Kendi İşinizi Kurmak Yerine Franchise Almanız İçin 3 Sebep

Son Güncellenme: Mon Apr 2024 04:04

Siz de “Kendi işimi mi kursam, bayilik mi alsam?” ikilemi yaşıyorsanız bu yazımızda önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Kendi İşinizi Kurmak Yerine Franchise Almanız İçin 3 Sebep
Enes Öksüz admin

Tüm dünyada ticari faaliyetlerin artmasına paralel olarak franchise sistemi de büyüme kaydediyor. Franchise sistemindeki hızlı büyümenin nedenleri arasında ilk sırada test edilmiş, başarısı kanıtlanmış ve yapılan çalışmalar ile gelişimi sürdürülen bir sistem olması geliyor. Sektöre yeni girecek bir yatırımcının bu sistemin kullanım hakkına sahip olması yatırımının daha az risk taşımasını ve rakipleri arasında bir adım önde olarak ticari faaliyetlerine başlamasını sağlıyor.

Franchise veren markalar yatırımcılarına iş ile ilgili başlangıç eğitimi sunmalarının yanı sıra süreçlerin tümü ile ilgili olarak da destek sunuyorlar. Franchise veren markanın standartlarına uygunluğun kontrol edilmesini amaçlayan periyodik ziyaretler aynı zamanda franchise alan yatırımcıların karlılığını artırmaya yönelik fikirlerin paylaşılmasını da sağlıyor. Genel olarak değerlendirildiğinde yatırımcıların kendi işlerini kurmalarındansa franchise almalarının daha avantajlı olduğunu gösteren 3 temel faktör bulunuyor.

1. Marka Bilinirliği

Franchise alan girişimciler kurum imajı ve marka bilinirliği kabul görmüş bir marka ile çalışmanın avantajlarını ilk andan itibaren yaşamaya başlıyorlar. Müşteriler önceden bildikleri ve güvendikleri markaları yeni karşı karşıya kaldıkları markalara göre çok daha fazla tercih ediyorlar. Ayrıca marka bilinirliği yüksek olan firmalar franchise alan girişimcilerine hazır bir müşteri kitlesine ulaşma şansını da sunuyor. Franchise alan girişimciler hazır müşteri potansiyeline marka bilinirliği yüksek bir markanın ürünlerini ya da hizmetlerini çok daha kolay bir şekilde satabiliyorlar.

2. Düşük Maliyet

Franchise veren markalar tüm bayiliklerinin tedarik süreçlerini gerçekleştirdiklerinden, işletmelerde kullanılması gereken tüm ürün ve malzemeleri toptan çalıştıkları firmalar aracılığı ile çok daha ucuza temin edebiliyor. Bu da franchise alan girişimcilerin maliyetlerinin azaltırken karlılık oranlarının yükselmesini ve franchise almak için yapmış oldukları yatırımın mümkün olan en kısa sürede geri kazanımını sağlıyor. Franchise veren işletmeler reklam ve tanıtım faaliyetlerini merkezi olarak gerçekleştiriyorlar ve franchise alan girişimciler de bu hizmetlerden yararlanabiliyor. Bazı markalar bunun için ayrı bir bedel talep etmezken bazıları girişimcilerine bağımsız işletmelere oranla çok daha düşük rakamlarla reklam ve tanıtım hizmetlerinden yararlanma avantajı sağlayabiliyor.

3.Kalıcı Güç

Franchise alan girişimciler bu sistem sayesinde ürünlerini ve hizmetlerini çok daha geniş kitlelere ulaştırabiliyorlar. Ayrıca franchise veren firmanın pek çok alanda girişimcilerine sürekli ve düzenli destek sağlıyor olması da franchise alan girişimcilerin işletmelerinin çok daha karlı ve sistematik olmasında etkili oluyor. Bunun bir sonucu olarak franchise alan girişimci işini bırakmak istediği takdirde sözleşmesinde devire izin veriliyor olması durumunda, oturmuş düzene ve marka bilinirliğine sahip bir işletmenin daha çok talep görmesine bağlı olarak bu süreci de kolaylıkla gerçekleştirebiliyor.

Konuya genel olarak baktığımız takdirde franchise almanın, kendi işini kurmakla kıyaslandığında girişimcilere çok ciddi bir zaman tasarrufu sağladığı görülebiliyor. Franchise sistemi sayesinde güçlü bir markanın yıllar içerisinde edindiği tüm birikimin ve deneyimin paylaşılması sonucunda franchise alan girişimciler sektörel risklere karşı daha korunaklı bir durumda bulunuyorlar. Ayrıca franchise veren markaların girişimcilerine sağladığı mali ve hukuki destekler sayesinde franchise alan girişimciler işletmelerinin karşılaşması olası riskleri de minimize edebiliyorlar.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler