RAKAMLARLA FRANCHİSE SEKTÖRÜ

Son Güncellenme: Thu Apr 2024 02:21

Yatırımcıların sermayelerini etkili bir şekilde değerlendirmeleri, markaların da kendi planları dahilinde daha güçlü konumlanmaları için yapılan bayilik sistemleri çok yönlü büyüme ve gelişme sağlıyor.

RAKAMLARLA FRANCHİSE SEKTÖRÜ
Enes Öksüz admin

Franchising sözleşmeye dayalı bir pazarlama sistemi olarak bilinir. Markanın imtiyaz sahibi ile yapılan; söz konusu imtiyaz sahibinin elde etmiş olduğu know-how ve markanın kullanıma açılması ile ortaya çıkan sisteme franchise sistemi denir. Dünya üzerinden tek tip bir franchise sistemi yoktur. Bu sistemin ortaya çıkış nedeni markaların güçlenmesi ve yatırımcıların daha kontrol edilebilir yatırımlar yapması olduğundan dolayı sistemler sektöre, markaya ve yatırımcı kitlesine göre değişim gösterebilir. Kolay uyum sağlayan ve değiştirilebilen bir yapısı olan bu sistem bayilik veren firmalar için büyümenin temelini oluşturur. Pek çok firma kendi operasyonel yapısı içerisinde benzer bir sistem kurmayı amaçlarken farklı çözümler üretebilmek, yatırımcıların ilgisini çekebilmek ve tüketiciye her zaman aynı standartları sunabilmek firmalar için her zaman öne çıkan unsurlar arasında yer alır.


İstihdam ile Büyüyen Sektör

Franchise sektörü yatırımcılara cesaret vermesinden dolayı ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Başarılı bayilik sistemleri kuran markalar sayesinde girişimciler kendi işlerini kurma konusunda her zaman daha cesur davranabiliyor. Bu nedenle franchise sektörünün sağladığı katkılar göz önünde bulundurulduğunda sektörün büyüme hızının uzun vadede artmaya devam edeceğini görmek mümkün oluyor. 2016 yılında franchise sektöründe yaşanan gelişmeler, bayilik seçeneklerinin çeşitlenmesi ve markaların bu alanda daha çok çalışma yapması sebebiyle istihdam sağlama oranı oldukça arttı. 200.000 kişiye istihdam sağlayan franchise sektörü 2017 yılında bu verileri arttıracak. 2017 yılında yaklaşık olarak 10 bin girişimcinin yatırım yapması beklenirken bayilik veren firmaların bu alanda yaptığı çalışmalar da artıyor. Markalaşmanın rekabet yoğun ortamda zor olması ve hali hazırda eli güçlü olan markaların yeni rakipler ortaya çıkarmak yerine iş kurmak isteyenleri kendi bünyelerine alma istekleri de sektörün büyümesine neden oluyor. 

Yabancı Yatırımcılar Dikkat Çekiyor

Bayilik veren firmalar arasında yer alan yabancı yatırımcı sayı toplamın %29’unu oluşturuyor. Bu durum ülkenin dışardan yatırım almasına etki ederken yabancı para girişinin de artmasına sebep oluyor. Bu durumun tam tersi de yurtdışında geçerli oluyor. Türk yatırımcılar yurtdışına verdikleri franchiselar sayesinde markalarını büyütme ve dünyaya açma fırsatı elde ediyor. Şu an 350 tane Türk markası yurtdışına açılmış durumda. Bu sayının her geçen gün artmasında ise bayilik sistemlerinin etkisi oldukça fazla. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ülkelerinden gelen markalara yatırım yaparak kendi işlerini kurma şansı elde ediyor. 

Büyüyen Sektör

Türkiye’de şu an 2.500 adet zincir işletme bulunuyor. Bu işletmelere bağlı olan şube sayısı ise 60 bin olarak ifade ediliyor. Bu sayılar yenilenen bayilik sistemleri ve fırsatlarla her geçen gün daha çok artıyor. İnsanlar artık yatırımlarını markalarla birlikte daha güçlü olarak yapmayı tercih ediyor. Bayilik sistemleri marka gücünün yanında tedarik desteği sağlıyor. Marka bilinirliği oluşturmak, prestij sağlamak ve yeni bir marka konumlandırmak yerine mevcut sermayeyi daha iyi ve kaliteli hizmet sunmak için tercih etmek her zaman daha çok kazandırıyor. Bu nedenle franchise sektörünün her geçen gün daha çok büyümesi hem yatırımcılara hem de ülkeye katkı sağlıyor. 

Bir önceki haberimizde Otomat Bayilikleri ile Özgürlüğün Tadını Çıkarın başlığı altında seçenekler bulabilirsiniz.

 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler