Girişimcilik Modası

Son Güncellenme: Sat May 2024 08:55

Girişimci olabilmek için okyanusta yüzmeye çalışmanıza gerek yok! Ütopik fikirlerle amacınızdan sapmayın, basit ama etkili fikirlerle pazara giriş yapıp girişimlerinize başarı kazandırabilirsiniz. 

Girişimcilik Modası
Enes Öksüz admin

Dünya çapında modası gittikçe artan ve her geçen gün önemi ile ilgili haberler yapılan bir kavramdan bahsedeceğiz; girişimcilikten.  

Kendi işinin sahibi olmak isteyen, klasik çalışma standartlarından bağımsızlaşmak amacında olan ve elbette kendine güvenen kişiler için girişimcilik hayat kurtaran bir seçenek olarak görülüyor.

Bayilik veren firmalar; iş modellerini, ürün ya da hizmetlerini ve hedef kitlelerini girişimcilerle paylaşıyorlar ve onlara kendi işlerinin patronu olma şansını sunuyorlar. 

Girişimcilik ve bayilik iş modeli şüphesiz birbirinden ayrılamaz, ancak girişimcilik sadece bayilik modeline de indirgenemez. Bayilik almak girişimlere güvenlik, daha kısa sürede kâra geçmek ve bilinirlik gibi avantajlar sağlar velhasıl; günümüzde girişimcilik bundan çok daha fazlasıdır. 

Girişimcilik Neden Bu Kadar Önemli Hale Geldi?

Girişimcilik ya da holding diliyle start up, özellikle ekonomik olarak arayışların artmasıyla doğru orantılı bir şekilde önem kazandı. Gençlerin işsizlik oranlarının artması, maaşlı çalışma koşullarının çalışanları tatmin etmemesi, başarılı girişimcilik örneklerinin yıldız gibi parlamaya başlaması ve iş dünyasının internet temeline dayandırılır hale gelmesi; yeni nesil iş modeline olan ilgiyi önlenemez bir şekilde yükseltti.

Bu noktada üzerinde durmak istediğimiz bir husus var, o da internet…

İnternet ortamının işletmeler için sonsuz fırsat barındırdığını artık hepimiz biliyoruz. İnsanların internete cep telefonlarından ulaşır hale gelmesi, hayatlarını mobil uygulamalar ile yönlendirmeye başlamaları hatta satın alma alışkanlıklarının evrilmesi bu mecrayı yatırımcılar ve girişimciler için altın madeni haline getirdi.

Doğru fikir ve doğru hedef kitle eşleşmesi yakalandığında; üstüne bir de doğru reklam stratejileri uygulandığında başarı kaçınılmaz hale geldi. 

Başarılı girişimcilik öyküleri, dar kalıplardan çıkmak isteyenlere umut ışığı olmaya başlayınca işler de biraz sarpa sarmaya başladı, haksız mıyız?

Herkes ortaya girişimcilik fikirleri atmaya başladı, yatırım yaptı; çünkü emindi para kazanacaktı… İşler yolunda gitmeyince ise büyük umutlarla başlatılan fikirler çöpe atılmaya başlandı, insanların hevesi kırıldı…

Suç kimdeydi? Girişimcilik iş modeli mi hatalıydı, yoksa girişimcilik fazla mı hafife alınmıştı?

Başarılı Girişimlerin Olmazsa Olmazı; Gelir Sağlayan Fikirler

Girişimlerin başarılı olup ses getirmesi için temellerinin sağlam olması gerekir; diğer bir deyişle iş fikrinin benimsenmesi ve ticari olarak gelir getirmesi girişimin başarısını doğrudan etkileyecektir. 

Herkes fikir sahibi olabilir, ancak bu durum herkesin başarılı girişimciler olacağı anlamına gelmeyecektir. 

Fikir başlı başına muhteşem olsa da; gelir getirmiyorsa yine eksik bir şeyler var demektir. Başarılı girişimler için uygulanması mümkün, gelir getirici ve ihtiyaç karşılayan ya da ihtiyaç yaratan bir fikrin bulunması şarttır. 

Düşünülenin aksine, girişimcilik fikirleri mucizevi değildir. Yani kimse sizin Mars’a ilk adım atan insan olmanızı beklemiyor sizden. Bu fikirleri gözünüzde büyütüp, onlara insanüstü nitelikler yüklemenize gerek yok! Doğru gözlemler sonucunda çalışma potansiyeli olan bir fikir bulabilirsiniz, hatta bunun için fikri ilk sizin bulmanız da gerekmiyor. Mevcut olan bir fikri iyileştirmek, uygulamasını değiştirmek ve hedef kitlesini genişletmek de başarılı girişimcilik için yeterlidir!

Başarılı iş fikirlerini üretmek için; pazarı detaylı bir şekilde araştırın, eksikliklerini anlamaya çalışın. Başarılı bir fikre mi rastladınız, “nasıl daha iyisi olabilir?” sorusuna odaklanın. Planlayın, hedef kitle ile empati kurun ve farklılaşın!

Fikrinizi bulduktan sonra hedef kitlenizi cezbedecek pazarlama faaliyetleri düzenleyin, hatta fikrinize yatırım yapacak bir yatırımcı bulun. Kimse sizden girişimcilik sürecinin A’dan Z’ye tüm aşamalarında tek sorumlu olmanızı beklemiyor! Hem iş fikrine, hem hayata geçirilmesine, hem yönetilmesine tek başınıza müdahale edemeyebilirsiniz…

Girişimlerinizi canlandırmak ve bu iş fikriniz üzerinden  para kazanmanız için aşmanız gereken en önemli ve en büyük engellerin başında “farklılaşmak” gelmektedir. İhtiyaçları tespit edip rakiplerinizden farklılaştığınızda hayalinizdeki işin sahibi olabileceksiniz. Girişimcilik konulu diğer yazılarımız için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz. 

Bir önceki yazımızda Teknoloji Marketleri Yerine Teknoloji Siteleri başlığı ile teknoloji marketlerini inceledik.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler