Markanıza İsim Bulurken Göz Önünde Bulundurmanız Gerekenler

Son Güncellenme: Sun May 2024 03:38

“Marka ismi bulurken dikkat edilmesi gerekenler” hakkında hazırladığımız yazımızda size yardımcı olarak ipuçlarını bulabilirsiniz.

Markanıza İsim Bulurken Göz Önünde Bulundurmanız Gerekenler
Metehan Avcı user

Markanıza isim bulmanın kolay olduğunu düşünüyorsanız, net bir şekilde yanılıyorsunuz. Markanızın ismi hedef kitlenize doğru mesajı iletebilmeniz ve hakkınızda olumlu izlenimlerin oluşmasını sağlamanız adına en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle markanıza isim bulurken sıradanlıktan uzaklaşmalı, yaratıcılığınızı kullanmalı ve markanızla birlikte vizyonunuzu en doğru şekilde yansıtacak isimlere odaklanmalısınız.

Söylemesi kolay, yapması zor gibi görünse de markanız için isim bulmanızı kolaylaştırabiliriz. Sizlere sunduğumuz önerileri dikkate alarak siz de akılda kalıcı, dikkat çekici ve hedeflerinize aracılık edecek özelliklere sahip marka isimleri bulabilirsiniz.

1. Hecelenmesi Zor İsimlerden Uzak Durun

Markanıza isim bulurken online kanallarda bulunabilirliği kolay olan alternatifleri önceliklendirmelisiniz. Hecelemesi zor olan, yanlış yazılmaya müsait ve internet üzerinde çok rakip barındıran isimler sizi hedeflerinizden uzaklaştırabilir. Bu nedenle her ne kadar markanızın fiziki varlığına önem verseniz de online bulunabilirliğini de göz önünde bulundurmalı ve kolay hecelenip yazılabilen isimler arasında seçim yapmaya çalışmalısınız.

2. Gelecek Öngörülerinizi Kısıtlayan İsimlerden Uzak Durun

İşletmenizin şimdiki faaliyetleri düşünerek marka ismi bulmanızın bazı dezavantajları olabilir. İlerleyen dönemlerde sektör farklılaşması yaşama, lokasyon değiştirme, büyüme, hizmet ya da ürünlerinizi çoğaltma gibi bir durumla karşılaşırsanız marka isminiz firmanızı tam anlamıyla yansıtmayabilir. Bu nedenle henüz başlangıç aşamasında kapsamlı düşünerek gelecek yıllarda da sizi yansıtacak isimler seçmelisiniz. Örneğin oto yıkama dükkanı açacaksanız bulunduğunuz semtin adını markanızda konumlandırmayın, bu tercihiniz farklı illerde ya da semtlerde şube açma kararı verdiğinizde sıkıntı yaratabilir.

3. Marka İsminizi İnternetten Arayın

Marka ismi bulduysanız bulduğunuz isimden emin olmak adına internet üzerinden araştırma yapmanızı öneriyoruz. İsminizi hali hazırda kullanan başka işletmenin olup olmadığını ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz. Bu araştırma hem web siteniz için alan adı seçerken hem de marka patenti yaptırma aşamasında işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Marka isminiz internet dostu olduğunuzda alan adınızın sunduğu ayrıcalıkla arama motoru sorgulamalarında bulunma şansınızı arttırabilir ve dolayısıyla satış yaptığınız kitleyi genişletebilirsiniz.

4. Anlamı Olan Bir İsim Kullanın

Yaratıcılık ve özgünlük önemli, yine de marka adı seçerken bulduğunuz ismin bir anlamı olmasına dikkat etmelisiniz. Akılda kalıcı olmasına rağmen anlamı olmayan isimler müşterileriniz tarafından gereken değeri görmeyebilir, çabalarınız anlamsızlaşabilir. Bu nedenle marka isminin arama motoru optimizasyonu çalışmalarında da kullanılabilecek ölçüde faaliyetlerinizi ifade etmesini sağlamalısınız.

5. Sıkıcı İsimlerden Uzak Durun

İşletmeniz için sıkıcı bir isim istemiyorsanız yenilikçi bir bakış açısı benimsemeli ve eğlenceli seçenekler arasından karar vermeye çalışmalısınız. Çalışanlarınızın markanızı çevrelerine söylediğinde prestijli bir izlenim yaratmaya öncelik verirseniz hem sıkıcılıktan kurtulabilir hem de eğlenceli bir marka adına sahip olmanın avantajlarını yaşayabilirsiniz.

6. Bulduğunuz İsimler Hakkında Geri Bildirim İsteyin

Akılda kalıcı, anlamlı, mümkünse uzun olmayan ve eğlenceli bir marka adı arayışına girip birkaç isim arasında kaldıysanız güvendiğiniz kişilerden ve tecrübesine inandığınız tanıdıklarınızdan geri bildirim isteyebilirsiniz. İsmin herhangi bir şekilde olumsuz izlenim yaratmadığından emin olmanın bu garantili yolunu denerseniz size sunulacak önerilerle daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

7. Marka Adı Bulurken İnternet Sitelerinden Yardım Alın

Marka ismi bulmak için çok fazla zamanınız yoksa ya da marka isminiz için yeterince yaratıcılığa sahip olmadığınızı düşünüyorsanız internette marka ismi bulmaya yardımcı web sitelerinden destek alabilirsiniz. Beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olarak marka adı önerilerine ulaşmak için NameMesh.com, Naminum.com, Shopify İşletme Adı Oluşturucusu ve VisualThesaurus.com gibi platformlardan destek alabilirsiniz.

8. Bulduğunuz İsimden Kişisel Olarak Memnun Olun

Her ne kadar sunduğumuz öneriler marka adı seçimi noktasında seçeneklerinizi daraltsa da en nihayetinde bulduğunuz ismi beğendiğinizden emin olmalı ve işletme sahibi olarak uzun bir süre bu adla anılmak zorunda kalacağınızı unutmamalısınız. İçinize sinmeyen ya da size itici gelen bir ismi seçmemenizi öneriyoruz, böylece markanızı sahiplenme noktasında da sorun yaşamazsınız.

9. Rakip Markalara Benzer İsimler Kullanmayın

Marka ismi seçerken yapılan en büyük hatalardan biri rakiplerin marka ismine çok benzer isimler bulmaktır. Rakip isimlerine benzer isimler markanızın taklitçi bir izlenim yaratmasına neden olur. Üstelik hedef kitlenizin zihninde de karışıklık yaratabilirsiniz. İşin bir de yasal boyutu da var tabii, rakipleriniz kendi marka isimlerine çok benzer isimleri yargı önüne de çıkarmayı tercih edebilir. Bu gibi bir durumda sahip olduğunuz prestiji kaybetmeniz de mümkündür.

Marka İsmi Bulmak İsteyenlere Öneriler

Yeni bir iş kurmak, işletme açmak ve marka oluşturmak bol enerji isteyen ve farklılık yaratmanın önemli olduğu süreçlerdir. İşletme sahipleri yoğun iş temposu içerisinde marka ismi bulmakla zaman kaybedeceklerini ve gereksiz bir uğraş içerisinde olduklarını düşünebilirler. Bu büyük bir yanılgıdır. Siz de kendi markanıza akılda kalıcı, anlamlı, yaratıcı, duygu uyandıran, ilgi çekici ve faaliyetlerinizi yansıtan bir isim bulmak istiyorsanız;

Beyin fırtınası yapın. Ailenizle, arkadaşlarınızla ya da önerilerine saygı duyduğunuz meslektaşlarınızla bir araya geldiğinizde işletmeniz için isim önermelerini isteyin. Gerekirse fikirler üzerinden tartışın; böylece farklı düşünceleri öğrenebilir ve en doğru kararı verebilir hale gelebilirsiniz.

Beyin fırtınalarının sonucunda mutlaka birkaç isim bulacaksınız. Bulduğunuz isimler arasından tercih yaparken beğenilerinizi, size söylenenleri ve faaliyet alanınızı değerlendirmelisiniz. Bu şekilde uzun yıllar kullanacağınız marka isminizi daha özenli seçme şansına sahip olursunuz.

Marka ismini bulmak gibi kritik bir aşamayı tamamladıysanız hem fiziksel hem de çevrimiçi varlığınızı oluşturmaya başlamalısınız. İşletme tabelanızdan web sitenize, sosyal medya hesaplarından işletme sitelerine kadar tüm platformları zorlamalısınız. Ancak bu şekilde özenle seçtiğiniz marka isminizin size sunacağı avantajları yaşayabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler