Franchise sistemine geçiş yapıp bayilik veren firmalar arasında konumlanan şirketlerden bazıları yüksek talep görürken bazıları başarıdan oldukça uzak bir portre çizer. Bayilik veren firmalar arasında fark yaratan nedenlerden biri firmaların kurumsal kimliğidir. Firmaların imajı, hedef kitlesi tarafından ne kadar tercih edildiği ve hizmetlerinin taçlandırılması kurumsal kimlik çalışmalarından ayrı tutulamaz.
Firmaların kurumsal kimlikleri en büyük reklam aracı olarak düşünülmelidir. Kurumun kendini nasıl ifade ettiği kurumsal kimlik çalışmaları ile açıkça beyan edilir. Sadece markanın görsel tanıtımı değil; içerik stratejisini de kapsayan kurumsal kimlik çalışmaları; firmaları “ticari işletme” statüsünden “marka” klasmanına taşıyan en büyük güç olarak düşünülmelidir.
Kurumsal kimliğe sahip olan ve kendini kurumsal kimlik çalışmaları ile en doğru şekilde ifade edebilen firmalar rakipleri arasından sıyrılabilir, markasına duyulan güveni arttırabilir, müşterilerinin sadakatini kazanabilir ve kurum içinde başlayıp dışarıya yansıyan birlik hissi oluşturabilir. Tüm bu başarıların sağlanmasına aracılık eden kurumsal kimlik çalışmaları markaların değerini arttırırken hitap edilen hedef kitleyi genişletebilir.
Kurumsal kimliğin önemi ve bayilik arasındaki temel bağlantı noktası; kurumsal kimlik çalışmalarının marka değerini yükseltmesine dayanır. Franchise sisteminde bayilik anlaşması aracılığı ile markaların girişimcilere devrettiği en değerli unsur markadır. Marka değeri düşük firmalar isteseler de bayilik sistemi aracılığı ile hedefledikleri başarıları elde edemezler. Üstelik bayilik verdikleri takdirde girişimcilere sundukları hizmet ürün tedarikinden öteye geçemez.
Marka bilinirliğini kazanamayan ve kurumsal kimlik çalışmalarını önemsemeyen firmalar bayilik ücretlerini düşük tutmak zorunda kalabilirler. Bu durum ilk etapta girişimciler için avantaj olarak değerlendirilse de gerçekler tam tersine işaret etmektedir. Marka bilinirliğini yükselten ve hedef kitlesinin sadakatini kazanmayı başaran firmalardan bayilik almak daha maliyetli olsa da orta ve uzun vadede girişimcilerin karlılığı artmaktadır. Hem sunulan prestij hem de sadık bir kitlenin varlığı girişimcilerin yatırım riskini minimize etmektedir.
Kurumsal kimlik birçok farklı unsurdan oluşur. Logo, kartvizit, antetli kağıt ve broşürler kurumsal kimliğin yalnızca görünen kısımlarıdır. Kurumsal kimlik web sitesi, web site içerikleri, sosyal medya yönetimi ve reklam çalışmalarını da içeren derin ve sürekli gelişen bir kavram olarak düşünülmelidir. Kurumsal kimlik çalışmaları tüm firmalar için önceliklendirilmeli ve bu çalışmalar için mutlaka profesyonellerden destek alınmalıdır. Genel hatlarıyla bilgi vermemiz gerekirse kurumsal kimlik çalışmaları konusunda dikkatli olunması gereken unsurları şu şekilde sınıflandırabiliriz:
Logo markalaşma yolunda firmaları tanımlayan, rakiplerinden ayıran ve onlara eşsiz bir imaj sağlayan parmak izi olarak değerlendirilmelidir. Firmalara özgünlük katan ve farklı vizyonlarını ortaya koyan logolar markanın özelliğini barındırdığından özenle hazırlanmalıdır. Farklı markaları çağrıştırmayan logolar firmaların prestijini arttırır ve aynı zamanda rakipleri arasından ayırt edilmelerini mümkün kılar.
Sosyal medyada paylaşılan görselleri ve görsellerin içeriklerini kurumsal kimlik çalışmalarından ayrı tutmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Kurumsal kimliğine yatırım yapmak ve marka değerini arttırmak isteyen firmalar sosyal medya yönetimi konusunda profesyonellerden destek alabilirler, paylaşım kapsamlarını ve zamanlarını hedef kitlelerinin dikkatini çekecek şekilde planlayabilirler. Sosyal medyadan gelen yorum ve mesajlara yanıt vererek müşteri sadakati sağlama noktasında bir adım öne geçebilirler.
Kurumsal kimliğini inşa etmek ve güçlendirmek isteyen firmaların hedef kitlelerini tanıması; hedef kitlelerinin dikkatini çekecek ve beğenilerini kazanacak özellikte reklam çalışmaları yapmaları gerekir. Firmaların reklamlarında ön plana çıkaracakları ürün veya hizmetler stratejik bir şekilde belirlenmeli; reklamların yayınlanacağı platformlar doğru seçilmeli ve reklamların içerikleri hedef kitleye göre şekillendirilmelidir.
Firmaların web siteleri özgün ve kullanıcı dostu olarak tasarlandığında marka değerlerini arttırabilir. Tüketicilere fayda sağlayan, onların beğenilerine hitap eden, ihtiyaçlarına çözüm üreten ve ihtiyaçları hakkında farkındalığı arttıran web siteleri firmalara fark yaratma şansı tanıdığı için kurumsal kimlik çalışmalarının bel kemiği olarak düşünülebilir.
Siz de bayilik vererek işlerinizi büyütmek ve en çok talep gören bayilik veren firmalar arasında yer almak istiyorsanız kurumsal kimlik çalışmalarınızı gözden geçirmeli, kendi sesinizi bularak marka bilinirliğinizle birlikte müşteri sadakatini arttırmalısınız.