Bayilik Alanlar Hangi Riskler ile Karşı Karşıya Kalır?

Son Güncellenme: Thu Apr 2024 10:48

Bayilik Alanlar İçin Riskler Bayilik Alanlar Hangi Riskler ile Karşı Karşıya Kalır? Konusu : Ekonomi dünyasında her sektör bir miktar risk barındırır. Ancak şar

Bayilik Alanlar Hangi Riskler ile Karşı Karşıya Kalır?
İlyas Özkurt user

Bayilik Alanlar İçin Riskler

Bayilik Alanlar Hangi Riskler ile Karşı Karşıya Kalır? Konusu : Ekonomi dünyasında her sektör bir miktar risk barındırır. Ancak şartları önemli çizgilerle belirlenmiş sektörlerde risk durumu biraz daha fazladır. Çünkü şartları belirleyen çizgiler girişimcilerin rahat hareket etmelerini engeller ve bu durum da firmaların hareket kabiliyeti azaltır. Bayilik Alanlar Hangi Riskler ile Karşı Karşıya Kalır?

Peki, bayilik alanlar hangi riskler ile karşı karşıya kalır?

Bayilik Alanlar Hangi Riskler ile Karşı Karşıya Kalır? Bayilik Alanlar Hangi Riskler ile Karşı Karşıya Kalır? Üstte belirttiğimiz üzere firmaların hareket kabiliyetleri çoğu zaman riskleri bertaraf eden bir meziyettir. İşlerin ters gitmesi halinde uygulanacak olan yeni bir işletme politikası, kötü gidişatı durdurabilmektedir. Oysa bayilik sisteminde bayiliği veren firma işleri domine eder; firmanın belirlediği çizgilerden çıkılamaz. Bu nedenle işler kötü gitse dahi birtakım yenilikler uygulayarak kötü gidişatı durdurabilmeniz mümkün olamayacaktır. Girişimciler yeni bir iş kurarlarken kurulum maliyetlerini düşürmek için ellerinden geldiğince dikkatli davranırlar. Böylece az sermayeyle iş sahibi olabilmek mümkün hale gelmektedir. Bu durumda bayilik alanlar hangi riskler ile karşı karşıya kalır sorusunun önemli bir cevabı ile karşılaşırız.

Bayilik alanlar kuracakları işletmelerin ana firma ile aynı formatta olmasına dikkat etmek zorundadır. Örneğin bir otel franchisingi alan firma, otelini ana firmanın fiziksel özelliklerine göre dizayn etmelidir. Bu durumda işletme açma masrafları artacak, bu da bir risk olarak karşınıza çıkacaktır. Anahtar teslim franchising anlaşmalarında ise işletme açma masrafları sizden çıkmıyor gibi görünmektedir. Oysa franchising veren firma giriş ücretini yükselterek faturayı yine size kesecektir. Kendi işlerini kuran girişimciler işletmeye alacakları her türlü malzemenin alımında özgürdür. Böylece diledikleri yerden malzeme tedarik edebilirler. Bu da firmaların pazarlık gücünü arttırır. Oysa bayilik alan firmalar malzemelerini ancak bir yerden tedarik edebilmektedir. Bu da franchising veren firmanın tüm temsilciliklerinin uyduğu standartlara uymanın bir gereğidir. Böylece pazarlık gücünüz düşer. Tabi bu durum da piyasadaki rekabet gücünüzü olumsuz etkileyebilir. Görüldüğü üzere franchise alanlar hangi riskler ile karşı karşıya kalır sorusunun muhtelif cevapları vardır. Ancak buradan franchising sisteminin kullanılmaması gerektiği ve kötü bir sistem olduğu anlamı çıkarılmasın! Çünkü franchising sisteminin olası olumsuz yönlerinin yanında olumlu pek çok özelliği de vardır. Markalaşmış bir işletmeye sahip olmak da bunların başında gelmektedir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler