Bayiliğin Dijital Hali; E-ticaret bayilikleri

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 04:35

Peki hem e-ticaret sitelerinin avantajları hem de markaların bilinirliği girişimcilere fırsat olarak sunulsa?

Bayiliğin Dijital Hali; E-ticaret bayilikleri
Enes Öksüz admin

İş fikriniz var ancak paranız yok; paranız var ve maalesef bu sefer de iş fikriniz yok. Bu kısır döngü bu şekilde devam ederken, bayilik alma fikri sizi cezbediyor. Hazır ürün ya da hizmetler, bilindik bir marka, daha önce yapılan çalışmalar bir anda elinize geçiyor. Hem bayilik veren firmalar satış ağını genişletiyor, hem bayilik alan girişimciler marka bilinirliğinden yararlanıyor. Her iki taraf da bu iş ortaklığından fayda sağlıyor.

Öte yandan, son dönemde internetin yaygınlaşması; akıllı cihazlarla her an ulaşılabilir hale gelmesi e-ticaret sitelerinin kullanımı arttırıyor. Daha çok ürün seçeneği, daha cazip fiyatlar, daha zahmetsiz satın alma imkanı tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını hızla değiştiriyor. 

E-Ticaret Bayiliği

Peki hem e-ticaret sitelerinin avantajları hem de markaların bilinirliği girişimcilere fırsat olarak sunulsa? E-ticaret satışı yapmak isteyen girişimciler, tüm işlerini internet üzerinden yürütebilse, stok sıkıntıları olmasa, iş ortaklığı kurdukları firmalar ile sanal bağlantıları onlara para kazandırsa?

Oldukça cazip olduğu inkar edilemez. Bayiliğin dijital hali; E-ticaret bayilikleri tüm bu olanakları girişimcilere sunuyor. 

“Girişimcilerin e-ticaret bayilikleri almalarının avantajı nedir?” derseniz, şu şekilde özetleyebiliriz.

Genel olarak;

Ürün stoku yapmak, e-ticaret sitesi açmak isteyenlerin tartışmasız en büyük engelidir. İşlevsel bir site açılır, satılacak ürünlerin konsepti belirlenir, ürünler seçilir, ürün bilgileri girilir ve site tüketiciyle buluşturulur.

Satılan her ürünün e-ticaret sitesinin sahip olduğu stokta bulunma imkanı var mıdır?

İşte temel sorunlar bu noktada başlar. Ya stok problemi olmasın diye kısıtlı ürün satışı yapılır; ki bu e-ticaret sitelerinin varoluş amacının sorgulanmasına neden olur ya da stok sorunu yaşanmaması için lojistik amaçlı bir depo tutulur; ki bu da ekstra maliyet oluşturur. Stok yapılması için yapılan masraflar da işin tuzu biberi olur. Böylece bir fikir daha, olgunlaşmadan belki de hayata geçemeden sona erer. 

Ancak söz konusu, e-ticaret bayiliği ise girişimciler iş fikirlerini hayata geçirirken temel problemlerden uzaklaşırlar.

Marka bilinirlik dertleri olmaz, dijital bayiliklerini aldıkları firmalar hali hazırda büyümeye çalışan firmalardır; bu sebeple marka bilinirliği konusunda yeterince çalışma yapmışlardır.

Stok derdi olmaz, gelen siparişler doğrudan tedarikçilere gönderilir ve tedarikçiler talep edilen ürünü müşterilere iletir.

Stoklama için sermaye gerekmez, az önce de belirttiğimiz gibi ürünlerle doğrudan bağlantı kurulmasına gerek yoktur. 

Satış yapabilmek için bir mekan gerekmez, e-ticaret sitesi 7 gün 24 saat boyunca müşterilerin taleplerini alır.

E-bayilik şartları firmadan firmaya değişse de genel olarak ödeme sistemleri ile ilgili girişimcilerin aksiyon almasına gerek kalmaz, tedarikçi bu işlemleri gerçekleştirir.

E-ticaret sitesi, ürün entegrasyonları tedarikçi firma tarafından yapılır ve girişimciye anlaşma şartları karşılandığı takdirde teslim edilir.

Dijital İş Modelleri

E-ticaret bayiliğinin ürün satışı ile ilgili detaylarını aktarmaya çalıştık. Fakat satışı yapılan sadece ürünler değildir. E-ticaret bayiliği alarak hizmet satışı da yapılabilir. 

Sonuç olarak; iş dünyası sürekli değişiyor ve gelişiyor.

Müşterilerle doğrudan temasa geçebilmek, satış ağını genişletebilmek ve elbette daha çok kişiye ulaşabilmek adına firmalar satış ve pazarlama stratejilerini geliştiriyor.

Satış ve pazarlama stratejilerine e-bayilik sisteminin yeni bir soluk getirdiği, hem tedarikçi hem de girişimci için farklı fırsatlar sunduğu kabul ediliyor. 

Kendi işinin patronu olmak isteyen ve e-ticaretin geleceğini gören girişimciler gün geçtikçe yatırımlarını bu doğrultuda şekillendiriyor. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler