Hindi aslen Orta Amerika kökenli olup evcil hayvan olarak beslenmesinin yanı sıra eti için de yetiştirilebiliyor. Son dönemin karlı ve ilginç iş fikirlerinden biri olan hindi yetiştiriciliği yapan girişimciler farklı hindi çeşitlerini ve farklı yetiştirme yöntemlerini tercih edebiliyor. Kümes hayvanları içerisinde yetiştiriciliğinin en karlı olduğu kabul edilen hindi yetiştiriciliği bu nedenle girişimciler tarafından gittikçe daha çok ilgi görüyor.
Tarım Bakanlığı tarafından hindi yetiştiriciliği teşvik olanakları sunulması da Anadolu’da hindi yetiştiriciliğinde görülen artışın nedenleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte hindi yetiştiriciliği maliyetinin tavuk ve diğer kümes hayvanları için kurulan çiftliklere oranla daha yüksek olduğu da biliniyor.
Hindi eti kolesterol bakımından daha sağlıklı olduğu için daha fazla kişi tarafından tüketiliyor ve bu durum piyasada hindi eti satışlarında büyük bir artış görülmesine neden oluyor. Ayrıca hindiler her iklim koşuluna ayak uydurabiliyor olmaları nedeni ile yetiştiricileri için avantaj sağlıyor. Hindiler tavuklara oranla çok daha dayanıklı hayvanlar oldukları için bazı hastalıklar sonucu oluşan kayıplar konusunda da daha az risk barındırıyor.
Ülkemizdeki çiftçilerin hindi palazı üretimi faaliyetlerini mera şartlarına göre gerçekleştirmelerine bağlı olarak, kümesler palaz döneminde önem kazanıyor. Kümes hayvanları içerisinde en hassası olan hindilerin kümesinin kapalı, aydınlatmasının, ışıklandırılmasının ve ısıtılma derecesinin yeterli olması gerekiyor. Kümeste kullanılacak her malzemenin önce dezenfekte edilmesi ve palazların yetişeceği kümese yakın ortamda hiç kümes hayvanının bulundurulmaması özen gösterilecek konular arasında yer alıyor. Kümes tabanlarının 100 – 150 adet hindi palazını alacak şekilde bölünmüş olması, altlarına ise 8 -10 cm kalınlığında kalın çam talaş serilmesi öneriliyor. Hindi yetiştiriciliğinde kullanılacak olan kümeslerde ısı ihtiyacının 35 dereceden başlatılması ve haftalık olarak 1 derece düşürülmesi gerekiyor. Havalandırma tek yönlü yapılarak palazların hava cereyanından korunmasına özen gösterilmesi büyük önem taşıyor. Palazlar büyüdükçe de yerlerinin genişletilmesine dikkat edilmesi öneriliyor. Hindi palazlarına 15 günde bir vitamin verilmesinin hayvanın daha sağlıklı gelişmesini sağladığı biliniyor.
Hindi civcivleri kuluçka ya da kuluçka makineleri ile çıkarılıyor. Kuluçka süresi 28 gün olan bir hindi 18 yumurta ile kuluçkaya yatabiliyor. Kuluçkalık yumurtalar günde 4 kez folluklardan toplanıp uygun şartlarda 1 hafta bekletilip kuluçkaya koyulabiliyor.
Hindilerin yem ve sularını düzenli olarak temin etmek gerekiyor. Fazla kalabalık bir ortam olması civciv hindilerin beslenmesi için riskli bir ortam oluşturabiliyor. Bu nedenle 10 metrekarelik bir alanda en fazla 10 yavru bulundurulabiliyor. Hindilerin tavuklara oranla daha fazla protein ihtiyacı duymaları nedeni ile ilk 3 ay tükettikleri yemlerin en az %28 oranında protein içermesi öneriliyor. Protein oranının %20’nin altında kalması hindilerin büyüme potansiyelini azaltabiliyor. Hindilerin yuvaları 8.haftadan itibaren açık havaya taşınabiliyor.
Bu yönteme 2 tür üretim süreci bulunuyor. Bunların ilki 6 haftalık palaz yetiştirme süreci ikincisi ise 6 hafta sonrası kesim için yetiştirme süreci olarak biliniyor. Süreç tamamlandığında anlaşmalı olunan firma hindileri canlı olarak teslim alıyor. Beyaz et daha fazla tercih edildikçe hindi yetiştiriciliğinin kazancı da artmaya devam ediyor. Her yıl %10 oranında pazar büyümesinin gerçekleştiği ülkemizde devlet de hindi yetiştiriciliği projesi kapsamında girişimcilere destek sağlıyor.
Salma hindi yetiştiriciliği diğer yetiştiricilik türlerine oranla daha fazla kar edilmesini sağlıyor. Salma hindi yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimciler hibe ve kredi olanaklarından yararlanmak istedikleri takdirde çiftçi kayıt sistemine kayıt olmaları ve bilgilerini sürekli olarak güncel hale tutmaları gerekiyor. Hindi yetiştiriciliği 2018 yılında pek çok girişimcinin desteklerden yararlandığı alanların başında geliyor. Hibe destekleri ile ilgili bilgi almak isteyen girişimcilere internet üzerinde “hindi yetiştiriciliği proje örnekleri” şeklinde arama yapmalarını öneriyoruz. Ayrıca “hindi yetiştiriciliği pdf” aramaları sonucu konu ile ilgili kaynaklara ulaşılabiliyor. Hindi yetiştiriciliği forum platformlarında da sıklıkla tartışılan ve bilgi paylaşımı yapılan konular arasında yer alıyor. Türkiye’de kaz hindi yetiştiriciliği faaliyetlerinin artması için belli illerde işletmeler kurulacağı bilgileri de güncelliğini koruyor.