

“Elimdeki para bana da şirketime de yeter, tüm riskleri hesapladım fazladan bir ödeme çıkmaz.” diye düşünüp tüm stratejinizi bu şekilde kurgularsanız başarılı olma ihtimalinizi azaltırsınız. İlk girişimlerinizi hayata geçirmeden mümkün olduğunca fazla sermaye topladığınızdan emin olun, böylece karşılaşabileceğiniz olumsuzlukların üstesinden gelebilirsiniz.

Rekabet Koşullarını Araştırın

İş fikrinize güvenseniz ve tek olduğunu düşünseniz de piyasadaki potansiyel rakipleri incelemelisiniz. Birebir aynı olmasa da sizin fikirlerinize benzer ürün ya da hizmetler sunuluyorsa rakiplerinizin güçlü yönlerini öğrenmelisiniz. Bilgi en büyük güçtür ve kendi fikrinizi geliştirmek için rakiplerinizin ne yaptığını bilmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Böylelikle hep bir adım önde olan siz olabilirsiniz!

Kişisel Ağınızı Sürekli Geliştirin

Yeni insanlarla tanışmaya çalışın; girişimcilerle, başka şirkette çalışan kişilerle, yatırımcılarla ve potansiyel hedef kitlenizle bir araya gelin. Tanıştığınız kişilerin her birinden farklı avantajlar sağlayabilirsiniz. Yanınızda çalıştırabileceğiniz kadar güvenilir, fikir alabileceğiniz kadar donanımlı ve hatta yatırım alacağınız kadar zengin kişilerle nerede karşılaşacağınızı bilemezsiniz!

Hitabetinizi Güçlendirin

Genellikle politikacılarla özdeşleşen hitabet sanatı girişimciler için de en önemli niteliklerden biri olarak kabul edilir. İnsanların önünde konuşabilme yeteneği bir anda kazanılmaz, pratik yapılmalı ve yavaş yavaş uzmanlık kazanılmalıdır. Kalabalıkların önünde konuşmaktan çekiniyorsanız, bu korkunuzun üstesinden gelmelisiniz. Girişiminizle ilgili toplantılarda, ürünlerinizin lansmanını yaparken, personellerinizi motive ederken bu yeteneğiniz size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Pazarlama Araçlarını Sonuna Dek Kullanın

Daha önceki yazılarımızda da söylediğimiz gibi; dünyanın en iyi ürününe sahip olabilirsiniz, en iyi hizmetini verebilirsiniz ya da dünyayı değiştirecek bir iş fikrini bulabilirsiniz. Size kazanç sağlayan sahip olduklarınız olmayacaktır; tanıtımını yapmazsanız, daha çok kişiye ulaşıp farkındalıklarını arttırmazsanız para kazanamazsınız. Tam da bu yüzden girişimleriniz henüz hayata geçmemişken internet sitenizi oluşturmalısınız, internet sitenizi SEO uyumlu yapmalı, sosyal medya platformlarında var olmalı ve gerekirse konunun uzmanlarından hizmet almalısınız.

Müşteri Hizmetlerinde Mükemmelleşin

Daha önce kendi işinize sahip olmadığınız varsayımından yola çıktığımız için, işinizi ilk kurduğunuz zamanlarda müşteri ilişkileri standartlarınızı oluşturamamış olabileceğinizi düşünüyoruz. O kadar işle uğraşır, o kadar yoğun olursunuz ki müşteri ilişkileri hizmetlerinizi standartlaştıracak vakit bulamazsınız. Ancak bulmanız gerekir! İlk işiniz olması ya da bu konuda deneyimsiz olmanız müşterilerinizi ilgilendirmeyecektir; onları mutlu etmek için bir an önce adım atmalı ve müşteri hizmetlerinizi mükemmelleştirmenin yolunu bulmalısınız.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler