Bayilik Sisteminin 3 Ana Unsuru Nedir? Konusu Hakkında : Bir kişi veya firmanın bir ürün, marka veya işletmeyi öncelikle popüler hale getirmesi ve ardından bu popülariteyi başka kişi ve firmalarla paylaşması işine franchise veya franchising adı verilir. Bayilik Sisteminin 3 Ana Unsuru Nedir? Örneğin bir otomobil şirketi yeterli tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirerek bir ülkede veya dünya genelinde tanınır hale gelir. Ardından markasının imtiyazlarını bir bölgede veya tüm bir ülkede bir başka şirkete devreder. Bu devretme esnasında teknik ve taktik desteğini sunar. Dirik bir şekilde desteklerini sözleşme devam ettiği sürece devam ettirir. Karşılığında da imtiyaz verdiği şirketten nakdi ödemeler alır. Tüm bu sisteme franchising adı verilir. Sistemin 3 ana unsuru bulunmaktadır.
Bayilik Sisteminin 3 Ana Unsuru Nedir? Bayilik sisteminin 3 ana unsuru nedir sorusunun ilk cevabı, marka olarak verilebilir. Markadan kasıt ise ortada rağbet gören bir ürünün olmasıdır. Marka, bir doğrudan tüketim ürününe (gıda ürünleri, tekstil ürünleri, günlük tüketim maddeleri vb.), bir işletmeye (otel, fast food işletmesi, cafe- bar vb.) veya bir üretim organizasyonuna (herhangi bir ihtiyacın üretildiği fabrika vb.) denilebilir. Eğer ortada popüler bir marka yoksa franchising olamaz. Çünkü hiç kimse direk olarak para kazanmaya başlayamayacağı bir konuda imtiyaz Bir diğer unsura bakacak olursak destek konusuna temas ederiz. Destek, bayilik veren kuruluşun bayilik alan kuruluşa sürekli olarak destek çıkmasıdır. Bu destek franchising imtiyazının alınması ile başlar, sözleşmenin bir sebeple sona ermesine kadar devam eder. Franchising sözleşmelerinin uzun vadeli sözleşmeler olduğu düşünülecek olursa destek unsurunun da çok uzun vadeli bir yardım olduğu anlaşılabilir. Bayilik veren firma alan firmaya destek olarak adeta kazandığı parayı hak eder.
Bayilik sisteminin 3 ana unsuru nedir sorusunun son cevabı ise ödenen bedel unsurudur. Bedel unsuruna göre bayilik alan kuruluş veren kuruluşa öncelikle bir giriş bedeli öder. Bu, ilk franchising alım prosedürüdür. Böylece imtiyaz alınmış olur. Daha sonraki ödemeler ise iki kuruluşun anlaştığı aralıklarla ve miktarlarda gerçekleşmeye devam eder. Tüm bu ayrıntılar franchising sözleşmesinde yer alır ve iki tarafı da bağlar.