Bayilik Vermenin 9 Avantajı

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 01:15

Bayilik iş modeli kârlıdır, bayilik verenlere ve bayilik alan girişimcilere büyük fırsatlar sunar. Ancak bayilik iş modelinin geri planda kalmış farklı avantajları da bulunmaktadır. İşte detaylar…

Bayilik Vermenin 9 Avantajı
Enes Öksüz admin

Bayilik veren firmalar açısından bayilik iş modelinin birçok faydası vardır. Bu konu ile ilgili daha önceki yazılarımızda bilgiler paylaşmıştık. Bayiliklerle firmaların daha hızlı büyümesi, riskleri azaltması ve nakit para akışı sağlaması bu iş modelinin en çok göze çarpan faydaları olarak görülse de arka planda kalan daha farklı avantajlarının olduğu da bilinmektedir. İşte bayilik vermenin avantajları…

1.    Sermaye

Küçük işletmeler için ticari faaliyetlerini genişletmelerinin önündeki en büyük engellerin başında sermaye yetersizliği gelir. Kar getirecek ve yenilikçi iş fikirleri kimi zaman sadece sermaye yetersizliği nedeniyle hayata geçirilemez. Bayilik vermek sermaye kazanılmasını sağlayan bir yöntem olarak çok talep görmektedir. İşletmeler borç alma riskine girmeden ticari faaliyetlerini genişletebilirler; üstelik bu esnada gerek duydukları nakit akışını da bayilik alan girişimcilerden bayilik bedeli adı altında kazanmış olurlar. Bayilik verdikleri kişilerden elde ettikleri gelirlerle borçsuz olarak işlerini geliştirecek yatırımları yapabilirler. 

2.    Hırslı ve İstekli Yöneticiler

Bir işletme sahibi faaliyetlerini genişletip yeni şube açmak istediğinde istekli ve hırslı yöneticilere ulaşma konusunda sıkıntı yaşayabilir. Kriterlerini karşılayacak niteliklere sahip kişiler bulunsa dahi yeni işi sahiplenmelerini sağlamak düşünüldüğü kadar kolay değildir. Bayilik sisteminde bu risk minimum seviyelere iner. Bayilik alan kişiler hem kendi işlerinin patronu olurlar hem de bayilik veren firmanın sorumlu yöneticilerinden biri haline gelirler. İşlerine yatırım yapmışlardır ve bu işin başarısı onların hayatlarını da değiştirme potansiyeline sahiptir. Bu iş modeli bayilik alan kişilerin işi daha çok sahiplenmesine, işe daha çok özen göstermesine, işi daha çok ciddiye almasına ve operasyonel süreçleri geliştirmeye çalışıp iş süreçlerinde yenilikçi adımlar atmalarına sebep olur. Tek bir bayinin fikirleri ile tüm operasyon gelişebilir. 

3.    Büyüme Hızı

Her girişimcinin yaşadığı en büyük korkularından biri kendi konseptiyle ondan daha başarılı olacak rakiplerinin ortaya çıkmasıdır. Bazı sektörlerde faaliyet gösteren firmalar için bayilik vermek pazar liderliğini korumak ve benzeri marka oluşumlarının engellenmesi için en doğru stratejidir. Bayilik vererek yayılan firmaların diğer firmalarla sektör payları için mücadele etme şanslarının artmasına bağlı olarak sektörde varlıklarını güçlendirmeleri çok daha kolay hale gelir. 

4.    Personel İhtiyacı

Bayilik alan firmalar harcamalarını azaltmak ve karmaşık organizasyon yapılarını basitleştirmek için mümkün olduğunca az personelle organizasyon süreçlerini yönetmek isterler. Böylece A’dan Z’ye daha yalın bir organizasyon yapısı oluşur ve şirket içi bürokratik süreçlerin azaltılmasıyla karar alma mekanizmasında hızlanma yaşanır. 

5.    Denetim Kolaylığı

Yönetici bakış açısıyla bayilik iş modelinin denetim kolaylığı sağladığı düşüncesi kabul görmektedir. Bayilik veren firmalar, bayilerin günlük işleyişlerinden sorumlu değildir, ancak dönemsel olarak bu bayilerin kendilerine hesap vermesini beklerler. Bayilik alan girişimcilerin işletmelerinde hata yapıp yapmamaları bayilik veren firmaları gün sonunda bağlamaz, onlar neticeye odaklanırlar ve bayilerin zaman zaman yaptıkları hatalar sonucu kazançları etkilenmez.

6.    Arttırılmış Kârlılık

Bayilerin personel tutumları ve bayilik iş modelindeki denetim kolaylığı bayilik iş modelinin kârlılıklarını doğrudan arttırmaktadır. Bayilik veren firmaların bayilik alan firmalara sunduğu destekler ve yerine getirilmesini bekledikleri kriterler bu iş modelinin neden bu denli tercih edildiğinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. 

7.    Geliştirilmiş Değerleme

Daha hızlı büyüme, yüksek karlılık ve işleyen bir organizasyon yapısının kurulmuş olması bayilik veren firmaların diğer işletmelere göre daha değerli olmasına yol açmaktadır. İşi devretme noktasına geldiğinde bayilikleri olan firmaların diğerlerine göre daha yüksek fiyatlara satıldığı bilinmektedir. Bu açıdan yaklaşıldığında bayilik veren firmaların bu iş modelini seçerek ileriki döneme de yatırım yaptıkları sonucu çıkarılabilir. 

8.    Diğer Pazarlara Penetrasyon     

Bayilik alan firmalar belli lokasyonlarda bayilik veren firmaların kârlılıklarını maksimize etmeye çalışırlar. Kendi işine sahip olmanın bilinciyle daha çok sorumluluk alır, kârlılık sağlar üstelik bu karlılığı devam ettirebilmek için bayilik veren firmalara isim hakkını öderler. Farklı lokasyonlara açılmak isteyen firmalar için bu iş modelinin sağladığı diğer bir avantaj da normalde hedef pazar kapsamında olmayan lokasyonlarda bayilikleri verilen markaların bilinirliklerinin artmasıdır. Bu bölgelerde yatırım yapmak düşünülmese de bayilik verilerek risksiz genişleme planları hayata geçirilebilir. 

9.    Risk Azdır

Bayilik iş modeli doğası gereği bayilik veren firmalar için riskli azaltır. Bayilere sorumluluk verildiği zaman bu girişimciler işlerinin tutunması adına gerekli tüm çalışmaları detaylı bir şekilde gerçekleştirir. Üstelik bayilik olmak dışında kendi tüzel kişilikleri olduğu için bu işyerlerinde meydana gelen kazalar, personeller arası sorunlar ya da maaş problemleri bayilik veren firmayı doğrudan  sorumlu kılmaz. Tüm bu faktörler birleştiğinde bayilik veren firmaların özgürleştiği ve doğal olarak riskli sulardan uzaklaştığı sonucunu çıkarmak yanlış olmayacaktır. 

 

Girişiminiz için bütün planınız hazır ama işini bırakmak konusunda mı tereddüt yaşıyorsunuz. Bir önceki yazımız olan İşinizi Bırakmadan Nasıl Girişimci Olursunuz? size fayda sağlayabilir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler