Fiyat Teklif Formu Nasıl Hazırlanır ve Neler İçerir?

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 07:23

Fiyat teklifi sunarken hazırlayacak olduğunuz form son derece önemlidir. Bu form müşterilerinizin sizden istediklerini kolayca anlamasını sağlayacağı gibi size ulaşmalarını da kolaylaştıracak bir araç olarak kullanılmaktadır.

Fiyat Teklif Formu Nasıl Hazırlanır ve Neler İçerir?
Enes Öksüz admin

Fiyat teklifleri hazırlamak kafa karıştıcı olabilir. Sunduğunuz ürün veya hizmet kadar hazırladığınız fiyat teklif formu da müşterinizin satın alma kararını etkileyecektir. Birçok satış fiyat teklif formunda yer alan eksik bilgilerden dolayı gerçekleştirelemeyebilir veya reddedilebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için yapmanız gerekenler oldukça basit. Detaylı, özenli ve göze hoş gelen bir fiyat teklif formu ile beraber hem satış sürecini kolaylaştırabilir hem de müşterinizin kaçmamasını sağlayabilirsiniz. Günümüzde gelişen teknoloji ile berabar artık bu formlar fax yerine e-posta ile gönderilmektedir. Teklifinizi direkt olarak e-postaya yazmak yerine word, excel ya da PDF gibi dosyalarda hazırlayarak e-postanıza ek olarak göndermeniz her zaman için avantaj sağlayacaktır.

Önerilen İçerik: B2B Şirketler için Ölümcül Satış Hataları

 

Teklifin Ana Görünümü

Hazırladığınız teklifin karmaşıklıktan uzak, sade ve anlaşılabilir olmasından emin olun. Teklifinizin uzun olması müşterinin okuma olasılığını düşrecektir bu yüzden teklifinizde sadece alıcının ilgileneceği bilgilerin olması yeterlidir. Ayrıca kişisel ve özel hazırlanmış bir teklif formu müşterilerinizi her zaman özel hissettirir. Bu yüzden teklif formunuzu isme hitaben yazabilir ve formunuza müşterinize uygun çözümler ekleyebilirisniz.

Önerilen İçerik: Pazarlama ve Satış Dinamikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Teklifte Neler Yer Almalı?

Hazırladığınız formda ilk başta firmanızın anteti, adresi, telefon bilgileri ve teklifin referans numarası mutlaka yer almalıdır. Ayrıca teklifi verilen ürün veya hizmetin resmi, varsa ölçüleri, malzeme özellikleri, birim fiyatı, adeti ve toplam fiyatı yer almalıdır. Adet bilgisinin yer almadığı formlar ile kontrol sırasında problem yaşayabilirsiniz. Formda yer alan ürünün birim fiyatı belirtilirken bu fiyata KDV tutarı eklenmemelidir. KDV tutarı en sonda teklif toplamında yer almalıdır. Ayrıca iskonto yapılıyorsa yapılan iskonto bilgisi de yine bu kısımda yer alabilir. Döviz ile gerçekletirilen satışlarda ise sözleşmenin yapıldığı ya da ödemenin yapıldığı günkü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz kurlarının esas alınacağını belirtmeniz gerekir. Bunu belirtirken de alış veya satış kurlarından hangisinin baz alacağı bilgisi de formunuzda yer almalıdır. Eğer nakliye veya montaj gibi durumlar varsa yine teklifinizde taşıma ve montajın kime ait olduğu bilgisini de eklemeniz gerekir. Son olarak teklifi hazırlayan kişi kimse onun adını, soyadını ve iletişim bilgilerini ekleyebilirsiniz. Bu sayede müşterinizin size daha kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bilgilerin eksiksiz olduğunu ya da herhangi bir yazım hatası olmadığını görebilmek için dosyasını bir kez daha gözden geçirerek gönderebilirsiniz.

Alternatifler Sunun

Teklifinize müşterinizin ihtiyaç duyabileceği alternatif çözümler sunmak her zaman işletmenizin yararına olur. Aynı ihtiyaca hitap eden farklı fiyat seçenekleri, farklı ödeme seçenekleri sunarak tercihlerini sizden yana yapmalarınızı sağlayabilirsiniz. Ayrıca teklifinizdeki sıralamayı yüksek fiyatlı seçenekten düşük fiyatlı seçenelere doğru sırayalarak müşterilerinizin uygun fiyatlı çözümlerinizin de olduğunu gösterebilirsiniz. Bu müşterilerinizin, sizin ve firmanız hakkında olumlu düşünmesini sağlayacaktır.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler